Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μόνο ο Στουρνάρας δεν έχει καταλάβει.

Ο ανεκδιήγητος υπουργός προσποιείται

Τέλος δεν έχουν τα ψέματα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. 

Ως άλλος Βενιζέλος (Ευάγγελος) βάζει και αυτός «πάτο στο βαρέλι», δηλώνοντας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ότι «η λύση αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα» και ότι...οι επιπτώσεις της απόφασης θα είναι «μικρές» για την Ελλάδα, όταν γνωρίζει και τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν και ότι στο τραπέζι υπάρχει το θέμα «κουρέματος» των καταθέσεων σε όλες τις χώρες. 

Δεν είναι τυχαίο ότι στις ενημερώσεις που έκανε τον «άδειασαν» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, για να μην αναφερθούμε σε Αλέξη Τσίπρα και Αλέκα Παπαρήγα. 

Χθες, την ώρα που ο Κάρολος Παπούλιας τού υπενθύμιζε τις δηλώσεις που έκανε περί επιλεκτικότητας των Ευρωπαίων εις βάρος της Κύπρου, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του επί της ουσίας για τη θέση της χώρας μας στο Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας έλεγε στον Πρόεδρο: «Σας έχω ένα καλό νέο. Πριν από λίγο έγινε συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς, που διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι «η ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής. Ισα - ίσα που στο Eurogroup διευκρινίστηκε ότι η λύση αυτή αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα».

Ο υπουργός Οικονομικών, που συναντήθηκε και με τους πολιτικούς αρχηγούς, «κάρφωσε» για άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία ταυτιζόμενος με τη γραμμή Σόιμπλε και ισχυριζόμενος ότι υπάρχει πρόβλημα με οικονομικά κέντρα offshore, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην Ευρώπη και πρέπει να εξαλειφθούν.

«Ηρθα να σας ενημερώσω» είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας μπαίνοντας στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. «Ηρθατε να μου πείτε για το μπουγιουρντί» αποκρίθηκε ο κ. Τσίπρας. Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ σε σκληρή του ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «είτε η ελληνική κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου για τις οδυνηρές συνέπειες που έχει στην Ελλάδα και σε όλη την ευρωζώνη η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο είτε προσπαθεί για άλλη μια φορά εντέχνως να τις αποκρύψει από τον ελληνικό λαό».

Από τη μεριά του ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε περισσότερο συμβολική τη συνάντησή του και την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Οικονομικών και υποστήριξε ότι στεγανοποιήθηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα έκανε και εκείνος τη συνήθη «κωλοτούμπα», αφού χθες είπε ότι «δεν υπήρξε και δεν υπάρχει πραγματική εναλλακτική λύση εκτός Ευρώπης, εκτός ευρωζώνης», όταν ο ίδιος λίγες ημέρες πριν ισχυριζόταν ότι η Κύπρος, επειδή είναι πιο μικρή και πιο ευέλικτη, μπορεί να βρει λύσεις και εκτός Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε την απόφαση σκληρή, επώδυνη, αλλά εντός του ευρώ.

Το ΚΚΕ, τέλος, καταγγέλλει την απόφαση του Eurogroup και γενικότερα τις αποφάσεις της Ε.Ε., θεωρώντας ότι «οδηγούν σε δραματικές εξελίξεις την Κύπρο».

Νίκος Ελευθερόγλου
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου