Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Ο Ντράγκι βάζει τέλος στα σενάρια Grexit και αψηφά γερμανικές απαιτήσεις.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι έκανε δηλώσεις που κόβουν τη φόρα στην εγχώρια προεκλογική καταστροφολογία και την επαναφορά του Grexit. 
Μιλώντας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει διάσπαση της ευρωζώνης.
«Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό ……
……δεν θα γίνει. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο Β» ήταν τα λόγια του ενώ σε ερωτήσεις της εφημερίδας που του ζητούσε να μιλήσει για τις επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα, απέφυγε σε αντίθεση με άλλους αξιωματούχους να πάρει θέση. Αρκέστηκε στο να πει ότι «οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα καλούνται να αποφασίσουν τώρα για τη σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης».
Ο Ντράγκι κρατάει μια μετριοπαθή στάση απέναντι στις εξελίξεις της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όπως άλλωστε θα όφειλε κάθε αξιωματούχος που η θεσμική του θέση είναι διακριτή από την ελληνική κυβέρνηση και του κοινοβούλιο. Με αυτό τον τρόπο δίνει και το μήνυμα συνεργασίας με όποια και αν είναι η σύσταση της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης.
Ακόμη περισσότερο επιβεβαίωσε ότι το ενδεχόμενο νέας και πλήρους ποσοτικής χαλάρωσης είναι ανοιχτό. Σημειώνω πως η ποσοτική χαλάρωση θα είναι το αποτέλεσμα της αγοράς από πλευράς Ευρωπαϊκής Τράπεζας, κρατικών ομολόγων από την αγορά της ευρωζώνης. Η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί
πάγιο αίτημα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από την άλλη ενοχλεί πολύ τα στελέχη της Γερμανικής κυβέρνησης.
Ο Ντράγκι με καθαρά πολιτικές κινήσεις, επιβεβαιώνει ότι ούτε οι αριθμοί είναι αμείλικτοι αλλά και ούτε μπορεί κάποιος θεσμός να λειτουργεί με βάση τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά κριτήρια. 
Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η βασική του δουλειά είναι να μπορεί να διατηρήσει την σταθερότητα των τιμών ενώ επισημαίνει ότι «Ο κίνδυνος να μην είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στην αποστολή της σταθερότητας των τιμών είναι μεγαλύτερος από ό,τι πριν από έξι μήνες». 
Ο ίδιος εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στόχο να «προσαρμόσει το μέγεθος, τους ρυθμούς και τη σύσταση των μέτρων για να αντιμετωπιστεί μια μακρά περίοδος υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμού, αν κριθεί αναγκαίο.»
Για να επιβεβαιωθεί ακόμη περισσότερο ότι η στάση που θα κρατήσει ο Ντράγκι την επόμενη περίοδο θα είναι πιο συμβιβαστική ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους γερμανούς εταίρους σημειώνει ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει «να κάνουν περισσότερα» για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, τη μείωση του χρέους και την ανάπτυξη. 
Όλα τα παραπάνω έκαναν τις αντίστοιχες δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη στην ομιλία του στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να ακούγονται παράταιρες. 
Ο υπουργός οικονομικών είπε πως κανένα κράτος δεν μπορεί να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ εάν δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του, ενώ κλείνοντας το μάτι στο ΣΥΡΙΖΑ και τις θέσεις του για το μέγεθος του χρέους σημείωσε ότι «φωνές που λένε ότι η χώρα δεν θα πληρώσει, οδηγούν σε απώλεια αξιοπιστίας». 
Έδωσε την αίσθηση έτσι, ότι οι φωνές στο εσωτερικό ενόψει εκλογών είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνη του κεντρικού ευρωπαίου τραπεζίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου