Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Προετοιμασίες για τεράστια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα!

https://hellasforce.files.wordpress.com/2016/02/grafiti_no_kravgi.jpg?w=750
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η Τουρκία θα αποτρέψει την μετάβαση στην Ελλάδα τόσο πολλών προσφύγων και μεταναστών όσων πέρυσι, αλλά μολαταύτα καταρτίζει σχέδια αντιμετώπισης κρίσης για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η υποδοχή μεγάλων αριθμών που μπορεί να φθάσουν ούτως ή άλλως στην ελληνική επικράτεια αλλά δεν θα είναι πλέον σε θέση να ταξιδέψουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Γερμανία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές κατά πόσο θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών η Τουρκία μόλις βελτιωθεί ο καιρός και, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η χαοτική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσω των Βαλκανίων, η ΕΕ συνεργάζεται με την Αθήνα για να εξασφαλιστεί στέγη για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

“Καθ’ όσον η συμφωνία συνεργασία μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει ....

...να καρποφορεί, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι ροές θα συνεχιστούν”, ανέφερε ο Αβραμόπουλος.

“Για αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να καταρτίζουμε σχεδιασμούς αντιμετώπισης κρίσης”.

“Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί”, πρόσθεσε ο επίτροπος.

Πέρυσι αφίχθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 800.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ταξίδεψαν προς βορρά, με προορισμό τη Γερμανία, μέσω Βαλκανίων.

Το Βερολίνο διαμηνύει πως θέλει να αποτρέψει την επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου και πολλά κράτη νοτιότερα, κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού, να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα ή ακόμη και να κλείνουν τα σύνορά τους.

Αυτό εγείρει το ενδεχόμενο ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων αφίξεων να ακινητοποιείται στην Ελλάδα, σημειώνει το Reuters.

Η αποτίμηση της δυνατότητας της Τουρκίας να μειώσει τη ροή με αντάλλαγμα χρηματική ενίσχυση και τη σύσφιγξη των σχέσεών της με την ΕΕ θα είναι δύσκολη.

Ο Αβραμόπουλος σημείωσε πως οι αφίξεις μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, παρά το ότι ο καιρός ήταν σχετικά καλός, αλλά αυξήθηκαν ξανά αλματωδώς χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, η Αθήνα άργησε να αρχίσει να συνεργάζεται πιο στενά με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά έχει καταφέρει “θεαματική” πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες σε ό,τι αφορά την ταυτοποίηση και τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των νεοαφιχθέντων.

Κατά τον Αβραμόπουλο, η διαδικασία στα νέα κέντρα υποδοχής προχωρά, όπως και οι προετοιμασίες της ελληνικής κυβέρνησης για να φιλοξενήσει 50.000 μετανάστες και πρόσφυγες ενόσω θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεών τους για τη χορήγηση ασύλου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασκεί πιέσεις σε άλλα κράτη μέλη να ανταποκριθούν στα αιτήματα που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να της διαθέσουν εξοπλισμό, όπως σκηνές, ώστε να διαχειριστεί τον κίνδυνο συγκέντρωσης ενός μεγάλου ανθρώπου αστέγων, μέσω ενός ευρωπαϊκού συστήματος που αρχικά είχε σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Ο Αβραμόπουλος πρόσθεσε πως ασκεί πιέσεις σε κυβερνήσεις χωρών-μελών της ΕΕ προκειμένου να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα υποδεχόμενες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους ενόσω θα εξετάζονται οι αιτήσεις τους για τη χορήγηση ασύλου.

“Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά τα κράτη-μέλη”, είπε.

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα λιγότερο από 600 έχουν ανακατανεμηθεί βάσει του συστήματος ποσοστώσεων που πρότεινε η Κομισιόν, εν μέρει διότι οι πρόσφυγες αφήνονται να ταξιδέψουν προς βορρά και δεν περιμένουν να τύχουν επεξεργασίας οι αιτήσεις τους.

“Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία· αυτό δεν είναι δυνατό”, επισήμανε ο Αβραμόπουλος. “Η πόρτα είναι ανοικτή για όλους όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Αλλά επαφίεται στο σύστημα να τους πει πού να πάνε”, πρόσθεσε.

Ο επίτροπος τόνισε ότι απομένει ελάχιστος χρόνος για να αποτραπεί η επανάληψη του περσινού “χάους”.

“Ο καιρός θα βελτιωθεί ως τα τέλη του Μαρτίου. Επομένως, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι πως πρέπει να έχουμε καταλήξει μέσα σε αυτή τη βραχεία περίοδο.

Όλοι -οι τρίτες χώρες, τα κράτη μέλη, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι διακινητές- πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε την κατάσταση υπό τον πλήρη έλεγχό μας”, επέμεινε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου