Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

Ξαναρωτάμε: Απορρίφθηκε προσφορά 21,8 δις για το «Ελληνικό»;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ

Έχει γραφτεί, έχει ξαναγραφτεί, το έχω γράψει και το έχω επισημάνει κι εγώ αλλά ουδείς ενδιαφέρεται σοβαρά, δεν θέλει , ούτε μπορεί ίσως, να κάνει ο,τιδήποτε που θα μετέτρεπε τη διαδικασία εκχώρησης /πώλησης Δημόσιας Περιουσίας με σωστούς όρους, περιορισμούς, προυποθέσεις και – κυρίως- στη σωστή τιμή ώστε το Δημόσιο να βγει πραγματικά ωφελημένο.

Τα πάντα γίνονται ευκαιριακά. Πρόχειρα. Με γνήσια «Ελληνική» επιπολαιότητα.


Συχνά μεταφέρω τα αποτελέσματα της έρευνας και των ελέγχων που κάνει η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) μια και οι άνθρωποι, χωρίς να έχουν προσωπικά συμφέροντα, κάνουν....

... καλά τη δουλειά τους και – όπως σήμερα- μποροπυν να αποκαλύψουν τρόπους, μεθόδους και …. « φόρμουλες» που χρησιμοποιούνται με αποτέλεσμα να «φεύγουν» κάποια «κομμάτια Δημόσιου πλούτου» αλλά όλη η ιστορία να μοιάζει με λεηλασία.

Όπως λοιπόν προκύπτει από τα έγγραφα, που απέστειλε ο Πρόεδρος της Κίνησης Βασίλης Αναστασόπουλος σ” όλα τα αρμόδια Κρατικά και Δικαστικά Όργανα , τα ακίνητα του Δημοσίου, που εκποιούνται, θα έπρεπε, σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Χρηματοοικονομικά Πρότυπα και τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ξεκινούν με τιμή ανάλογη της αντικειμενικής τους αξίας, πράγμα που θα εκτόξευε την αρχική τιμή, στο δεκαπλάσιο, περίπου, της τιμής, με την οποία παραχωρούνται σήμερα.

Στο δεκαπλάσιο; Ναι, στο δεκαπλάσιο.


Κι όπως μας ανακοινώνει η Ο.Κ.Ε., « προς… επιβεβαίωση των παραπάνω, κραυγαλέο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του πρώην Αεροδρομίου του “Ελληνικού”, όπου υπήρχε δημόσια προσφορά 21,8 δις ευρώ, για να παραχωρηθεί, τελικά, η έκταση στα 915.000.000 , ενώ όλες οι προσφορές, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ήταν υψηλότερες από αυτή του ομίλου στον οποίο παραχωρήθηκε αυτή η έκταση, συνολικού εμβαδού 6.250 στρεμμάτων.

Τρεις φορές, δηλαδή, περίπου, μεγαλύτερη από το Πριγκιπάτο του Μονακό που είναι 1.980 στρέμματα. Μια άλλη παρανομία, την οποία εδώ και καιρό έχει επισημάνει η ΟΚΕ, είναι ότι το “Ελληνικό” δεν έχει ξεκάθαρους τίτλους ιδιοκτησίας, καθώς υπάρχει Γνωμοδότηση του Μικτού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, που αφορά παραπάνω από τη μισή έκταση, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για Εθνικές Γαίες, που αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Λαού Έτσι, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει ότι απαγορεύεται η διάθεσή τους για κερδοσκοπικούς σκοπούς.


Προβληματισμό επίσης προκαλεί και το γεγονός πως, ενώ οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην διαγωνιστική διαδικασία προσκόμισαν Εγγυητικές Επιστολές ιδιωτικών Τραπεζών, σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες, ο τελικά αναδειχθείς όμιλος εξασφάλισε Εγγυητική Επιστολή του….. Ελληνικού Δημοσίου για να αγοράσει Κρατική Γη .

Τι σημαίνει αυτό; Ότι – σύμφωνα με την Ο.Κ.Ε. – επιβαρύνθηκε κατά 915 εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο χρέος!

Μάλιστα, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, στήθηκε ολόκληρη σκευωρία, ώστε να απομακρυνθεί με τρόπο που έμοιαζε με …τιμωρία και εξοβελισμό αυτός που είχε καταθέσει την υψηλότερη προσφορά . να περιμένουμε απαντήσεις; 


Μια έρευνα; 

Κάποιον εισαγγελέα; 

Ή να πιούμε μια …σόδα για να το χωνέψουμε. 

Εκτός… εκτός κι αν είναι ψέμα. Είναι; Μας διαβεβαιώνετε; 

Μπορείτε και να το αποδείξετε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου