Εμμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποτρέψει τους Κούρδους από το να έχουν οποιαδήποτε κέρδη στην Τουρκία, ή αλλού, συμβάλλει σε μεγαλύτερο χάος στη Μέση Ανατολή, αλλά η Άγκυρα φαίνεται να αγνοεί αυτή την αρνητική εξέλιξη.
Η Τουρκία...«βρίσκει τώρα την εξωτερική της πολιτική να γίνεται όλο και περισσότερο άστοχη, από την εμμονή της στο μπλοκάρισμα των Κούρδων, μέχρι το σημείο όπου φαίνεται τυφλή σε όλα τα άλλα ζητήματα», υποστήριξε η εφημερίδα Guardian. Αυτές οι «άστοχες πολιτικές» σταδιακά «γίνονται ένα σημαντικό διεθνές πρόβλημα, που απειλεί να διευρύνει τη σύγκρουση που διαλύει την περιοχή».
Οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν μια ...
....στρατιωτική εκστρατεία εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στα μέσα του 2015, μετά την κατάρρευση της πολύμηνης κατάπαυσης του πυρός. Τους τελευταίους μήνες, η εσωτερική καταστολή, την οποία πολλοί έχουν αποκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή, «συγχωνεύτηκε με τον ολοένα και πιο καυτό πόλεμο ανάμεσα στην Τουρκία» και τους Κούρδους της Συρίας.
Σε αντίθεση με την Άγκυρα, οι Κούρδοι έχουν αποδειχθεί ότι είναι από τις βασικές δυνάμεις που είναι ικανές να αντισταθούν στη Daesh. Η επιτυχία τους στο πεδίο της μάχης έχει ενδυναμώσει την κατακερματισμένη εθνική ομάδα να αναζητήσει περισσότερα δικαιώματα, τροφοδοτώντας τους φόβους ότι οι Κούρδοι θα καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν τις εσωτερικές διαφορές τους σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο, αν όχι ανεξάρτητο Κουρδιστάν.
Η Άγκυρα το βλέπει αυτό ως εφιαλτικό σενάριο, το οποίο, κατά τη γνώμη του Ερντογάν, γίνεται όλο και πιο πραγματικό. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία έχει εντείνει την αντι-κουρδική εκστρατεία της στο εσωτερικό της και στο βόρειο τμήμα της Συρίας, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει με την Άγκυρα να στέλνει χερσαίες δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων.
Εάν συμβεί αυτό, το ΑΚΡ πιθανότατα θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η επιχείρησή του φαινομενικά αποσκοπεί στη δημιουργία «ενός ασφαλούς καταφύγιο για τους πρόσφυγες, ή μια ζώνη ασφαλείας, αλλά στην πραγματικότητα [αυτό θα σήμαινε] να σταματήσει η στρατιωτική πρόοδος των Κούρδων της Συρίας», επεσήμανε η εφημερίδα.
Οι προσπάθειες αυτές θα ήταν επιζήμιες για την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην περιοχή, που μαστίζεται από θρησκευτική βία. Ωστόσο, η Άγκυρα, κατά τη γνώμη της Guardian, πρέπει να κάνει περισσότερα από την απλή επανάληψη της έναρξης μιας χερσαίας επίθεσης.
«Ο άμεσος κίνδυνος της διασυνοριακής μάχης μπορεί να αποφευχθεί. Αλλά έως ότου η Τουρκία ευθυγραμμίσει ριζικά τις πολιτικές της γύρω από την επιδίωξη της ειρήνης με τους δικούς της Κούρδους, θα συνεχίσει να προσθέτει στα προβλήματα της περιοχής και δεν θα βοηθά στον περιορισμό τους», κατέληξε η εφημερίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου