Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

"Η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη"..

 Η εφημερίδα New York Times υποστηρίζει σε κύριο άρθρο της ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη, καλώντας παράλληλα τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να σταματήσει να εμμένει σε μέτρα λιτότητας και να συμβάλει στην αύξηση τη ζήτησης επιτρέποντας σε ασθενέστερες χώρες να εκδώσουν ομόλογα με την στήριξη της Ευρωζώνης.

  Η εφημερίδα αναφέρει ότι για περισσότερα από δύο χρόνια, οι ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν πιέσεις για λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, υποσχόμενοι ότι τα εν λόγω μέτρα θα λειτουργήσουν ως τονωτική ένωση. 

Ωστόσο «όλα τα τεκμήρια καταδεικνύουν ότι το πικρό αυτό φάρμακο σκοτώνει τον ασθενή», σημειώνεται.
 

  Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο δικαστήριο της Πορτογαλίας εξέδωσε απόφαση κατά της περικοπής μισθών και συντάξεων των κρατικών υπαλλήλων ενώ το ποσοστό ανεργίας στη χώρα αυξήθηκε στο 18% από 12,7% το 2011.
 
  Στην Ιταλία, εξοργισμένοι πολίτες τάχθηκαν σε μεγάλο ποσοστό υπέρ του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων» την ίδια ώρα που η χώρα δεν έχει σχηματίσει ακόμη νέα κυβέρνηση, περίπου ένα μήνα μετά τις εθνικές εκλογές.
 


Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο αληθινός κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ότι κινήματα αυτού του είδους θα αυξηθούν και τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι ηγέτες σε χώρες με δοκιμαζόμενες οικονομίες θα βλέπουν όλο και λιγότερη αξία στην παραμονή εντός Ευρωζώνης.
 
  Τέλος εκτιμάται πως η έξοδος χωρών από το ευρώ θα προκαλέσει διάχυτο πανικό σε ολόκληρη την Ευρώπη και απώλειες δεκάδων δισ. ευρώ σε κυβερνήσεις, τράπεζες και επενδυτές στη Γερμανία και άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες ενώ μεγάλος θα ήταν ο αντίκτυπος στον υπόλοιπο κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου