Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

MORGAN STANLEY "Σε 2,5 χρόνια το δολάριο φτάνει το ευρώ".


Την εκτίμηση ότι η αξία του ευρώ θα ισοσκελιστεί με αυτή του δολαρίου μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια προβάλει η Morgan Stanley, επικαλούμενη τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν στην Ευρώπη ώστε να αποδυναμωθεί το νόμισμα και να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της αμερικανικής επενδυτικής, Hans Guenter Redeker η υποχώρηση του ευρώ θα συνεχιστεί καθώς η συμφωνία για την Κύπρο προκαλεί ανησυχία στις αγορές για την ασφάλεια των καταθέσεων σε όλη την Ευρώπη. Επίσης στην υποχώρηση θα συμβάλει
και η μετ’ εμποδίων δυσκολίες στην Ιταλία για το σχηματισμό κυβέρνησης.
«Αυτή η πολιτική που επιβάλλεται στην Κύπρο, θα κάνει πιο ανήσυχους τους επενδυτές στο να χρηματοδοτήσουν την Ευρω-περιφέρεια και να αφήσουν καταθέσεις», σημειώνει ο Redeker. «Η μακροπρόθεσμη επιπλοκή αυτού του πράγματος είναι ότι η προσπάθεια μετεξέλιξης της νομισματικής ένωσης δεν θα λειτουργήσει. Δεν θα υπάρχει πίστωση, δεν θα υπάρχει ανάπτυξη, και η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να είναι κατακερματισμένη. Έτσι, δικαίως, θα πρέπει να είμαστε πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές».
Ο Redeker εκτιμά ότι η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα σε υπερχρεωμένα κράτη όπως η Ισπανία και η Ιταλία θα παραμείνει περιορισμένη σε σχέση με τη Γερμανία, υπονομεύοντας ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής σε όλη την Ευρωζώνη καθώς τα μέτρα λιτότητας θα περιορίζουν την προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης», λέει.
«Αυτό που απομένει είναι η Ευρώπη το ερχόμενο φθινόπωρο να ακολουθήσει το δρόμο που χαράζει η Ιαπωνία», σημειώνει ο Redeker υπονοώντας την πολιτική αποδυνάμωσης του νομίσματος ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να τονωθεί η ανάπτυξη. «Αυτού του είδους η πολιτική αναμένεται να μπει στην ατζέντα των Ευρωπαίων, και μεταξύ του γ’ και δ’ τριμήνου φέτος θα μπει αρκετά δυναμικά»!
Σήμερα το ευρώ έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 1,2792 δολ.
Σύμφωνα με τον Redeker η ισοτιμία των δύο νομισμάτων θα ολοκληρώσει τη χρονιά στο 1,25 δολ. Ως το τέλος του 2014, θεωρεί πως θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 1,19 δολ.
«Μέσα σε δυόμιση χρόνια η ισοτιμία θα είναι πολύ κοντά στο parity (1 προς 1)», εκτιμά ο επικεφαλής αναλυτής της Morgan Stanley.
Και σκεφτείτε ότι το δολλάριο είναι ένα νόμισμα που τυπώνεται "αφειδώς" χωρίς να έχει κανέναν έλεγχο και ουσιαστικά, η παραγωγή του είναι τόσο αξιόπιστη όσο των χρημάτων που χρησιμοποιούμε στο επιτραπέζιο παιχνίδι Monopoly. Η Αμερική καταφέρνει να μην έχει πληθωρισμό Ζιμπάμπουε γιατί ότι τυπώνεται εξάγεγεται στον πλανήτη, μέσω του πετρελαίου (κυρίως) αλλά και του εμπορίου όπλων και ναρκωτικών. Για να υποτιμηθεί το ευρώ φανταστείτε τι πολιτικές θα πρέπει να ακολουθηθούν και τις συνέπειες στα "πειραματόζωα" όλους εμάς.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου