Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ - Ένα νέο, πιθανότατα το τελειωτικό, χτύπημα αναμένεται να υποστούν τα ταμεία και κυρίως το ΙΚΑ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η συμμετοχή τους ή όχι στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν έχει μεγάλη σημασία καθώς είτε μπουν στην αύξηση, είτε όχι, τα ταμεία που πνίγονται στα ελλείμματα θα είναι χαμένα...
της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αυτονομία στην λήψη αποφάσεων δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι των ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής. Το ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες είναι... 


Αφενός εάν θα επιτραπεί στα ταμεία να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, και αφετέρου εάν τα ταμεία έχουν τη δυνατότητα εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία, να καλύψουν τη συμμετοχή τους.

Και ενώ στο πρώτο θέμα, λύση θα δώσει η γενική συνέλευση των μετόχων, στο δεύτερο δεν διαφαίνεται φως.

Τα ταμεία διαθέτουν (με βάσει τα τελευταία στοιχεία που δεν έχουν ενσωματώσει την ένταξη της Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής) περίπου το 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ.

Το ΙΚΑ είναι ο μεγαλύτερος «μέτοχος» από πλευράς ταμείων, με περίπου 10% και ακολουθούν τα 3 ταμεία των εργαζόμενων στην Τράπεζα  καθώς και ο σύλλογος υπαλλήλων με περίπου 4% και τέλος τα υπόλοιπα ταμεία με περίπου 2% (κυρίως ο ΟΑΕΕ).

«Ως κυβέρνηση δεν θα κατευθύνουμε σε καμία περίπτωση κανένα ταμείο να προβεί ή να μην προβεί σε καμία ενέργεια. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι έχουν την δυνατότητα μόνα τους να αποφασίσουν σχετικά, στο πλαίσιο πάντα και των διαθεσίμων τους αλλά κυρίως του συμφέροντος του ασφαλιστικού ταμείου τους και των ασφαλισμένων τους» δήλωσε χθες, ο Γιάννης Βρούτσης. 

Αυτό που δεν δήλωσε, παρ’ ότι το γνωρίζει είναι ότι το … πλαίσιο των διαθεσίμων τους δεν τους επιτρέπει την όποια συμμετοχή, αφού τα κεφάλαια που απαιτούνται, σε πρώτη φάση περί τα 150 εκατ. ευρώ,  επί της ουσίας δεν υπάρχουν.

Αλλά και η μη συμμετοχή τους συνεπάγεται ότι τα ταμεία, ως παλαιοί μέτοχοι που δεν θα μπουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα χάσουν το σύνολο της περιουσίας τους…

Σημειώνεται ότι τα αποθεματικά των ταμείων έχουν υποστεί σημαντικότατες απώλειες, τόσο λόγο των ομολόγων τους που κουρεύτηκαν, ελέω PSI, ενώ εκτιμάται ότι μόνο από την μετοχή της Εθνικής, από την αρχή της κρίσης έως σήμερα, έχουν απολέσει περί το 1 δισ. ευρώ.

Εχθές, πάντως, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα εξέφρασαν την πρόθεση να συμμετάσχουν ενεργά στην αύξηση, εφόσον τους δοθεί η δυνατότητα. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, ότι σε φυλλάδιό της η ΔΑΚΕ του Συλλόγου, επισημαίνει ότι θα μπορούσε να διατεθεί το αποθεματικό του αμοιβαίου κεφαλαίου ΔΗΛΟΣ Συλλογικό που ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας, προκειμένου να αποφευχθεί «η λεηλασία» της Εθνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου