Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

ΔΝΤ: ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ 10% ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ...

 «Το ΔΝΤ προτείνει την επιβολή φόρου κρίσεως, 10% επί της ιδιωτικής αποταμίευσης στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος της βελγικής εφημερίδας «L' echo».

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πρόταση επιβολής εφάπαξ φόρου 10% επί των καταθέσεων σε 15 χώρες της Ευρωζώνης, η οποία αποτυπώνεται μέσα στην εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ για τις δημοσιονομικές τάσεις (Fiscal Monitor).

Η πρόταση βρίσκεται σε παράρτημα της έκθεσης με τίτλο «Μια έκτακτη εισφορά στον ιδιωτικό πλούτο;». Συγκεκριμένα, η έκθεση του ΔΝΤ, παρότι αναγνωρίζει ότι παρόμοιες «έκτακτες εισφορές» κατά το παρελθόν δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και δεν οδήγησαν σε μείωση του δημόσιου χρέους, καθώς οδήγησαν σε εκτεταμένη φυγή κεφαλαίων και υψηλό πληθωρισμό, ζητά ωστόσο να εξετασθεί ως ενδεχόμενο «σε αντιπαραβολή με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εναλλακτικές λύσεις για τη μείωση του δημόσιου χρέους...».

Και αυτή η πρόταση αντανακλά τις σοβαρές δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και την εντεινόμενη διαμάχη για το μείγμα διαχείρισης που πρέπει να ακολουθηθεί και το ποιο τμήμα της αστικής τάξης θα έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου