Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

Τα υφιστάμενα έσοδα του δημοσίου επαρκούν για την λειτουργία του ελληνικού κράτους;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ
Προχθές δέχτηκα ένα συγκινητικό τηλεφώνημα από τον κ. Βασίλη, τακτικό και πιστό αναγνώστη της Kontranews. 
Ο αγαπητός αναγνώστης με ρώτησε το εξής:
«Αν η χώρα μας οδηγηθεί σε πτώχευση, τα υφιστάμενα έσοδα του δημοσίου επαρκούν για την λειτουργία του ελληνικού κράτους;».
 Κατ’ αρχάς, ......
....αγαπητέ κ. Βασίλη, σου εύχομαι χρόνια σου πολλά, με υγεία, δύναμη και τύχη το 2015. Με τον εκλεκτό αναγνώστη είχα τηλεφωνική επικοινωνία περίπου δέκα λεπτών και αντιλήφτηκα ότι αυτός ο πραχτικός άνθρωπος, έχει κατανοήσει πολύ καλύτερα το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, απ’ ότι οι κλεφταράδες και οι λεχρίτες του δικομματικού καθεστώτος.
Κατά τη διάρκεια της δεκάλεπτης συνομιλίας μας, ο κ. Βασίλης μου περιέγραψε τον αγώνα που δίνει για την επιβίωση της οικογένειάς του και ότι με μια πετσοκομμένη σύνταξη μάχεται κάθε μέρα για τον επιούσιο. Κλείνοντας το τηλέφωνο υποσχέθηκα στον κ. Βασίλη, ότι, θα γράψω τις επόμενες μέρες ένα άρθρο, σχετικό με το καίριο ερώτημα που μου υπέβαλε. Τελικά καλέ μου φίλε, δεν θα γράψω ένα αλλά δύο άρθρα για το καίριο ερώτημα που μου υπέβαλες.
Το ερώτημα του φίλου αναγνώστη της Kontranews καθρεφτίζει την απορία, αν τα κρατικά έσοδα επαρκούν για την χρηματοδότηση των τρεχόντων δημοσιονομικών δαπανών, για μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, επιδόματα ανεργίας, υγειονομική περίθαλψη, κ.λπ. 
Ας πάρουμε ως βάση τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, που αφορούν το έτος 2014.
Σύμφωνα με τον Γενικό Κρατικό Προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2015 (μεθοδολογία ESA),το 2014 το σύνολο των κρατικών εσόδων εκτιμάται σε 81 δις ευρώ (€). Τα έσοδα αυτά προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως άμεσοι και έμμεσοι φόροι, κοινωνικοασφαλιστικές εισφορές, χαράτσια στην περιουσία, τέλη κυκλοφορίας, έσοδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσοδοι περιουσίας, κ.λπ.
 Παράλληλα, το σύνολο των κρατικών δαπανών για μισθούς, συντάξεις, ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εξοπλιστικά προγράμματα, κ.λπ., εκτιμώνται το 2014 σε 76 δις €. Κατ’ αυτό τον τρόπο, προκύπτει για το 2014 ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης των 5 δις € (81-76=5)
Αν στις δαπάνες προστεθούν οι τόκοι των 7,5 δις € για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, τότε το σύνολο των δημοσίων δαπανών εκτιμάται σε 83,5 δις € (76,0+7,5=83,5), με αποτέλεσμα το κρατικό έλλειμμα (έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης), να προσδιορίζεται το 2014 σε -2,5 δις € (81,0-83,5=-2,5). 
Και από τα εύκολα αγαπητέ μου κ. Βασίλη, πάμε τώρα στα δύσκολα, που εσύ πολύ καλύτερα θα καταλάβεις από τους θεσιθήρες του κομματικού-πολιτικού συστήματος. 
Αν το έλλειμμα του ελληνικού κράτους ήταν μόνο -2,5 δις €, που μας λένε οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης και σια, σαφώς και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των Δημοσίων Οικονομικών της χώρας.
Οπότε το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Γιατί τα Δημόσια Οικονομικά και άρα το δημόσιο χρέος χαρακτηρίζονται σήμερα μη βιώσιμα και ουσιαστικά η πατρίδα μας θεωρείται χρεοκοπημένη;
Τα Δημόσια Οικονομικά και κατά προέκταση το δημόσιο χρέος είναι μη διαχειρίσιμα, μη βιώσιμα, για τρεις βασικότατους λόγους.
Ο πρώτος ουσιώδης λόγος είναι ότι το ελληνικό κράτος έχει πάρει επάνω του, το ζημιογόνο φορτίο του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Το 2014 το ελληνικό δημόσιο έδωσε στις τράπεζες το τεράστιο ποσό των 22 δις ευρώ, για την κάλυψη ενός μέρους των πελώριων δανειακών τους αναγκών. 
Αν το ποσό των 22 δις € αθροιστεί στις δαπάνες, συνάγεται ότι το σύνολο των κρατικών δαπανών αυξάνει στα 105,5 δις € (83,5+22,0=105,5), με επακόλουθο το 2014 το κρατικό έλλειμμα από -2,5 να επαυξάνεται στα -24,5 δις € (81,0-105,5=-24,5).
Ωστόσο, η κυβέρνηση με την τρόικα υιοθετούν την ακόλουθη πρακτική, που ουσιαστικά παραποιεί την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. 
Ειδικότερα, το ποσό των 22 δις € περνάει απευθείας στο δημόσιο χρέος και παραδόξως δεν συνυπολογίζεται στις τρέχουσες δημοσιονομικές δαπάνες. 
Με αυτήν την πρακτική όμως οι δαπάνες και άρα το κρατικό έλλειμμα προκλητικά υποεκτιμώνται και ταυτόχρονα το δημόσιο χρέος εμφανίζεται να ακολουθεί την ακάθεκτη ανοδική του πορεία. 
Στο αυριανό φύλλο θα συνεχίσω την ανάλυσή μου με το ζωτικής σημασίας ερώτημα του κ. Βασίλη. 
Γράφοντας αυτές τις αράδες, συνεχώς διερωτόμουν, ποια θα ήταν η απάντηση στο ερώτημά του καλοπροαίρετου αναγνώστη, των κυρίων Στουρνάρα, Χαρδούβελη, Σταθάκη, Τόλιου και όλων των νυν και υποψήφιων εθνοσωτήρων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου