Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Άνθρακες η «λίστα της ντροπής».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει για τον γερμανόφωνο τύπο η είδηση για τη δημοσίευση καταλόγου με ονόματα Ελλήνων που χρωστούν στην εφορία πάνω από 150.000 ευρώ ο καθένας. 

Μεταξύ αυτών είναι και ορισμένοι γνώριμοι από το παρελθόν. 

Με αναφορές στα ελληνικά ΜΜΕ ο γερμανόφωνος τύπος εκφράζει αμφιβολίες για τη χρησιμότητα της λίστας με τους φοροδιαφεύγοντες.

Το Spiegel, στην διαδικτυακή του έκδοση, αναφέρει ότι
o κατάλογος, η λίστα της ντροπής σύμφωνα με....
.. τα ελληνικά ΜΜΕ, περιλαμβάνει συνολικά 13.730 ονόματα με οφειλές που κυμαίνονται συνολικά στα 83 δις ευρώ.

 «Με αυτά τα χρήματα μπορεί το δημόσιο να καλύψει για τα επόμενα 6 χρόνια μισθούς και συντάξεις» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

 «Όποιος βρίσκεται στον κατάλογο δεν έχει πληρώσει φόρους για τουλάχιστον ένα χρόνο παρά την προειδοποίηση από την εφορία. Εάν και μετά από αυτό θα πληρωθούν οι φόροι είναι αμφίβολο.

 Διότι στη λίστα βρίσκονται παλιές πρώην κρατικές εταιρείες, όπως η Olympic Airways, που χρωστά στο δημόσιο 1,35 δις αλλά και μια χρηματιστηριακή εταιρεία που χρεοκόπησε πριν από 25 χρόνια και χρωστά 8,5 δις, όπως παρατηρεί ο ελληνικός τύπος. 

Ανάμεσα στους οφειλέτες είναι και πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, όπως η ΑΕΚ με 250.000 ευρώ χρέος, ο Άρης Θεσσαλονίκης με 12,6 εκ.». Το Spiegel επικαλείται δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ, που χαρακτήρισε τη δημοσίευση των ονομάτων ως μια καλή ημέρα για τη φορολογική δικαιοσύνη της Ελλάδας.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Kronenzeitung της Αυστρίας. «Η δημοσίευση καταλόγου της κυβέρνησης με 13.730 ονόματα προκάλεσε σχετικό θόρυβο στην Ελλάδα» παρατηρεί παραπέμποντας σε δημοσίευμα του ελληνικού οικονομικού τύπου, το οποίο μετά από μια πρώτη ανάγνωση του καταλόγου αποφαίνεται ότι πρόκειται ως επί το πλείστον για χρεοκοπημένες εταιρείες.

Η ίδια εφημερίδα παραθέτει στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που απογοητεύουν. «Εκτός από τη συρρίκνωσή της, το 15% των απασχολούμενων δουλεύει μαύρα και η παραοικονομία ανέρχεται στο 25% του ΑΕΠ, όπως κατέδειξαν δύο μελέτες, ενός ελληνικού και ενός διεθνούς οικονομικού ινστιτούτου».

Πηγή:  dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου