Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ....


Ποιός είναι ο Πρωθυπουργός Μπόρισοφ της Βουλγαρίας που παραιτήθηκε γιατί η αστυνομία χτυπάει διαδηλωτές




Η κίνηση του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ να παραιτηθεί λόγω της βιαιοπραγίας των αστυνομικών στις συνεχείς διαμαρτυρίες των πολιτών για το υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και για την ολοένα αυξανόμενη διαφθορά, είναι σίγουρα μοναδική, ειδικά όταν μιλάμε για έναν πολιτικό ο οποίος έχει κατηγορηθεί μέχρι και για διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.
To who is who του Βούλγαρου Πρωθυπουργού και η αγάπη του για το καράτε
Ο Μπόρισοφ, δεν είναι νέο πρόσωπο στον δημόσιο βίο της Βουλγαρίας έχοντας στο παρελθόν χρηματίσει σε θέσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Βουλγαρίας, ενώ επίσης είχε χρηματίσει και μέλος της Εθνοφρουράς. Το 2006 δημιούργησε το κεντροδεξιό κόμμα GERB κερδίζοντας τον Μάιο του 2007 τις Ευρωεκλογές. Το στυλ του καθημερινού πολιτικού που «λάνσαρε», τον έκανε πολύ δημοφιλή στην κοινή γνώμη των Βουλγάρων πολιτών, με τους αντιπάλους του να τον κατηγορούν πολύ συχνά για λαϊκισμό. Το 2009, το GERB ήλθε πρώτο με ποσοστό 31,79% και στις 27 Ιουλίου ο Μπόρισοφ εκλέχθηκε πρωθυπουργός.
Ο Μπόρισοφ εκτός από την υπόσχεση του στους Βούλγαρους πολίτες να «χτυπήσει» την διαφθορά χτυπάει και στο καράτε, έχοντας εφτά ντάν στη μαύρη ζώνη, ενώ είναι και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καράτε της Βουλγαρίας, έχοντας εκπροσωπήσει την Εθνική ομάδα της χώρας του πολλές φορές ως προπονητής.
Οι φήμες για διαφθορά και η παραίτηση
Ο Μπόρισοφ πάντως, έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές το κοινό με τις συνεχόμενες κατηγορίες εναντίον για διαφθορά, αυταρχισμό καθώς και για «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ οι αντίπαλοι του θεωρούν πως έχει και διασυνδέσεις στο οργανωμένο έγκλημα αν και στην προεκλογική του ατζέντα η καταπολέμηση της διαφθοράς φιγούραρε πρώτη. Οι συνεχείς του εμφανίσεις στα ΜΜΕ της Βουλγαρίας, μπορεί να αύξησαν κατά πολύ την δημοτικότητα του, τροφοδότησαν όμως παράλληλα και την θεωρία ότι ασκούσε συγκεντρωτικό έλεγχο στα ΜΜΕ «λαδώνοντας» πολύ συχνά δημοσιογράφους, ενώ οι αντίπαλοι του κατηγορούν τον δεξιό πολιτικό για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους Ρομά και άλλες μειονότητες της Βουλγαρίας.
Τον Φεβρουάριο, οι Βούλγαροι πολίτες άρχισαν να κατεβαίνουν σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για την υψηλή τιμή του ρεύματος. Παρά τις συνεχείς υποσχέσεις του Μπόρισοφ για μείωση των τιμών που οδήγησαν και στο «ξήλωμα» του υπουργού Οικονομικών, οι διαδηλώσεις σύντομα πήραν αντί-κυβερνητικό χαρακτήρα με την δημοτικότητα του Πρωθυπουργού να πέφτει πολύ χαμηλά και τους πολίτες της πιο φτωχής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διαμαρτύρονται και για την βαθιά διαφθορά. Ο «σκληρός» Μπόρισοφ εν τέλει δεν άντεξε και στις 20 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε με αφορμή τον τραυματισμό 14 πολιτών από την Αστυνομία, δηλώνοντας: «Δεν θα συμμετέχω σε μια κυβέρνηση που επιτρέπει στην αστυνομία να χτυπάει πολίτες». Η δήλωση του αυτή, δεν έπεισε τους Βούλγαρους πολίτες οι οποίοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ οι αντίπαλοι του τον κατηγόρησαν ότι κάνει «ακόμα ένα σόου…»
Ο Μπόρισοφ με στολή καράτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου