Ο Έλον Μασκ, ιδρυτής τηςSpaceX και της Tesla Motors, πρόσφατα δέχτηκε έντονες κριτικές για την απόφασή του να παραμείνει στην επιτροπή οικονομικών/ επιχειρηματικών συμβούλων τον προέδρου Τραμπ, εν μέσω της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του Τραμπ και της Σίλικον Βάλεϊ, ωστόσο, μιλώντας στο πλαίσιο του World Government Summit στο Ντουμπάι άφησε για λίγο το παρόν για να μιλήσει για ένα θέμα το οποίο, όπως ξέρουν πολύ καλά όλοι όσοι παρατηρούν την πορεία του, του αρέσει πολύ περισσότερο: Το μέλλον.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Newsweek, ο Μασκ αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλήσεις που θεωρεί πως θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα στο κοντινό μέλλον λόγω της προόδου της τεχνολογίας. Μία από τις σημαντικότερες, όπως επανέλαβε, είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, καθώς, όπως τόνισε, η «Βαθιά Τεχνητή Νοημοσύνη, ή Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη, όπου μπορείς να έχεις Τεχνητή Νοημοσύνη που είναι πολύ πιο έξυπνη από τον πιο έξυπνο άνθρωπο στη Γη...είναι μια επικίνδυνη κατάσταση».
«Ένας τρόπος να ...
....το σκεφτείς είναι να φανταστείς πως είσαι πολύ βέβαιος ότι θα μας επισκεφθούν υπερ-νοήμονες εξωγήινοι μέσα σε 10 χρόνια, 20 χρόνια το πολύ. Η ψηφιακή υπερ-νοημοσύνη θα είναι σαν εξωγήινος» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι είναι ανάγκη οι κυβερνήσεις να ασκήσουν έλεγχο στη σχετική έρευνα, έτσι ώστε να μην εξελιχθεί σε απειλή στη δημόσια ασφάλεια.
Ο Μασκ θεωρεί πως ένας από τους τρόπους που θα μπορούσε να αποτραπεί η απώλεια ελέγχου της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η συγχώνευση μαζί της. «Πιστεύω ότι υπάρχει δρόμος να έχουμε κάποιου είδους συγχώνευση βιολογικής νοημοσύνης και μηχανικής νοημοσύνης...αυτό θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα του ελέγχου».
«Σε έναν βαθμό, είμαστε ήδη cyborgs» είπε ο Μασκ. «Σκεφτείτε τα ψηφιακά εργαλεία που έχετε, τις εφαρμογές που έχετε. Μπορείς να κάνεις μια ερώτηση και αμέσως λαμβάνεις απάντηση από το Google. Ήδη έχουμε ένα ψηφιακό τριτογενές στρώμα. Λέω “τριτογενές” επειδή έχεις τον ζωώδη εγκέφαλο, ή πρωτόγονο εγκέφαλο, και μετά τον φλοιό, τον σκεπτόμενο εγκέφαλο, και μετά τον ψηφιακό σου εαυτό ως τρίτο στρώμα. Σαν να παραμένει το ψηφιακό του φάντασμα εάν κάποιος πεθάνει. Τα emails και οι εικόνες που δημοσίευαν και τα social media τους, ζουν ακόμα και εάν αυτός πεθάνει».
View image on Twitter
Όσον αφορά στη μετατροπή μας σε cyborgs, ο Μασκ σημειώνει πως έχει να κάνει κυρίως με το bandwidth, «την ταχύτητα της σύνδεσης ανάμεσα στον εγκέφαλό σου και την ψηφιακή εκδοχή του εαυτού σου, ειδικά το output...ένα interface υψηλού bandwidth στον εγκέφαλο θα είναι κάτι που θα βοηθήσει στην επίτευξη συμβίωσης μεταξύ της ανθρώπινης και της μηχανικής νοημοσύνης, και ίσως λύσει τα προβλήματα του ελέγχου και της χρησιμότητας» είπε, σύμφωνα με το CNBC, ο Μασκ, αναφερόμενος στο θέμα του τι θα κάνουν και πώς θα είναι νιώθουν χρήσιμοι οι άνθρωποι εάν μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού αντικατασταθεί από ρομπότ και τεχνητές νοημοσύνες.
Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλοι λόγοι προβληματισμού, καθώς η τεχνολογία γίνεται αυτόνομη- ειδικά στις μεταφορές. Ο Μασκ εκτιμά πως οι ριζοσπαστικές αλλαγές στις μεταφορές με αυτοκίνητα θα λάβουν χώρα μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, και ότι μέσα σε 10 χρόνια θα είναι «ασυνήθιστο» να κατασκευάζεται οτιδήποτε άλλο από αυτόνομα οχήματα. Επειδή, όπως λέει ο Μασκ «η μεγαλύτερη απασχόληση των ανθρώπων η οδήγηση/ χειρισμός, υπό διάφορες μορφές», πολλοί θα είναι αυτοί που θα μείνουν χωρίς δουλειά. «Είκοσι χρόνια είναι μια μικρή χρονική περίοδος για να έχουμε γύρω στο 12%-15% του εργατικού δυναμικού άνεργο».
Κατά τον Μασκ, θα είναι τόσες πολλές οι δουλειές που θα χαθούν τόσο γρήγορα, που οι κυβερνήσεις θα πρέπει να θεσπίσουν ένα «γενικό βασικό εισόδημα», ή αλλιώς, ένα εισόδημα για τους άνεργους. «Δεν νομίζω πως θα έχουμε επιλογή» είπε. «Νομίζω πως θα είναι απαραίτητο. Επειδή θα υπάρχουν όλο και λιγότερες δουλειές που ένα ρομπότ δεν θα μπορεί να κάνει καλύτερα».
Αυτό θα έχει εξάπλωση των φθηνών, προσβάσιμων αγαθών θα είναι μεγάλη, θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις ψυχολογικού χαρακτήρα: «Πιστεύω πως το γενικό βασικό εισόδημα θα είναι απαραίτητο, αλλά η πολύ πιο δύσκολη πρόκληση θα είναι: Πού θα βρίσκουν νόημα οι άνθρωποι; Πολλοί βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους. Αν δεν σε χρειάζονται, ποιο είναι το νόημα; Νιώθεις άχρηστος; Αυτό είναι ένα πολύ πιο δύσκολο πρόβλημα για να αντιμετωπίσει κανείς. Πώς διασφαλίζουμε πως το μέλλον είναι ένα μέλλον το οποίο θέλουμε, το οποίο μας αρέσει;».
Παρόλα αυτά, ο Μασκ τονίζει πως είναι αδύνατον να προβλέψουμε ποιες τεχνολογίες θα αναπτυχθούν και ποια θα είναι η επίδρασή τους στην καθημερινή ζωή. «Οποιεσδήποτε προβλέψεις και αν κάνουμε σήμερα για το πώς θα είναι το μέλλον σε 50 χρόνια θα είναι λάθος» εκτίμησε.
Όπως αναφέρει το RT, ο ιδρυτής της SpaceX δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα της εξερεύνησης του Διαστήματος και του αποικισμού άλλων πλανητών. «Αν μπορείτε, σκεφτείτε δύο μέλλοντα, ένα στο οποίο είμαστε για πάντα περιορισμένοι στη Γη, μέχρι να συμβεί κάτι τρομερό, ή άλλο ένα μέλλον όπου βρισκόμαστε εκεί έξω, σε πολλούς πλανήτες. Νομίζω πως η δεύτερη εκδοχή είναι απίστευτα συναρπαστική, εμπνέει και δίνει λόγους για να ξυπνάς το πρωί» είπε ο Μασκ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θέλει να πεθάνει στον Άρη (απλά όχι σε πρόσκρουση). Σημειώνεται πως οι επανδρωμένες αποστολές και ο αποικισμός του «Κόκκινου Πλανήτη» είναι στα μακροπρόθεσμα σχέδια της SpaceX.
«Ίσως να είναι ευσεβείς πόθοι, αλλά ελπίζω ότι θα φτάσουμε στον Άρη και ίσως πέρα από τον Άρη, στα φεγγάρια του Δία. Ελπίζω να φτάσουμε να ταξιδεύουμε συχνά στο Ηλιακό Σύστημα και ίσως να προετοιμαζόμαστε για αποστολές σε κοντινά αστρικά συστήματα. Νομίζω πως όλα αυτά θα είναι εφικτά μέσα σε 50 χρόνια» είπε.
HuffPost Greece |,14.02.17
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου