σοιμπλεΗ Γερμανία, ο καλός ο μαθητής… Αλήθεια, ο δάσκαλος ποιος είναι;
Τα πυρά που δέχεται η Γερμανία από άλλα ευρωπαϊκά κράτη προσπάθησε να ψυχογραφήσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε τηλεοπτική συνέντευξη, λέγοντας ότι η χώρα του είναι στόχος ζήλιας. 

«Είναι πάντα έτσι, είναι σαν μια τάξη (στο σχολείο), όταν αυτός που έχει μερικές φορές καλύτερα αποτελέσματα, όσοι έχουν λίγο μεγαλύτερη δυσκολία, είναι λίγο ζηλιάρηδες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ZDF, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κριτική που πολλαπλασιάζεται κατά της Γερμανίας, κυρίως στη νότια Ευρώπη.
Ωστόσο, αρνήθηκε ότι οι Γερμανοί λογίζονται ως οι «κακοί» στην Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε από τον δημοσιογράφο που τον ρωτούσε. «Δεν είναι έτσι. Οι άλλες χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας», είπε, ο Σόιμπλε υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή των Γερμανών φορολογουμένων στα διάφορα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης για τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Αυτή η «αλληλεγγύη είναι προς το συμφέρον μας. Αλλά ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Όλοι πρέπει να θέσουν τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη. Όλοι πρέπει να είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί. Και όποιος αναλαμβάνει πάρα πολλούς κινδύνους πρέπει επίσης να επωμίζεται τελικά το κόστος», είπε ο Σόιμπλε.
Όσον αφορά την Κύπρο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «Η Κύπρος είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι κύπριοι θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο. Είναι αναπόφευκτο».