Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ανακεφαλαιοποίση Τραπεζών .. Τρόικα..“Έχετε διορία μέχρι τις 15 Ιουνίου”


Την απόλυτη κυριαρχία των πιστωτών στον τραπεζικό κλάδο αποδεικνύουν οι εντολές της τρόικας, όπως αυτές περιγράφονται στις πέντε σελίδες του τραπεζικού μνημονίου (MoU), που φέρνει στο φως η Realnews. 
Η εκχώρηση εξουσιών στους πιστωτές αναδύεται σε καθεμία από τις έντεκα εντολές και το μόνο «καρότο» που έδωσαν αφορά την παράταση -για πρακτικούς κυρίως λόγους- 45 ημερών, έως τα μέσα Ιουνίου, της υλοποίησης των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. 

Σημειώνεται ότι οι τραπεζίτες εδώ και μήνες πίεζαν και διαπραγματεύονταν για παράταση τριών μηνών.

Την ίδια στιγμή, η τριανδρία, που απαρτίζεται από τους Πόουλ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ματίας Μορς της Κομισιόν και Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έκοψε κάθε συζήτηση και γείωσε τις προσδοκίες για παροχή μπόνους προς τους ιδιώτες μετόχους, νυν και νέους, οι οποίοι επιδιώκουν να μπουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Γραμμή την οποία φέρεται να στήριξε, με σιωπηρό τρόπο και σε παρασκηνιακό επίπεδο, και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ξεκάθαρη απαίτησή τους, βάσει της οποίας πρέπει άμεσα να προσδιορισθούν με ακρίβεια τα βέτο που θα θέτουν στην άσκηση της πολιτικής των τραπεζικών ομίλων αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.

«Θα θεσπισθεί ένα πλαίσιο σχέσεων (relationship framework), το οποίο έχει στόχο, αμέσως μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να προσδιορίσει και να ορίσει με ακρίβεια τα βέτο που θα μπορεί να θέτει προς τις διοικήσεις των τραπεζών η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είτε αυτές κατάφεραν να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, καλύπτοντας το 10%, είτε όχι», αναφέρει το κείμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου