Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Υπάρχουν και οι Ρώσοι.

http://rizopoulospost.com/wp-content/uploads/2013/10/rosia.jpg
Η έλευση σήμερα στην Αθήνα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για διήμερη επίσκεψη, είναι γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα. Συμβολισμούς γύρω από τις πολιτισμικές συγγένειες και δεσμούς, μηνύματα προς το Βερολίνο που μεθοδεύει και πάλι την κάθοδό του προς τις θερμές θάλασσες και προς την Ουάσιγκτον που δεν μπορεί να μένει στα λόγια πια σε ότι αφορά τη στήριξη της Ελλάδας.


Έτσι, σήμερα θα γιορταστούν παρουσία του κ. Λαβροφ στο Ναύπλιο, τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια κυβερνήτη της Ελλάδας και από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας. 

Ο εορτασμός περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια (που είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, 1815-1822) από τους συμμετέχοντες φορείς και αγήματα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο «Βουλευτικό», την πρώτη Βουλή των Ελλήνων
Αύριο στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου από ρωσικής πλευράς θα συμμετέχουν ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Βλαδιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος της ΑΜΕ «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», αλλά και δύο δραστήριων ρωσικών οργανισμών, του «Κέντρου Εθνικής Δόξας» και του «Ιδρύματος Ανδρέα Πρωτόκλητου», που είναι και οι διοργανωτές των διήμερων εκδηλώσεων.

Σημειωτέον και το γεγονός ότι παράλληλα σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω προσέγγιση των δύο λαών παίζει ο διεκκλησιαστικός διάλογος, ο οποίος έχει αισθητά ενεργοποιηθεί τον τελευταίο καιρό.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ο κ. Λαβρόφ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτής θα έχει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. «Σκοπός της επίσκεψης είναι η συνέχιση του πολιτικού διαλόγου με την ελληνική πλευρά σε ευρύ φάσμα διμερών και διεθνών θεμάτων. Θα υπάρξει αναλυτική ανταλλαγή απόψεων για τη συνεργασία της Ρωσίας με την ΕΕ, στο πλαίσιο μεταξύ άλλων της επικείμενης προεδρίας της Ελλάδας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς και για την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο, γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την κατάσταση πραγμάτων στην περιοχή των Βαλκανίων». 

Επίσης, «οι θέσεις Ρωσίας και Ελλάδας για τα ζητήματα αυτά συμπίπτουν, είτε έχουν μεγάλη εγγύτητα. Και οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του κεντρικού ρόλου του ΟΗΕ στις διεθνείς σχέσεις ως κεντρικού θεσμού γενικής ισχύος για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας» συμπληρώνει η αρμόδια υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου.

Τέλος, η ρωσική πλευρά τονίζει ότι «η Ελλάδα παραμένει σταθερός εταίρος της Ρωσίας στον εμπορικό-οικονομικό τομέα. Παρά τις σοβαρές δυσκολίες, που υποφέρει η ελληνική διπλωματία, παρατηρείται προς αυτήν την κατεύθυνση σταθερά θετική δυναμική. Επί σειρά συνεχόμενων ετών καταγράφεται σταθερή αύξηση του όγκου των ανταλλαγών των δύο χωρών. Το 2012 έφθασε τα 6,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ, δηλαδή 25 % πάνω από το επίπεδο του 2011. Στους επτά μήνες του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 4,5 % και έφθασε τα 3,5 δισ. δολάρια ΗΠΑ».

Που σημαίνει ότι οι Ρώσοι επιστρέφουν στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου