Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Στοιχεία-«φωτιά» για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης....


«Πληθώρα πεδίων με υδρογονάνθρακες» έχουν ανακαλυφθεί νότια της Κρήτης, σύμφωνα με στοιχεία της Νορβηγικής PGS. 


Πηγές του «defence-point.gr» που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης μας ανέφεραν τα στοιχεία φωτιά που προέρχονται από την PGS και τα οποία είναι σε γνώση τόσο του αρμόδιου υπουργείου όσο και της κυβέρνησης και καταδεικνύουν ότι η νορβηγική εταιρία έχει εντοπίσει «πληθώρα πεδίων με υδρογονάνθρακες».

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι, ότι η συγκεκριμένη παρατήρηση για το μεγάλο αριθμό των «πεδίων υδρογονανθράκων» δεν αφορά καν ολόκληρη την περιοχή έρευνας αλλά .........συγκεκριμένα μόνο σημεία.

Σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα να υπάρξει «υπερπληθώρα» πεδίων υδρογοναθράκων, εάν τεθεί υπόψη ολόκληρη η περιοχή, είναι μεγάλη.

Με λίγα λόγια, είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσω του αναδόχου των ερευνών, εδώ και κάποιες εβδομάδες την ύπαρξη πολλών αξιόλογων στόχων με αποτέλεσμα να είναι πλέον σε θέση να εκτιμήσει τη βασιμότητα της πιθανότητας ύπαρξης υδρογονανθράκων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε για άλλη μία φορά το αυτονόητο: Πετρέλαιο και φυσικό αέριο «έχουμε» μόνο όταν το τρυπάνι φτάσει στην περιοχή στόχο και ανάψει η φλόγα στην εξέδρα άντλησης - όπως ακριβώς συνέβη λίγους μήνες πριν στο κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Κύπρο.

Για την ώρα λοιπόν, με την παραπάνω τοποθέτηση εννοούμε, ότι η εταιρία και οι ειδικοί που εξέτασαν τα στοιχεία και όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι έχουν εντοπιστεί «στόχοι» στους οποίους η πιθανότητα να υπάρχει φυσικό αέριο ή/και πετρέλαιο είναι μεγάλη και σίγουρα αξίζει η Ελλάδα να επενδύσει στη συγκεκριμένη πιθανότητα και να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσελκύσει σχετικό διεθνές ενδιαφέρον.

Είναι προφανές ότι το μεγάλο βήμα έχει γίνει: H Ελλάδα με τον πλέον επίσημο τρόπο ενημερώθηκε για τα άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία κάτι το οποίο είναι βέβαιο ότι έχει γίνει και με τους «μεγάλους» του χώρου στο εξωτερικό.

Πόσο τυχαίο είναι ότι η Αθήνα μετά τη συγκεκριμένη ενημέρωση η οποία έγινε προς τα τέλη του φθινοπώρου, έθεσε ως πρώτο και κύριο στόχο για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση την ανάπτυξη μίας ενιαίας στρατηγικής της Ένωσης για την ανάπτυξη των «θαλασσίων ζωνών» σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο; 

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι και το λογότυπο της Ελληνικής Προεδρίας στην ουσία δείχνει ένα σκάφος με «ανοιγμένα τα πανιά», ενώ κάποιοι πιο… ευφάνταστοι βλέπουν στο σχήμα τους τη λευκή φλόγα που παραπέμπει στο αέριο…

Το σίγουρο είναι ότι αναμένουμε μία συναρπαστική χρονιά, εάν δε σε όλα αυτά συμπεριλάβουμε και τις εξελίξεις στην Τουρκία το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να «πλήξουμε»…

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου