Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Η Αγκυρα μελετά αντίποινα για τις ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν ανταποκριθούν θετικά στο αίτημα της τουρκικής πλευράς σχετικά με την άμεση έκδοση του "αρχιτρομοκράτη" Φετχουλλάχ Γκιουλέν, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις θα δεχθούν ένα μεγάλο πλήγμα. Σε αυτή την περίπτωση η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να εστιάσει σε μια σειρά "μέτρων".

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η.......Καθημερινή, σημειώνοντας ότι τη εν λόγω πληροφορία επιβεβαιώνουν πηγές της από τον κύκλο του τουρκικού Προεδρικού. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η Άγκυρα αδυνατεί να κατανοήσει την "διπροσωπία" της αμερικανικής πλευράς απέναντι στις νέες εξελίξεις στην Άγκυρα. Κατά την άποψη τους, η Ουάσιγκτον, η οποία δεν βιάστηκε να καταδικάσει το πραξικόπημα την νύχτα της Παρασκευής, σήμερα αποφεύγει να στείλει μηνύματα συμπαράστασης και συνεργασίας στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. 

Η εν λόγω διστακτικότητα δεν συμβαδίζει με τα καθήκοντα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Τα τουρκικά αντίποινα

Οι πρώτες πληροφορίες της Καθημερινής σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα αντίποινα της τουρκικής πλευράς αφορούν κυρίως την στρατηγική σημασία των δυο χωρών σε διάφορα πεδία. 

Οι πηγές τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να διακοπεί η συνεργασία των δυο χωρών. 

Ωστόσο, αντιμέτωπη με αδιάλλακτη στάση των ΗΠΑ, η Τουρκία ενδέχεται να υποχρεωθεί να "επιβραδύνει" την συνεργασία σε διάφορα μέτωπα και να αναζητήσει "εναλλακτικές στρατηγικές".

Λ.χ. η Τουρκία θα μπορούσε να "επιβραδύνει" την υποστήριξη και την συνεργασία που παρέχει στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα θα μπορούσε να στρέψει τα βλέμματα της στην Μόσχα και στην Τεχεράνη. 

Ακόμη, τα τουρκικά αντίποινα θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο "πονοκέφαλο" για τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Πηγή:  capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου