Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΟΚΟΡΑΚΕΣ ΗΔΗ ΕΒΓΑΛΑΝ ΣΕ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ 26.000 ΑΚΙΝΗΤΑ.
Στο «σφυρί» βγήκαν 26.000 ακίνητα το 2012, παρά την προστασία που ισχύει για την πρώτη κατοικία, παρουσιάζοντας ωστόσο μεγάλη μείωση από τους 44.000 πλειστηριασμούς του 2011 και τους 52.000 του 2009.

Αποτελεσματική ως ένα σημείο κρίνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας η οποία αφορά ακίνητα αξίας μέχρι 200.000 και ανανεώθηκε φέτος για πέμπτη συνεχή φορά σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» , προκειμένου να ανακουφιστούν οι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν χρέη στις τράπεζες από στεγαστικά κυρίως δάνεια και αναγκάστηκαν να βάλουν υποθηκεύσουν την πρώτη κατοικία.

Παρά την επιτυχία της προστασίας των ακινήτων, η διατήρηση του πλαισίου πέρα του 2013 θεωρείται αμφίβολη, καθώς η τρόικα έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης της διάταξης, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται νέο σχέδιο το οποίο θα «παγώνει» την δόση του στεγαστικού δανείου, ενώ θα καταβάλλονται τόκοι μόνο για δύο χρόνια και θα υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης για άλλα δύο υπό προϋποθέσεις.

Ποιοι μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση:

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι, εάν:

• έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 25.000 ευρώ,
• το εισόδημά τους έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 35% την τριετία 2010-2012,
• έχουν δάνειο για αγοράς πρώτης κατοικίας,
• η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 180.000 ευρώ,
• το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά ως την υπαγωγή στη ρύθμιση διευκόλυνσης.

Τέλος, το επιτόκιο του δανείου θα είναι εξαιρετικά χαμηλό και θα διαμορφώνεται στο 1,5% η οποία θα μειώνει δραστικά της δόσης. Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, αφού πρώτα αξιολογηθεί από την τράπεζα της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου