Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΕΧΕΙ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΤΗΝ ΕΞΩΘΕΝ ΚΑΛΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ


Γράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Τσεκούρας
Με ένα τρίπτυχο φαίνεται να προχωρά η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, στηριζόμενο στους τομείς της ανεργίας, της ρευστότητας και των αποκρατικοποιήσεων.
Τρία θέματα στα οποία οι επιδόσεις είναι υπό το μηδέν, καθώς πχ. ο βασικός παράγοντας που έχει την ονομασία «έσοδα», είναι ..απαγορευμένη για να ενταχθεί στο επικοινωνιακό πρόγραμμα.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή:
Καταπολέμηση ανεργίας
Είναι αδιανόητο για μια κοινωνία που βρίσκεται σε καθεστώς – οικονομικής και ψυχολογικής – κατάρρευσης, να βλέπει την τρικομματική κυβέρνηση να εντάσσει στην ατζέντα της το θέμα της ανεργίας, τη στιγμή που επισήμως βρίσκεται στο 27%, με προοπτικές για 30%.
Η συζήτηση ξεκίνησε από τη στιγμή που το ΚΕΠΕ δημοσίευσε τις εκτιμήσεις για την ανεργία, αν και ακριβώς την ίδια είχε κάνει και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προ μηνών. Η επικοινωνιακή πολιτική στηρίζεται στο γεγονός ότι πρέπει να αναληφθούν δράσεις για τη στήριξη των ανέργων, αφού βλέπουν ότι αυτό το «μοντέλο» δεν πιάνει πλέον. Τα ταμεία καταρρέουν υπό το βάρος των ανύπαρκτων εισφορών, ενώ ανάπτυξη με ανεργία αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός.
Από την άλλη, η ανεργία στους νέους έως 24 ετών ξεπερνά το 60%, με αυξητικές τάσεις. Την ίδια ώρα, απέτυχε παταγωδώς το σχέδιο της κυβέρνησης με τους μισθούς των νέων (δεν αυξήθηκαν οι προσλήψεις) ως αποτέλεσμα να σκέφτονται αύξηση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ που είναι σήμερα.
Αύξηση της ρευστότητας
Παρά τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στο «κόκκινο» εδώ και πολλούς μήνες. Οι συνεχείς ενέσεις του δημοσίου προς τις τράπεζες τα τελευταία χρόνια, δεν μπόρεσε να σώσει τις κινήσεις των αποτυχημένων διοικήσεων. Έτσι, μπορεί οι τρύπες από το PSI και την επαναγορά να καλύφθηκαν, δεν μπορεί να γίνει το ίδιο όμως και με τα «κόκκινα» δάνεια, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για επισφαλή ένα στα τρια δάνεια, ύψους σχεδόν 50 δις.
Οι Βενιζέλος και Κουβέλης στη σύσκεψη των «τριών» το απόγευμα της Δευτέρας μίλησαν για αύξηση της ρευστότητας και μάλιστα άμεσα. Το αυτονόητο στην ουσία, αλλά δεν μας είπαν τον τρόπο, από την στιγμή που οι κάνουλες των τραπεζών είναι κλειστές. Από τις μόνες πηγές που μπορεί να έρθει η ρευστότητα είναι από τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μέχρι στιγμής από τα 2 δις έχουν δοθεί μόνο τα 150 εκατ.
Αποκρατικοποιήσεις
Εδώ πολλά λέγονται, περισσότερα γράφονται, λίγα γίνονται. Μπορεί το ενδιαφέρον να φαίνεται αυξημένο, ωστόσο οι αποκρατικοποιήσεις καθυστερούν, μιας και το κλίμα δεν βρίσκεται στα σημεία που θα μας επιτρέψει να ξεχωρίσουμε το ξεπούλημα από την ιδιωτικοποίηση ή αξιοποίηση.
Η ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ έχουν έντονο ρωσικό ενδιαφέρον, ωστόσο η ΕΕ αντιδρά στην παρουσία των Ρώσων, απαιτώντας τη συμμετοχή και ευρωπαϊκών εταιριών, προκειμένου να σπάσουν την κυριαρχία στον ενεργειακό τομέα της χώρας μας, όπως οι ίδιοι εκτιμούν. Από την άλλη, ο ΟΠΑΠ μεταφέρεται για το καλοκαίρι.
Τέλος, δεν είναι τυχαίο που ξαφνικά επανέφεραν το θέμα του Ελληνικού σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδιαφέρον του Κατάρ, που είχε αποχωρήσει πριν από ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου