Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Τα βρίσκει και με την Αίγυπτο η Τουρκία! Θετικό το Κάιρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι η χώρα είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα αναγνωρίσει τη νομιμότητα της απομάκρυνσης του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία.

Όλα αλλάζουν στη περιοχή και προφανώς αιτία είναι....... το φυσικό αέριο.

Η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου αναφέρει  ότι “χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την αποκατάσταση των σχέσεων”, προσθέτοντας ότι η αναγνώριση της νομιμότητας του σημερινού προέδρου Σίσι, ο οποίος εξελέγη αμέσως μετά Morsi που απομακρύνθηκε από την εξουσία, θα είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η δήλωση είναι απάντηση σ΄όσα είπε  ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ το βράδυ της Δευτέρας περί εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο. 

Ο Γιλντιρίμ είπε ότι αυτό είναι  είναι  δυνατό, μετά τα πρόσφατα βήματα για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και τη Ρωσία.

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT Haber, ο Yıldırım δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Αίγυπτο και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών.

“Το ζήτημα σχετικά με την Αίγυπτο είναι πολύ σαφές. Η απομάκρυνση του Μοχάμεντ Μόρσι από την εξουσία ήταν ένα πλήγμα για τη δημοκρατία. 

Ο Πρόεδρός μας [Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν] ανακοίνωσε  ότι δεν δεχόμαστε την απομάκρυνση  Morsi από την εξουσία. …

 Είμαστε στην ίδια περιοχή με την Αίγυπτο. 

Δεν μπορούμε να κόψουμε όλους τους δεσμούς μαζί τους. Έχουμε γεωγραφική σύνδεση. Γι ‘αυτό δίνουμε έμφαση στην αλλαγή του καθεστώτος εκεί και στις παράνομες τιμωρίες κατά του  Morsi και των υποστηρικτών του. 

Παρ ‘όλα αυτά, δεν υπάρχουν εμπόδια στο εμπόριο [μεταξύ των δύο χωρών]. Μπορεί να υπάρχει μια βάση για ομαλοποίηση στο μέλλον. 

Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν μεταξύ των υπουργών [των δύο χωρών »]. Είμαστε έτοιμοι γι ‘αυτό “, δήλωσε ο Yıldırım.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου διεκόπηκαν μετά την άνοδο του  Σίσι στην εξουσία.

Πηγή:  militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου