Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Τώρα "αποδομούν" και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Κύπρο! "Μπορεί να μην είναι κερδοφόρα"!



Τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από μία εβδομάδα ήταν η ευλογία της Κύπρου. Τώρα μοιάζουν με εφιάλτη αφού πολλοί αποδίδουν την τραγωδία σ΄ αυτά. Ούτε αυτό είναι ακόμη βέβαιο αφού όπως προκύπτει οι μύθοι που έχουν να κάνουν με το μέγεθος των αποθεμάτων αλλα κυρίως με την οικονομική τους απόδοση είναι πολλοί. Βέβαια οι εκτιμήσεις αυτές ενδέχεται να αποτελούν μέρος του παιχνιδιού για την αφόρητη πίεση που δέχεται η Κύπρος να τα δώσει όλα και να δεχτεί την "παραδειγματική τιμωρία" της.

Σύμφωνα με ανάλυση στο Reuters όσα βεβαιωμένα αποθέματα έχουν εντοπιστεί αυτή τη στιγμή αξίζουν “αξίζουν λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια δολάρια”.
Εκτιμάται ,ότι περίπου 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου αξίας 80 δισ. δολαρίων σε τρέχουσες τιμές υπάρχουν στο οικόπεδο Αφροδίτη και η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει να ξεκινήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το 2018. Αν και οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η παραγωγή είναι απίθανο να αρχίσει πριν από το 2020. 

Οι ίδιες πηγές λένε ότι αν η Κύπρος έχει τελικά μόνο 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (200 bcm) , “αυτό δεν είναι ακόμη αρκετό για να σκεφτόμαστε πώς θα κάνουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο δεδομένου του αριθμού των έργων που πρέπει να προηγούνται , όπως τα από 100 τρισεκατομμύρια φυσικού αερίου που ήδη βρίσκονται στην Ανατολική Αφρική, », δήλωσε ο Kim Fustier, αναλυτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Credit Suisse.

Οι συντάκτες της ανάλυσης του Reuters αναφέρονται στην κρίση της Κύπρου υπολογίζοντας ότι τα όσα μέχρι στιγμής θεωρούνται δεδομένα για το κυπριακό φυσικό αέριο δεν σώζουν τη χώρα.

“Οι προτάσεις που υποβάλλονται στο κυπριακό κοινοβούλιο για ανάκαμψη από την κρίση που προέκυψε περιλαμβάνουν ένα «ταμείο αλληλεγγύης» στο οποίο υπολογίζονται τα μελλοντικά έσοδα του φυσικού αερίου …Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί 5.8 € δις , σε αντάλλαγμα για € 10 δισεκατομμύρια πακέτου διάσωσης…Η τιμή του φυσικού αερίου που είναι στα 13 δολάρια δεν δικαιολογεί την επένδυση σε ένα βεβαιωμένο κοίτασμα που υπολογίζεται με τα σημερινά δεδομένα να αποδίδει 5 δισεκατομμύρια κ.μ φυσικού αερίου. Γιατί θα χρειαστεί 25 χρόνια λειτουργίας για να αποδόσει 1.55 δισεκατομμύρια κι αυτό είναι μόνο το ένα πέμπτο από ότι η Κύπρος πρέπει να βάλει στο κενό χρηματοδότησης της.

Η ανάλυση Reuters, έχει ελεγχθεί από πολλούς αναλυτές, υποστηρίζουν οι συντάκτες και προσθέτουν ότι με την αναμενόμενη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου μετά από το 2015 λόγω της εκμετάλλευσης κι άλλων κοιτασμάτων στην Αφρική ,η Κύπρος θα πρέπει να εξάγει τουλάχιστον 18 δις κ.μ φυσικού αερίου ετησίως κάτι που δεν μοιάζει πιθανό!

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν οι αναλυτές προσθέτοντας και διάφορα άλλα κόστη που έχουν να κάνουν με τις έρευνες,τις εξορύξεις αλλά και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων , είναι πως είναι εξαιρετικά αμφίβολη η κερδοφορία της Κύπρου από το φυσικό αέριο!

Βέβαια λογικά κάποιος θα αναρωτηθεί γιατί οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί μέσω της DeutscheBank είχαν παρουσιάσει πρόσφατα εκθέσεις που ανέφεραν ότι τα κυπριακά αποθέματα είναι τεράστια και τα κέρδη που έρχονται μεγάλα. Είναι προφανές ότι όλες οι εκτιμήσεις και οι πληροφορίες πρέπει να “κοσκινίζονται” και πάντα υπάρχει μεγάλη επιφυλακτικότητα.

Αυτό το “μάθημα” πρέπει να το μάθουν καλά κάποιοι εδώ στην Αθήνα, οι οποίοι χωρίς να έχουν απολύτως τίποτα συγκεκριμένο στα χέρια τους ,έχουν προκαλέσει μεγάλες πρσδοκίες στους πολίτες . Τις οποίες μερικοί φαίνεται ότι έχουν σκοπό να εκμεταλλευτούν δια “εξοπλιστικούς λόγους”. Προσοχή και σύνεση λοιπόν είναι τα ζητούμενα, πάντα δύσκ
ολα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου