Καθυστερούν την αξιολόγηση για να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος – Πανικός στην κυβέρνηση που βλέπει τον πολιτικό της βίο να φθάνει στο τέλος
Σε βασανιστήρια υποβάλλουν την ελληνική πλευρά οι δανειστές με αφορμή την περίφημη και πολυπόθητη αξιολόγηση. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι πολιτικοί αναλυτές, το «ξύλο» που έφαγε ο Τσακαλώτος στο Χίλτον από τους τροικανούς είναι απερίγραπτο.
Ο χρόνος κυλά σε βάρος της Ελλάδας όσο είναι ανοιχτή η αξιολόγηση και η εμπλοκή δεν θα αργήσει να παρουσιαστεί, αφού οι δανειστές ζητούν το μίνιμουμ επιπλέον μέτρα 3 δισ.
Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι οι δανειστές δεν επιθυμούν να κλείσει η αξιολόγηση διότι ....
....δεν θέλουν να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.
Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων αναφέρουν ότι ακόμα και αν συμφωνήσει το ΔΝΤ ότι το 2015 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% αντί για έλλειμμα 0,6% όπως αυτό εκτιμά, οι συζητήσεις και η επίτευξη συμφωνίας προϋποθέτουν «μίνιμουμ» νέα μέτρα 3 δισ. ευρώ από το 2016 έως το 2018, με στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Όπως ανέφερε άλλωστε και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κύριος Φραγκίσκος Κουτεντάκης την Τετάρτη, παρότι ορισμένα μέτρα που ελήφθησαν το 2015 απέφεραν περισσότερα έσοδα από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση όταν τα ελάμβανε, «η υπεραπόδοση των μέτρων δεν αρκεί για να καλύψει από μόνη της το δημοσιονομικό κενό».
Όπως παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, κυβέρνηση και ΔΝΤ χωρίζει δημοσιονομική «άβυσσος» ύψους 3% του ΑΕΠ (δηλαδή 5 δισ. ευρώ) ως το 2018! Και αν ακόμα το ΔΝΤ αποδεχτεί το πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του 2015, καλύπτονται μόλις τα 1,5 δισ. ευρώ της διαφοράς. Μένουν δηλαδή μέτρα 3-3,5 δισ. ευρώ για να μπουν οι βάσεις για μια συμφωνία με τους δανειστές.
Στην προσπάθεια να καλύψει το δημοσιονομικό κενό ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα κοκτέιλ φοροεισπρακτικών μέτρων που περιλαμβάνει:
– ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με «ψαλίδισμα» του έμμεσου αφορολογήτου ορίου στις 9.100 ευρώ και νέες φορολογικές κλίμακες,
– αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ ο οποίος εξισώνεται με τον ΕΦΚ στη βενζίνη,
– αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα,
– αύξηση του φόρου ακινήτου για τους έχοντες μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία,
– αύξηση του φόρου στα μερίσματα από 10% σε 15%.
– επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση,
– αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν διαμηνύσει στους δανειστές πώς αν τεθούν όλα αυτά στον ελληνικό λαό, τότε η κυβέρνηση θα πέσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου