Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Πολ Κρούγκμαν: «Τελειώστε τώρα αυτήν την ύφεση»

   Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν είναι περισσότερο πολέμιος των πολιτικών λιτότητας παρά ποτέ. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» με την ευκαιρία της δεύτερης έκδοσης του βιβλίου του με τίτλο «Τελειώστε τώρα αυτήν την ύφεση» («End this depression now»), υποστηρίζει ότι η μάχη μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης θα συνεχίζεται μέχρι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη να καταλάβουν ότι η εμμονή στις μειώσεις των ελλειμμάτων αποτελούν «αυταπάτη» παρερμηνείας βασικών αρχών της οικονομίας.

Ο Κρούγκμαν εξακολουθεί να θεωρεί πως η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με αύξηση δαπανών και όχι με περισσότερη λιτότητα.

«Πρέπει να έχουμε περισσότερες δαπάνες; Η απάντηση πρέπει να είναι ναι. Γιατί; Επειδή υπάρχει αρκετή χαλαρότητα στην αγορά εργασίας και πρέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις. 


Για μένα είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για να αυξηθούν οι δαπάνες χωρίς να αυξηθεί ο πληθωρισμός», ανέφερε στον «Γκάρντιαν» από το γραφείο του στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Μερικοί λένε ότι η παροχή μεγαλύτερης ρευστότητας «θα δημιουργήσει μια νέα φούσκα ακινήτων, αλλά δεν έχουν χτιστεί και πολλά σπίτια τα τελευταία πέντε χρόνια. Λένε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπερασμένα προσόντα. 


Ομως η ιστορία μας δείχνει πως εάν δημιουργηθούν θέσεις εργασίας οι άνθρωποι θα τις καλύψουν», συμπληρώνει ασκώντας παράλληλα ξανά κριτική στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν για την πολιτική που ακολουθείται.

Ο ΝΤΡΑΓΚΙ. Καμπανάκι για την ανάγκη μείωσης της ανεργίας η οποία μπορεί, όπως είπε, να οδηγήσει σε μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, χτύπησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Λουίς Γκίντο Κάρλι της Ρώμης όπου ανακηρύχτηκε επίτιμος διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών. 


Πρόκειται για ευθεία - και χωρίς προηγούμενο - προειδοποίηση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ ο οποίος μόλις την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κρίση. 

«Η ανεργία, ιδίως εκείνη των νέων, έφτασε σε επίπεδα που κινδυνεύουν να προκαλέσουν ακραίες και καταστρεπτικές διαμαρτυρίες», προειδοποίησε ο Μάριο Ντράγκι. 

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι «τα τελευταία είκοσι χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία υπερσυγκέντρωσης των εισοδημάτων, που ζημιώνει τις ασθενέστερους, οικονομικά, πολίτες» και πως θα χρειαζόταν «μια πιο δίκαιη συμμετοχή στον εθνικό πλούτο» ώστε να αυξηθεί η κοινωνική συνοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου