Όπως – όπως αποχωρούν από την αγορά του χρυσού funds και επενδυτές κάθε είδους, με αποτέλεσμα το πολύτιμο μέταλλο να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 30 ετών.
Οι τιμές έφτασαν στα χαμηλά της ημέρας να σημειώνουν πτώση ακόμα και μεγαλύτερη του 6%, πέφτοντας κάτω από τα 1.400 δολάρια. Την Παρασκευή είχαν σημειώσει πτώση της τάξης του 5,3%.
Οι αναλυτές πασχίζουν να εντοπίσουν τα πραγματικά αίτια του ξεπουλήματος του χρυσού, με πολλούς να επισημαίνουν ότι η πιθανή συμφωνία της Κύπρου με την τρόικα για την πώληση των αποθεμάτων της χώρας, αποτελεί ένα ....
...άσχημο προηγούμενο για την αγορά.
Η Κύπρος μπορεί να έχει στην κατοχή της χρυσό συνολικής αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ (ποσότητα που δεν είναι ικανή να επιφέρει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια αγορά), όμως, η Ιταλία, για παράδειγμα, κατέχει χρυσό αξίας 90 δισ. ευρώ, όσο και τα ETFs, σημειώνει η JP Morgan.
Συνολικά, οι πέντε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέχουν χρυσό αξίας 125 δισ. δολαρίων, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου, ο Mario Draghi ξεκαθάρισε ότι τα όποια έσοδα από την πώληση του χρυσού θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να αποπληρωθούν τα όσα χρωστά η χώρα στην ΕΚΤ, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, ELA.
“Δεν μπορείτε να θεωρείτε ότι η συμφωνία της Κύπρου να πουλήσει 400 εκατ. ευρώ από τα αποθέματα χρυσού της (δηλαδή περίπου πάνω από το 83% του συνόλου) θα είναι η τελευταία”, προσθέτει ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland Harvinder Sian.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου