Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στη Νότια Σινική Θάλασσα -«Αγριεύει» η Κίνα

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/china708_31.jpg?itok=B-7nEBCd
Το Πεκίνο υποσχέθηκε σήμερα να δώσει «αποφασιστική απάντηση» σε οποιαδήποτε «προκλητική ενέργεια» στη Νότια Σινική Θάλασσα, δύο ημέρες μετά την ετυμηγορία του διαιτητικού δικαστηρίου του ΟΗΕ το οποίο απέρριψε τις κινεζικές διεκδικήσεις σ’ αυτή τη διαφιλονικούμενη περιοχή.

«Αν κάποιος επιθυμεί να πραγματοποιήσει κάποια προκλητική ενέργεια εναντίον των κινεζικών συμφερόντων ασφαλείας με βάση αυτή την ετυμηγορία, η Κίνα θα απαντήσει με αποφασιστικό τρόπο», δήλωσε ο Λου Κανγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε «παράνομο» το Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο που έχει την έδρα του στη Χάγη και υπογράμμισε πως .....

....η ετυμηγορία του «δεν θα έχει καμιά επίδραση στην πολιτική της Κίνας».

«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της “γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», είχε ανακοινώσει πριν από λίγες ημέρες το Δικαστήριο.

Η απόφαση του Μόνιμου Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Χάγης ήρθε μετά από προσφυγή των Φιλιππίνων κατά της Κίνας σχετικά με τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η απόφαση

O έλεγχος της Νότιας Θάλασσας της Κίνας είναι το πιο αμφιλεγόμενο και εκρηκτικό διπλωματικό ζήτημα στην ανατολική Ασία, με την Κίνα να εδραιώνει την κυριαρχία της πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές που εκτείνονται σε 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. 


Ωστόσο στην υπόθεση εμπλέκονται και τα άλλα κράτη όπως το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία. Η διαφορά ήταν μεταξύ των Φιλιππίνων και της Κίνας με την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να ανησυχούν για την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. 

Η απόφαση του δικαστηρίου έρχεται τρία χρόνια μετά από την στιγμή που οι Φιλιππίνες έφεραν την υπόθεση ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, υποστηριζόμενες από το Μπρουνέϊ, τη Μαλαισία και το Βιετνάμ, χώρες που διεκδικούν κυριαρχία επί των νήσων της αμφισβητουμένης περιοχής. 

Αν και η προσφυγή τέθηκε από τη Μανίλα ωστόσο η υπόθεση θα επηρεάσει όλες τις χώρες της περιοχής.

Η Θάλασσα της Νότιας Κίνας θεωρείται ότι έχει σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επίσης είναι ένα ιδιαίτερα σημαντική για τη ναυτιλία.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου