Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Ο Ευρωπαϊκός Νότος συγκροτεί "μέτωπο" κατά της Γερμανίας.

Σημάδια αποσύνθεσης και διάλυσης εμφανίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit παρά την φαινομενική ενότητα για την διατήρηση της Ευρώπης των “27”. 

Και η ευθύνη γι΄ αυτά καταλογίζεται στη Γερμανία που δεν θέλει να δει πώς το οικοδόμημα οδεύει προς κατάρρευση εξαιτίας των εμμονών της σε μία αδιέξοδη πολιτική που διαλύει τις κοινωνίες και τσακίζει τους πολίτες.

Δεν είναι μόνο το επεισόδιο που συνέβη μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής η οποία διεξήχθη για το Brexit με τον πρώτο να απαντάει “δεν είμαστε εδώ ....

....για να μας κάνει κάποιος το δάσκαλο” στις παραινέσεις για “κούρεμα” καταθέσεων για να διασωθούν οι προβληματικές ιταλικές τράπεζες.

Υπήρξαν και άλλα επεισόδια κατά τη διάρκεια της ημέρας που δείχνουν ότι τα σύννεφα μαζεύονται ολοένα και περισσότερα πάνω από τις Βρυξέλλες και απειλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση που ήδη έχει “αποχωριστεί” ένα από τα αστέρια της.

Πριν ωστόσο τα αναλύσουμε, να μείνουμε λίγο στην Ιταλία, η οποία είναι η τρίτη ισχυρή οικονομία στην Ευρωζώνη και δεν είναι διατεθειμένη να λαμβάνει εντολές από την Γερμανία. 


Ο Ματέο Ρέντσι έχει πολλές φορές αφήσει αιχμές ή επιτεθεί στο Βερολίνο και είναι αποφασισμένος να κλιμακώσει μετά το Brexit, θέλοντας να ηγηθεί της προσπάθειας αλλαγής της πολιτικής στην Ε.Ε. δημιουργώντας ένα μέτωπο με τις χώρες του Νότου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα αυτό συζητήθηκε μεταξύ Ρέντσι και Τσίπρα στη μεταξύ τους συνάντηση της Τρίτη, μιλώντας για “συμμαχία του Νότου” την οποία υποστηρίζουν μάλιστα τόσο η Πορτογαλία όσο και η Γαλλία. 


Για φανταστείτε ο Ματέο Ρέντσι να πει και αυτός πώς η Ιταλία πηγαίνει σε δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ; Οι Ιταλοί όχι με 52% θα το ζητούσαν, όπως το έπραξαν οι Βρετανοί, αλλά με ποσοστό άνω του 60%.

Και ερχόμαστε λοιπόν στα άλλα σημάδια αποσύνθεσης που εμφανίζει η ΕΕ που είπαμε. Συγκεκριμένα στην Αυστρία. Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά το Brexit δείχνει πώς οι Αυστριακοί κατά 49% θέλουν την έξοδο από την ΕΕ. 


Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε μία χώρα δορυφόρο της Γερμανίας. Οι μισοί δηλαδή Αυστριακοί να επιθυμούν Auxit.

Να σημειωθεί πώς σε απόρρητο έγγραφο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, η Αυστρία, η Γαλλία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Ουγγαρία εμφανίζεται ως οι πιο πιθανές με έξοδο από την ΕΕ. Κι απ' ότι φαίνεται ο κ. Σόιμπλε δεν πέφτει πολύ έξω αλλά κάνει ότι είναι δυνατόν να υπάρχει ένα ακόμη exit, ανεξάρτητα αν αυτό μπορεί και να έρθει από άλλη χώρα πέραν τον πέντε.

Οι Αυστριακοί ζητούν έξοδο λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος κυρίως. Στα δεξιά κόμματα το ποσοστό αυτών που δεν θέλουν τη χώρα τους εντός της ΕΕ ξεπερνάει το 80%, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, γνωστός για τις προκλητικές του θέσεις σε βάρος της Ελλάδας Σεμπάστιαν Κούρτς να προειδοποιεί με διάλυση της ΕΕ εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης.

Όπως είπαμε ο κ. Σόιμπλε κάνει ότι μπορεί για να ενισχύσει το κλίμα διάλυσης στην ΕΕ, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο του την Πορτογαλία. Την κάλεσε να τηρήσει απαρέγκλιτα τους δημοσιονομικούς της στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με την ΕΕ γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως απείλησε την κυβέρνηση της χώρας θα έρθει νέο πρόγραμμα με όρους εξαιρετικά πιο σκληρούς. Είναι γνωστή αυτή η τακτική διότι έχει εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η ίδια η Γαλλία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, να ρίξει δηλαδή το έλλειμμα της κάτω από το προβλεπόμενο 3%, παρ' ότι είχε πάρει παράταση για να συμμορφωθεί. 


Και μιλάμε για τη Γαλλία όπου η άνοδος της δεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού σημειώνει άνοδο με άλματα εξαιτίας της αποδοχής του Ολάντ στην πολιτική λιτότητας του Βερολίνου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα ποσοστά του Γάλλου προέδρου γκρεμίζονται.

Η ΕΕ λοιπόν ή αλλάζει ή βουλιάζει. Και μέχρι στιγμής φαίνεται πως συμβαίνει το δεύτερο. Το δε γεγονός η Βρετανία να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά το Brexit ίσως ανοίξει την όρεξη πολλών ακόμη χωρών να τραβήξουν το δικό τους δρόμο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου