Οι δανειστές προτείνουν ένταξή τους στο ενιαίο, ώστε να αποφευχθούν οι περικοπές στις συντάξεις – Απορρίπτει η κυβέρνηση την προτεινόμενη ρύθμιση – Υποχωρεί από την «κόκκινη γραμμή» για τις συντάξεις
«Κόψτε τα ειδικά μισθολόγια, αν θέλετε να αποφύγετε μειώσεις στις κυρίες συντάξεις». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν κοινοτικοί αξιωματούχοι στην κυβέρνηση μπροστά στο… αδιέξοδο του ασφαλιστικού.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι «εάν η κυβέρνηση ήθελε να περικόψει δαπάνες, θα…μπορούσε να εντάξει τα ειδικά μισθολόγια (στελέχη ΕΔ-ΣΑ, δικαστικούς, νοσοκομειακούς γιατρούς, πανεπιστημιακούς, αρχιερείς) στο ενιαίο μισθολόγιο και με αυτό τον τρόπο θα απέφευγε υψηλά ποσοστά περικοπών στις συντάξεις».
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αρνείται τέτοιου είδους μέτρα, η λύση της περικοπής των συντάξεων παραμένει μονόδρομος.
Αυτό που θα πρέπει να τονιστεί είναι πως οι θεσμοί επιμένουν, υποστηρίζοντας πως...
.... υπήρχε παλαιότερη δέσμευση της κυβέρνησης να εντάξει τα ειδικά μισθολόγια στο ενιαίο μισθολόγιο που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές του έτους, αλλά τελικά έκανε πίσω, φοβούμενη τις αντιδράσεις των στελεχών ΕΔ-ΣΑ αλλά και του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου.
Έτσι, εξαιρέθηκαν, αν και το νέο μισθολόγιο εφαρμόζεται τόσο στον στενό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο εκνευρισμός για την αδράνεια σε όλα τα μέτωπα παραμένει στους κόλπους των δανειστών, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να επιμένουν στην εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα …διαρκέσει «όχι εβδομάδες, αλλά μήνες», ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι το κουαρτέτο θα κάνει καλοκαίρι στην Αθήνα.
Οι ίδιοι αξιωματούχοι δηλώνουν με νόημα πως «ακόμα κι αν καθόμασταν τώρα στο ίδιο τραπέζι και η κυβέρνηση έλεγε “ναι” σε όλα, θα χρειαζόμασταν πάνω από τρεις εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Αν σε αυτό προσθέσουμε τις σοβαρές διαφωνίες του ΔΝΤ, που πρέπει να ετοιμάσει το δικό του μνημόνιο με την Ελλάδα μετά τον Μάρτιο (MEFP), τότε καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε άλλο ένα καυτό καλοκαίρι».
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, τεχνικά κλιμάκια για το δημοσιονομικό κομμάτι δεν έχουν φθάσει ακόμη στην Αθήνα και αναμένονται στις αρχές της εβδομάδας που ξεκινά τη Δευτέρα. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν μπορούν να βρίσκονται στην Ελλάδα -στην καλύτερη περίπτωση- πριν από το τέλος της ερχόμενης ή τις αρχές τις μεθεπόμενης εβδομάδας.
«Η αξιολόγηση θα είναι βαριά και ασήκωτη», υποστηρίζουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, που συμπληρώνουν ότι «η εικόνα που μεταδίδεται από Αθήνα και Βρυξέλλες διαφέρει όσο η μέρα με τη νύχτα».
Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ευγενείς στις διατυπώσεις τους, όμως στην ουσία η πρόοδος που υπάρχει είναι από μικρή έως ελάχιστη και, προς το παρόν, η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής στοιχείων.
Δεσμεύσεις
Όταν τα τεχνικά κλιμάκια πάρουν τα απαραίτητα στοιχεία, τότε θα αποφασιστεί και η ημερομηνία επιστροφής τους. «Το ΔΝΤ άλλαξε το παιχνίδι», επισημαίνουν με νόημα αξιωματούχοι των θεσμών, θέλοντας να τονίσουν ότι το Ταμείο επιμένει στα δημοσιονομικά μέτρα τόσο για την κάλυψη του ασφαλιστικού όσο και για τον Προϋπολογισμό του 2016.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά «η δόση του φθινοπώρου ήταν μια καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, με το ΔΝΤ στο πίσω κάθισμα, ωστόσο η επιμονή Σόιμπλε για πλήρη εμπλοκή του Ταμείου στο πρόγραμμα άλλαξε τα πάντα».
Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν διαψεύδουν, ούτε επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Πολ Τόμσεν, που επιμένει σε μέτρα 9 δισ. ευρώ έως το 2018. «Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αδιευκρίνιστα μέτρα 1 δισ. ευρώ για φέτος, τα οποία δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί», επισημαίνουν οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, με κυβερνητικές πηγές, πάντως, να υποστηρίζουν ότι «το κενό καλύπτεται σιγά σιγά».
Οι δανειστές επιμένουν ότι θα απαιτηθεί μείωση στις κύριες συντάξεις, ενώ δεν δέχονται συζήτηση για μετάθεση στα μέτρα φορολόγησης των αγροτών.
Ήδη τα μηνύματα είναι πολλαπλά από τους Ευρωπαίους, καθώς ακόμα και ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Πάσχα των Καθολικών, σε νέα απάντησή του προς τον Δημήτρη Παπαδημούλη την Τετάρτη ανέκρουσε πρύμνα και δεν δεσμεύθηκε εάν η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) ή το Πάσχα των Ορθοδόξων (1η Μαΐου).
Η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να κλείσει τις δημοσιονομικές «τρύπες», εξετάζοντας ακόμα και μια νέα έκτακτη εισφορά, σε αντικατάσταση της σημερινής εισφοράς αλληλεγγύης, προκειμένου να αποφύγει την ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εγκαταλειφθεί και τα σενάρια για ανώτατο συντελεστή 55% ή ακόμα και 60% στην υπό κατάρτιση φορολογική κλίμακα.
Τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να είναι ακόμα ένα αγκάθι στην αξιολόγηση, καθώς και σε αυτό το πεδίο οι δανειστές, κυρίως η ΕΚΤ, εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα της διαχείρισής τους, ενώ υποστηρίζουν ότι, εάν δεν αντιμετωπιστεί σύντομα το ζήτημα, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να βρεθούν ξανά στη δυσάρεστη θέση να αναζητήσουν κεφάλαια.
Βέτο τρόικας στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων
Βέτο τρόικας στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων
ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ και ΔΝΤ είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τις αποκρατικοποιήσεις στην τύχη τους, πολλώ δε μάλλον στα χέρια της κυβέρνησης, από την οποία θεωρούν ότι εκπέμπονται συνεχώς αντιφατικά μηνύματα, που αποθαρρύνουν τους τυχόν μελλοντικούς επενδυτές.
Η σύσταση του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων είναι ένα από τα τρία βασικά θέματα της αξιολόγησης, όπως έχουν δηλώσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες σειρά Ευρωπαίων αξιωματούχων, με προεξάρχοντα τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Έτσι, ενώ έχουν δεχθεί η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου να ανήκει στην Ελλάδα (τρία μέλη) και όχι στους εκπροσώπους του κουαρτέτου (δύο μέλη), οι εκπρόσωποι των δανειστών θα έχουν δικαίωμα βέτο, ώστε να αποφευχθούν νέες εμπλοκές σε μελλοντικές αποκρατικοποιήσεις.
(ΕΠΕΝΔΥΣΗ 20/02/2016 – ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ )
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου