«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος μπορώ. Ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για την εξαιρετική συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια, όπως έγινε και στην Επιτροπή. Όπως είδατε, δεν μίλησα πιο πριν. Ήθελα να ακούσω όλους τους εισηγητές, τους συναδέλφους βουλευτές.
Πράγματι, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αποκομίσαμε τις απόψεις του Κοινοβουλίου και διορθώσαμε αρκετά από τα σημεία, όπου πολύ σωστά παρενέβησαν οι συνάδελφοι. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι από το Υπουργείο Άμυνας έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, διότι θεωρούμε ότι τα θέματα της άμυνας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την αντιπολίτευση για τη στάση που κράτησε και μας τιμά ιδιαιτέρως το ότι αρκετοί συνάδελφοι και κόμματα της αντιπολίτευσης, θα ψηφίσουν κατ’ αρχήν ή κάποια άρθρα από το σχέδιο νόμου. Θεωρώ ότι αυτό είναι......... μία καλή αρχή.
Βεβαιώνω ότι από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα κάνουμε το καλύτερο ώστε να φτάσουμε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας και να φτάσουμε σε κάποιες εποχές που στη Βουλή, όταν συζητείτο ο προϋπολογισμός, ήταν η κύρια αντιπαράθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, όμως στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψηφίζαμε από κοινού όλοι τον προϋπολογισμό. Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
Θέλω να δώσω κάποιες διευκρινίσεις. Κατ’ αρχήν, θα πω ότι πολλές από τις αλλαγές που επισημάνατε - είπε ο κ. Λοβέρδος τώρα για τους ΕΠΟΠ, για τους εθελοντές μακράς θητείας, για τους αποφοίτους των σχολών, τους μηχανικούς της Αεροπορίας- δεν μπορούσαμε αυτή τη στιγμή να τις κάνουμε. Το ίδιο και για την εκπαίδευση. Είναι αλήθεια ότι αυτά τα θέματα, όπως και η εκπαίδευση των στρατιωτικών σχολών, είναι θέματα τα οποία τα ανοίγουμε, θα τα συζητήσουμε, θα βρούμε κοινές συνισταμένες και θα καταθέσουμε πολύ σύντομα ένα ευρύτερο σχέδιο για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω να θυμίσω ότι το κυρίαρχο νομοθετικό σώμα κατά την ελληνική δημοκρατία είναι η Βουλή των Ελλήνων. Στο νομοσχέδιο αυτό λάβαμε υπόψη τις προτάσεις των επιτελείων σ’ αυτά που τους αφορούσαν, αλλά δεν πρόκειται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να ακολουθήσει τις οδηγίες του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέτει προς έγκριση ακόμα και τον πολιτικό σχεδιασμό. Είναι άλλη η δουλειά του ενός, άλλη του άλλου. Με απόλυτο σεβασμό το λέω.
Εδώ, πλέον, με τη σημερινή συζήτηση νομίζω ότι βγήκε και ένα συμπέρασμα για το θέμα της αναγνώρισης στις ενώσεις στρατιωτικών. Είναι αλήθεια ότι αποτελεί ένα θέμα-ταμπού. Οι λέξεις «συνδικαλισμός» και «Ένοπλες Δυνάμεις» είναι κάτι το οποίο δεν θα φανταζόμασταν πριν πολλά χρόνια, αλλά το ίδιο ταμπού ήταν και το θέμα του συνδικαλισμού στην Ελληνική Αστυνομία και στο Λιμενικό Σώμα. Θυμάμαι τον παλιό συνάδελφο, τον Νίκο Γκελεστάθη, ο οποίος, ακριβώς όπως μιλήσατε εσείς, είπε «από σήμερα καταστρέφεται η Αστυνομία, θα τιναχτούν όλα στον αέρα» κ.ο.κ. Κι όμως αργότερα ο Πρόεδρος του πρώτου σωματείου έγινε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κυριαζίδης.
Αυτή είναι ακριβώς η διαφορά μίας νοοτροπίας την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε, διότι αφού θέλετε να σας το πω ευθέως, υπήρχε κομματισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, ναι ή όχι; Θυμάστε την κλαδική αποστράτων με επικεφαλής το Νίκο Γρυλλάκη, τον Στρατηγό Γρυλλάκη;Μαζί είχαμε γράψει βιβλίο και συνεργαστήκαμε.
Θα σας πω για έναν άνθρωπο με τον οποίο έχω συγκρουστεί πολιτικά μέσα στο ίδιο κόμμα, τον Γιάννη Βαρβιτσιώτη. Όταν του πήγαν τον κατάλογο για να ακολουθήσει τις κρίσεις που υποδείκνυε το κόμμα, τους πέταξε με τις κλωτσιές έξω. Θυμάστε τους καταλόγους που κυκλοφόρησαν κάποτε από το ΠΑΣΟΚ για τις κρίσεις συνταγματαρχών; Θυμάστε ποιοι έλεγαν «οι λοχαγοί δικοί μας ή δικοί σας»; Ε, αυτό πρέπει να τελειώσει. Το να αναγνωρίζουμε ένα σωματείο αντιμετωπίζει ακριβώς τις υπόγειες αυτές διαδρομές.
Το πρωί αναφέρθηκα στην ανακοίνωση του συλλόγου στρατιωτικών της Ηπείρου. Αναφέρθηκα και μέσα σε 15 λεπτά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής είχε απάντηση από τους ίδιους. «Επικοινώνησαν» -λέει- «μαζί του και επικοινώνησε και ο διοικητής του νοσοκομείου». Καταλάβατε, λοιπόν, τι σημαίνει η θεσμική αναγνώριση των σωματείων και τι σημαίνει να αφήσουμε κάποιους να λειτουργούν με υπόγειες διαδρομές.
Εγώ σας διαβεβαιώνω σαν Υπουργός Άμυνας αλλά και ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι όσο θα είμαστε στην Κυβέρνηση και όσο θα έχουμε την ευθύνη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο κ. Βίτσας και εγώ δεν πρόκειται να πάει ποτέ «χαρτάκι» για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις όπως δεν πήγε «χαρτάκι».
Η πολιτική ηγεσία επιλέγει τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τους Αρχηγούς των Επιτελείων. Από εκεί και πέρα, πρέπει να τελειώσει η ιστορία της κομματικοποίησης και της πολιτικής επιλογής. Πρέπει να έχουν την αυτοδιοίκησή τους οι Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτή την αυτοδιοίκηση θα τη διασφαλίσουμε με οποιονδήποτε τρόπο.
Όσον αφορά την αναγνώριση σωματείου, πράγματι μπήκαν όλες οι ασφαλιστικές δικλίδες, γιατί πράγματι αποτελούσε και αποτελεί ένα πρώτο βήμα το οποίο σπάει αρκετά ταμπού.
Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα από όλους, ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε έναν δημοκρατικό διάλογο, ότι δεν πρόκειται να κινδυνεύσει η πειθαρχία, ο σεβασμός προς τους ανωτέρους στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και η Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την αναγνώριση του σωματείου.
Αντίθετα, θα μπορέσουμε να συζητήσουμε δημόσια, να ακούσουμε θεσμικές προτάσεις και να κλείσουμε λίγο τις πόρτες που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα στα υπόγεια των κομμάτων. Αυτό θα γίνει και αυτό σας βεβαιώνω ότι είναι προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω να κλείσω απαντώντας σε ορισμένα ερωτήματα που ετέθησαν σε σχέση με την ΜΟΜΚΑ, τα ελαιολιπαντικά, που λέει ο κ. Δαβάκης. Τα ελαιολιπαντικά δεν πληρώνονται τώρα για τα έργα του Μηχανικού; Τα ελαιολιπαντικά δεν πληρώνονται για τις μονάδες του Μηχανικού, οι οποίες αναλαμβάνουν έργα και τα βγάζουν εις πέρας; Και τα ελαιολιπαντικά πληρώνονται και η διαμονή πληρώνεται.
Και για ρωτήστε για να δείτε εκεί που πήγε το Μηχανικό και έκανε έργα. Χθες εγκαινιάσαμε τη Μονή Γρηγορίου. Εγκαινιάσαμε στη Μονή Γρηγορίου τη γέφυρα τύπου BELLEY, όχι για να εξυπηρετήσουμε τους μοναχούς της Μονής Γρηγορίου, αλλά κυρίως για να διασφαλίσουμε το θέμα των πυρκαγιών στο Άγιον Όρος, το οποίο έχει κινδυνεύσει να καεί τέσσερις φορές. Παράλληλα, εξυπηρετούνται και οι μοναχοί και ενώνονται οι Μονές μεταξύ τους.
Ξέρετε πώς αγκάλιασαν τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων οι μοναχοί και τους φιλοξένησαν; Το ίδιο έκαναν και στην Ικαρία, στο Καρκινάγρι, το ίδιο έκαναν στη Δράμα. Το ίδιο θα κάνουν αύριο στη Λευκάδα. Το ίδιο θα κάνουν σε άλλες περιοχές και σε προτεραιότητες που έχουμε πει και θα εξετάσουμε για απομακρυσμένα νησιά, για μικρούς τόπους που εκεί ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν να πάει μια υπηρεσία του κράτους, γιατί οι μεγάλοι εργολάβοι δεν ενδιαφέρονται για τόσο μικρά έργα και τόσο μεγάλης εθνικής σημασίας.
Θα σας θυμίσω, δε, κύριε Δαβάκη, επειδή το είπατε πολλές φορές, ότι η επανίδρυση της ΜΟΜΑ ήταν στο προγραμματικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας το 2009. Είναι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Τι άλλαξε; Τώρα βέβαια βλέπω ότι οι ακροδεξιές συνιστώσες έχουν αρχίσει να αλλάζουν το τότε πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ξέρετε ποιες εννοώ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σας διαβεβαιώνω ότι σε συνεργασία και με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής εγώ δέχομαι να φέρνουμε όλες τις προτάσεις που υπάρχουν και να συνεκτιμούμε και μαζί.
Να σας πω γιατί δεν το περάσαμε στη νομοθεσία; Δεν το περάσαμε στη νομοθεσία για τον εξής λόγο: Υπάρχουν περιπτώσεις, ιδιαίτερες στρατιωτικές ανάγκες, τις οποίες δεν μπορούμε δημοσίως να τις πούμε. Αν πω λοιπόν ότι θα πάμε στη Λευκάδα αύριο και θα πρέπει να κάνουμε ένα έργο και μεθαύριο στη Νίσυρο θα πρέπει να ακούμε - και βεβαίως θα την ακούμε με πολύ σεβασμό- την άποψη της Βουλής και των συναδέλφων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως, αυτό αφήστε να το επιλέγουμε εμείς στο τέλος, γιατί νομίζω ότι έχει μια ιδιαίτερη σημασία.
Τώρα, όσον αφορά την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων άκουσα ότι φοβούνται μην μπουν ελεγχόμενα πολιτικά πρόσωπα. Οι διαδικασίες είναι πολύ απλές. Οι διαδικασίες είναι τόσο αυτόματες που όποιος και να θέλει να παρέμβει δεν μπορεί. Η διαδικασία είναι ότι υπάρχει μια προσφορά τουλάχιστον για το 5%, εκεί που δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση, εκεί που δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τοπικών κοινωνιών, που δίνουμε προτεραιότητες κ.λπ.
Αν μιλάμε για ιδιώτες, δηλαδή, έρχεται ένας και λέει «προσφέρω 5% το χρόνο ενοίκιο» και αμέσως αυτή η περιοχή από τη στιγμή που είναι απόλυτα καθαρή από νομικής απόψεως και με τη συναίνεση αν θέλετε και της τοπικής κοινωνίας - το λαμβάνουμε υπόψη- βγαίνει στο διαδίκτυο. Εννοώ, δηλαδή, ότι δεν θα πάω εγώ αυτή τη στιγμή στην Πέρδικα που είναι του Πολεμικού Ναυτικού να χτίσω πολυκατοικίες. Η Πέρδικα είναι περιοχή του Πολεμικού Ναυτικού. Η τοπική κοινωνία είναι αυτοί που μένουν απέναντι. Δεν θα πάω εγώ στην Πέρδικα να πω «το νοικιάζω για να χτίσω πολυκατοικίες». Καθίσαμε όλοι μαζί, μιλήσαμε και με τον δήμαρχο και με τους βουλευτές και λέμε «πάμε εκεί να κάνουμε ένα πάρκο;» το οποίο θα έχει εισοδήματα που θα αντιστοιχούν στο 5%.
Βεβαίως και θα ρωτάτε. Δεν μιλάω για τέτοιες περιοχές αλλά για αξιοποιήσιμα ακίνητα και περιοχές όπου μπορούν να γίνουν μεγάλες επενδύσεις και υπάρχει ιδιωτικό ενδιαφέρον, θα βγαίνει στο διαδίκτυο, δημόσια θα γίνεται bid, δηλαδή θα χτυπάνε το ποσοστό και μόνο και τίποτα άλλο. Ούτε δικαίωμα ένστασης υπάρχει ούτε τίποτα άλλο. Και από εκεί και πέρα θα ενοικιάζεται αυτή η περιοχή. Αν δεν πληρωθεί το ενοίκιο για μια περίοδο μιας- δύο δόσεων κατ’ ευθείαν πέφτει και μένει όλη η περιουσία στο Ταμείο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επειδή συζητήθηκε το θέμα της κάθετης επιφάνειας, θέλω να διευκρινίσω και έχει νομοθετική ισχύ αυτό που θα πω. Όταν λήξει για οποιονδήποτε λόγο η εκμίσθωση - είτε δεν πληρώσει είτε τελειώσει ο χρόνος- ό,τι βρίσκεται επί του συγκεκριμένου οικοπέδου έρχεται στην ιδιοκτησία των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εγκαταστάσεις δε, παραμένουν στην ιδιοκτησία των Ενόπλων Δυνάμεων και μόνο αυτό που δεν δίνει χρήση είναι του οικοπέδου ή, αν είναι κτήριο, του κτηρίου.
Για τις άλλες αλλαγές που προτάθηκαν να κάνω δεκτό αυτό που λέτε για το άρθρο 50. Θέλω να κάνω νομοτεχνικές βελτιώσεις. Στο άρθρο 50 παράγραφος 6 στην τελευταία παράγραφο σβήνεται από το «αν και αυτό δεν μπορεί να είναι εφικτό» έως το «σύμφωνα με την ως άνω διαδικασία». Σβήνεται αυτό. Πράγματι δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε ψήφο επιστολική για να μην γίνονται ομαδοποιήσεις.
Να σας πω την αλήθεια, το θέμα των συνδρομών είναι κάτι το οποίο θεσμοθετήσαμε κατόπιν των προτάσεων που έγιναν και των συζητήσεων που έγιναν. Δεν έχω καμία αντίρρηση να το δούμε.
Εκεί που υπάρχει θέμα σοβαρό είναι στο θέμα της περιουσίας των Μετοχικών Ταμείων. Ειπώθηκε για το θέμα του PSI. Έγινε έγκλημα. Καμία αμφιβολία. Έχουν προσφύγει οι διοικήσεις κατά του PSI και του κουρέματος που έγινε χωρίς τη συναίνεσή τους. Αυτή ήταν απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας. Ήταν απόφαση που διέλυσε και τα Μετοχικά Ταμεία, όπως διέλυσε και τις τράπεζες, όπως διέλυσε και τα πανεπιστήμια, όπως διέλυσε και άλλα ταμεία.
Για την εκπαίδευση έρχεται νομοσχέδιο. Εδώ θέλω να σκεφτούμε και να δούμε από την αρχή το θέμα της εκπαίδευσης, ακόμα και της εισόδου στις σχολές. Είναι ένα θέμα που πρέπει να ανοίξουμε και να το συζητήσουμε.
Και όσον αφορά τις διάφορες ειδήσεις που βλέπω στο διαδίκτυο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δημιουργήσει με αξιωματικούς έναν μηχανισμό ενημέρωσης και προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και προς το διαδικτυακό και μιντιακό σύστημα που όταν πρέπει να δώσουμε μια ενημέρωση τη δίνουμε υπεύθυνα από το ΓΕΕΘΑ.
Χθες, παραδείγματος χάριν, κατά τη διάρκεια κάποιων επιχειρήσεων από την άλλη πλευρά στην περιοχή της Σύμης ακούστηκαν απίστευτα πράγματα. Ακούσαμε ότι ένα F16 βύθισε δυο τουρκικές ακταιωρούς. Το έγραψαν από ξένα κανάλια και αναπαρήχθη. Είδαμε -λέει - ότι δύο φουσκωτά πήγαιναν προς τη Σύμη. Ούτε ένα φουσκωτό δεν ελέγχθηκε.
Θα παρακαλέσω, λοιπόν, επειδή είναι πολύ δύσκολες και επικίνδυνες οι ώρες και υπάρχει μια ένταση στην περιοχή, ιδίως από τη γείτονα, όσοι συνάδελφοι θέλετε, θα έχετε άμεση ενημέρωση από την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και από τους Αρχηγούς των Επιτελείων με πρώτον τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Επικοινωνείτε μαζί μας, δείτε τις ανακοινώσεις και μη βασίζεστε σε ανακοινώσεις βάσει διαφόρων αναρτήσεων, που πολλές εξ αυτών γίνονται εκ του πονηρού.
Τέλος, επειδή έγινε και συζήτηση για την παραποίηση των δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού -ήταν εντελώς διαφορετική από αυτά τα οποία έγραψαν - εγώ θα σας πω ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ας αφήσουμε το Υπουργείο Εξωτερικών να κάνει τη δουλειά του όπως πρέπει να την κάνει.
Και νομίζω ότι το πιο σημαντικό για τη χώρα, αυτήν τη στιγμή, είναι σε τέτοια ευαίσθητα θέματα να έχουμε όλοι μία κοινή φωνή. Και το λέω ενόψει της επετείου της εισβολής και της κατοχής στην Κύπρο, μία περίοδο για την οποία η μόνη αναφορά που θα κάνω είναι ότι την οφειλόμενη αναγνώριση στους ήρωες της ΕΛΔΥΚ, στους ανθρώπους που πολέμησαν και έπεσαν ή γύρισαν και δεν τους αναγνωρίσαμε καν συμμετοχή, αυτό θα το αποκαταστήσουμε.
Έχουμε αρχίσει να το αποκαθιστούμε και για την επιχείρηση «ΝΙΚΗ» και για τις άλλες επιχειρήσεις και για παλαιότερες εποχές. Και εδώ θα θέλαμε τη συνδρομή όλων, διότι για να μείνει στη μνήμη μας αυτή η εισβολή και η κατοχή θα πρέπει να αποδώσουμε και σε εκείνους που πολέμησαν τα εύσημα, ανεξάρτητα αν κάποιοι εκείνη την εποχή πρόδωσαν. Αυτοί θα τιμωρηθούν, θα μείνουν στο περιθώριο της Ιστορίας, αλλά δεν μπορεί στο όνομα της τιμωρίας αυτών να αφήσουμε εκείνους που πολέμησαν, να φύγουν από τη ζωή έχοντας ένα μεγάλο παράπονο. Ο φάκελος, δε, που περιέχει στοιχεία από όλα τα Επιτελεία θα δοθεί στη Βουλή και στη δημοσιότητα.
Ευχαριστώ πολύ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου