Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ισχυρισμός: Οι Αμερικανοί ήθελαν να σκοτώσουν τον Ερντογάν, σχεδίασαν το πραξικόπημα.

Ο βασικός αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, δημοσιογραφικού οργάνου του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν υποστηρίζει στην στήλη του πως οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν το πραξικόπημα κατά του Τούρκου Προέδρου και ισχυρίζεται πως ήθελαν να τον σκοτώσουν.

Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ιμπραήμ Καραγκιούλ κατηγορεί ευθέως την Ουάσινγκτον διότι παρέχουν άσυλο στον Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος, κατά αυτόν και τον Ερντογάν, βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα. 

Με αυτή τη δικαιολογία άλλωστε ........λαμβάνει χώρα το πογκρόμ χιλιάδων στρατιωτικών, δικαστικών και δημοσίων υπαλλήλων.

«Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδίασε το πραξικόπημα στην Τουρκία μέσω της τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν και προσπάθησε να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο και να μας βάλει να αλληλοσκοτωθούμε», γράφει ο Καραγκιούλ. «Οι ΗΠΑ σχεδίασαν και εφάρμοσαν το σχέδιο πραξικοπήματος. Οι στρατηγοί, οι προδότες, που το εκτέλεσαν έλαβαν τις εντολές από τον Γκιουλέν», αναφέρει.

«Οι ΗΠΑ που προστατεύουν την τρομοκρατική οργάνωση του Γκιουλέν θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Οι ΗΠΑ που εξακολουθούν να επιχειρούν στην Τουρκία μέσω του Γκιουλέν, διεύθυναν την τελική επίθεση κατά της χώρας μας και θέρισαν με σφαίρες τον λαό μας μέσω των τρομοκρατών του Γκιουλέν», γράφει.

Ο Καραγκιούλ αντιπροσωπεύει το σκληρότερο τμήμα των οπαδών του Ερντογάν. Η επίσης φιλοκυβερνητική Daily Sabah, στην αγγλική της έκδοση έχει θέσει σε δημοσκόπηση το ερώτημα αν οι ΗΠΑ εμπλέκονται ή όχι στο πραξικόπημα. Ο Ερντογάν έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να ερευνήσουν για την εμπλοκή Γκιουλέν και το υποτιθέμενο δίκτυό του ενώ ζητά και την έκδοσή του στην Τουρκία.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν στην κατάσταση αυτή που για την ώρα σκιάζει τις σχέσεις τους με την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Αμερικανοί αξιωματούχοι, μαζί με Ευρωπαίους, αντιμετωπίζουν με καχυποψία τον Ερντογάν και το καθεστώς που επιχειρεί να επιβάλει μετά το πραξικόπημα.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζον Μπας δήλωσε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τη νόμιμα εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση και πως η φημολογία περί αμερικανικής εμπλοκής στο πραξικόπημα βλάπτει τις διμερείς σχέσεις. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ απέρριψε, επίσης, τις κατηγορίες του Καραγκιούλ.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες. Οι ΗΠΑ στηρίζουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη τουρκική κυβέρνηση, όπως είπε και ο υπουργός Εξωτερικών Κέρι. Κάθε υπαινιγμός περί του αντιθέτου είναι εντελώς ψευδής», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Άγκυρα είχε εξοργιστεί με την Ουάσινγκτον διότι δεν επενέβη στο πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο που έφερε στην εξουσία τον αλ Σίσι. Στην Τουρκία υπάρχει η πίστη ότι αν το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν επιτύγχανε οι Αμερικανοί θα αποδέχονταν την κατάσταση.

«Αν το πραξικόπημα επιτύγχανε θα υπήρχαν εκδηλώσεις χαράς σε ΗΠΑ και Ευρώπη διότι μάχονται εναντίον μας όπως το έκαναν κατά το Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως όπως και τότε τα πλοία τους βούλιαξαν στα Δαρδανέλια. Πάντα θα τα βουλιάζουμε και ποτέ δεν θα μπορέσουν να επέμβουν στη μοίρα του έθνους μας», καταλήγει ο Καραγκιούλ.

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου