Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

15 εισηγήσεις για την οικονομία.

Του Δρα Στέλιου Πλατή, Ανεξάρτητου Οικονομολόγου

Όποια και να είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε τελικά σε σχέση με την Τρόικα ή/και το ευρώ, είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε το τσουνάμι των επιπτώσεων ενός τραπεζικού συστήματος που βίαια έχουν πετσοκόψει και ακυρώσει.

Μιας κοινωνίας που θα δει τους ανέργους να πολλαπλασιάζονται. Μιας πολιτείας που δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει το σύστημα να στραφεί κατά των πολιτών της.

Γι’ αυτό, πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις ΕΔΩ και ΤΩΡΑ. Λύσεις επιμερισμού του κόστους και περισσότερης κοινωνική δικαιοσύνης και αλληλεγγύης στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας.


Με βάση τα νέα δεδομένα στην οικονομία μας, εισηγούμαι:


1) Τη δημιουργία μιας υπερκομματικής επιτελικής Κυπριακής ομάδας προγραμματισμού της οικονομίας με σκοπό την ορθή επανεκκίνησή της, με έντονο το κοινωνικό στοιχείο. Αυτό δεν πρέπει να αφορά μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στην καταπολέμηση της φτώχειας, και δίκαιου επιμερισμού του κόστους ανάλογα με τις δυνατότητες ενός εκάστου.


2) Καθυστέρηση στην όποια διαδικασία εκποίησης ακινήτων αφορούν οικιστικά ακίνητα. Αυτό μπορεί να γίνει για παράδειγμα μέσα από την κρατικοποίηση μέρους της διαδικασίας.


3) Την άμεση μείωση των επιτοκίων δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και νοικοκυριά ή/και την αναδιάρθρωσή τους με σκοπό την επιβίωσή τους.


4) Καθυστέρηση στην επιβολή των μέτρων εξυγίανσης των δυο τραπεζών, με σκοπό την ομαλότερη επανένταξη του νέου σχήματος στην οικονομία, αλλά και το μικρότερο δυνατό κούρεμα καταθέσεων. Ακόμη και εάν σημαίνει εβδομάδες ή/και μήνες. Σαφέστατα είναι καλύτερο για κάποιο να παγοποιηθούν τα χρήματά του παρά να τα χάσει.


5) Σε σχέση με αυτό, Δημιουργία Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων που αφορά στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όπου οι καταθέτες που έχουν «κουρευτεί» από την όποια τράπεζα να καθίστανται μέτοχοι σε αυτό τον οργανισμό και να δίνεται η δυνατότητα επανάκτησης των χρημάτων τους σε μερικά χρόνια. Επίσης η διαδικασία να είναι μακρά ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων.


6) Άρση αυτής της μεροληπτικής, κοινωνικά και οικονομικά απαράδεκτης διάκρισης υπέρ του κράτους, των δήμων και των πανεπιστημίων στη διαδικασία «κουρέματος». Αυτό ανεβάζει το ποσοστό του «κουρέματος» και στερείται λογικής και νομιμότητας. Εξαίρεση εδώ, για ευνόητους λόγους να αποτελέσουν τα Ταμεία Προνοίας μόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι το κράτος θα πάρει και τα 10 δις από την Τρόικα. Άρα δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για αυτή τη διάκριση.


7) Άνοιγμα άμεσα όλων των θυγατρικών και παραρτημάτων ξένων τραπεζών, αφού υπάρχει επαρκής ρευστότητα από τις μητρικές τους τράπεζες με σκοπό την επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο. Αλλά επ’ ουδενί χρήση ELA για το όποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Να ανοίξουν μόνο όσα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να αντέξουν την όποια αρχική φυγή κεφαλαίων. Και υπάρχουν αρκετά. Αλλιώς ενυπάρχει ο κίνδυνος το σύστημα ποτέ να μην ανοίξει με ευρώ!


8) Η λειτουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης το συντομότερο. Αλλά αυτό να συγκεκριμενοποιηθεί όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας του, και μακριά από κομματικοποίηση ή/και πολιτικοποίηση του Ταμείου αυτού! Ο σκοπός του πρέπει να είναι η κοινωνική αλληλεγγύη και η δημιουργία συνθηκών ομαλότητας και ανάπτυξης. Εκεί να εισρέουν και όλα τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο, συμπεριλαμβανομένων και των εσόδων από τις υπογραφές των σχετικών συμβολαίων.


9) Επιβολή σημαντικού φόρου πολυτελείας και υπερπολυτελείας τόσο σε επαύλεις, μεγάλες οικιστικές μονάδες όσο και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, γιότ αλλά και άλλα είδη πολυτελείας. Αυτά τα έσοδα να ενισχύσουν το Ταμείο Αλληλεγγύης.


10) Άμεση επιβολή του τεκμήριου διαβίωσης και συσχέτισή του με τις φορολογικές δηλώσεις, με σκοπό να εμποδίσουμε καταστάσεις επιδεικτικού πλούτου, με έντονες κοινωνικές επιπτώσεις, αλλά και πάταξη της φοροδιαφυγής.


11) Επιβολή φορολογίας της τάξης του 15% μέχρι και 30% σε κεφάλαια κυπρίων αλλά και εταιρειών με κύπριους τελικούς δικαιούχους που βρίσκονται στο εξωτερικό και εκτός κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Και φυσικά αυτό να εφαρμοστεί, προτού ο κόσμος χάσει τις περιουσίες του και οι όποιοι μεγαλοκαρχαρίες έχουν φυγαδεύσει τα χρήματά τους στο εξωτερικό επιχειρήσουν να πάρουν τα σπίτια μας και το μέλλον μας σε εξευτελιστικές τιμές! Επίσης, αυτά τα έσοδα να ενισχύσουν το Ταμείο Αλληλεγγύης.


12) Σημαντική μείωση ή/και ακύρωση όλων των επιδομάτων για αλλοδαπούς.


13) Ακύρωση όλων των επιδομάτων και διευκολύνσεων για όλους τους Κύπριους και ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν φορολογικό φάκελο στη Δημοκρατία, με βάση ένα νέο Δίκαιο της Ανάγκης. Και ναι! Αυτό αφορά και τους συμπατριώτες μας τους Τουρκοκυπρίους.


14) Πρακτική προετοιμασία για το σενάριο εξόδου μας από την ευρωζώνη. Υπενθυμίζω ότι αυτό μπορεί να μην είναι δική μας επιλογή ή/και να αφορά μόνο εμάς.


15) Τέλος, εάν τελικά προχωρήσουμε σε σύναψη συμφωνίας με την Τρόικα, οι όροι αποδέσμευσης από τη δανειακή σύμβαση να είναι ξεκάθαροι και να αφορούν ΜΟΝΟ το ποσό και τους τόκους! Όχι τον τρόπο εξεύρεσης χρημάτων, και ούτε να δύναται να επηρεάσει είτε το Ταμείο Αλληλεγγύης είτε το φυσικό μας πλούτο.


Και αυτά όλα προτού να είναι πολύ αργά για όλους μας!


Δρ. Στέλιος Πλατής
Ανεξάρτητος Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου