Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Ετοιμάζουν την επίθεση κατά της Συρίας ! ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΥΣΑ Ο Kerry -ξανά- στην Τουρκία ο Erdogan στις ΗΠΑ.


Αναπτύσσονται ραγδαίως οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις ύστερα από την ανάληψη του καθηκόντων του John Kerry ως νέου υπουργού των Εξωτερικών των ΗΠΑ. Σε αυτή τη νέα δυναμική ο Αμερικανός υπουργός πρόκειτι να επισκεφτεί την Τουρκία την ερχόμενη Παρασκευή ή το Σάββατο στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη δυτική Ευρώπη και την Ασία.
Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayip Erdogan αναμένεται .....
να επισκεφθεί επίσημα τις ΗΠΑ τον ερχόμενο Μάιο όπου και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama. Ο Kerry είχε επισκεφθεί την Τουρκία ξανά πριν από ένα μόλις μήνα όπου και είχε συναντηθεί με τον R.T. Erdogan.
«Ο κ. Kerry θα επισκεφθεί την Τουρκία. Η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί επακριβώς, αλλά πιθανότατα η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή ή το Σάββατο» ανακοίνωσε επίσημος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.   
Τόσο η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού όσο και αυτή του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον αποτελούν συνέχεια της αμερικανικής πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, μια αναβάθμιση η οποία σχετίζεται και με την κατάσταση στη Συρία με την οποία η Τουρκία έχει κοινά σύνορα μήκους 900 χλμ. 
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι αμερικανικές πιέσεις προς το Ισραήλ για την κοινοποίηση δημόσιας «συγνώμης» για το αιματηρό περιστατικό της επέμβασης ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara και που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 9 Τούρκων.
 Σε ότι αφορά την Ελλάδα η περαιτέρω αυτή αναβάθμιση των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων μόνοι αρνητικό αντίκτυπο μπορεί να έχει. Εκτός του ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι απών από τις εξελίξεις στην περιοχή, οι τούρκοι πρόκειται να εκμεταλλευτούν την αναθέρμανση αυτή των σχέσεων προκειμένου να προωθήσουν τις απόψεις τους γύρω από την Ελληνική ΑΟΖ αλλά και την απαίτησή τους να περάσει το φυσικό αέριο της Κύπρου μέσα από το έδαφος της Τουρκίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου