Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Noble Energy, ο νέος ενεργειακός γίγαντας και τα νέα θύματα, Ελλάδα και Τουρκία.

Εδώ και καιρό ακούμε το όνομαNoble Energy. 
Είναι η εταιρία που έχει αναλάβει τις εργασίες εξόρυξης και διαχείρισης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή της Κύπρου και σύντομα και της Ελλάδος. 
Όμως ποιοι ακριβώς είναι πίσω από αυτή την εταιρία;

Με μια μικρή έρευνα βρήκαμε τα ακόλουθα.

Βρήκαμε την λίστα ιδιοκτητών του που εμφανίζει μια λίστα εταιριών που κατέχουν μεγάλο μερίδιο μετοχών του. Πολλές από τις εταιρίες αυτές είναι γνωστές σε εμάς για διάφορα άλλα, όχι και τόσο "ηθικά" θέματα. 
Μερικές μόνο από αυτές είναι η Blackrock , η Vanguard, ...και ένας παλιότερος ιδιοκτήτης που πούλησε τα μερίσματα του ... η JP MORGAN.

Η συγκεκριμένη τώρα εταιρία υπήρξε ανάμεσα σε εκείνους που φέρονται να είχαν σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ , Bill Clinton , καταφέρνοντας έτσι να μπουν με δυναμικό τρόπο σε ........διάφορες ενέργειες εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου του Ιράκ.

Σήμερα η συγκεκριμένη εταιρία είναι μια πολυεθνική , που θεωρείται ως ανερχόμενη δύναμη στον χώρο των πετρελαιοπαραγωγών . 

Η NBL φέρεται να είναι έτοιμη να συνάψει σχέσεις με την Ελλάδα , έχοντας ήδη κάνει και γεωτρήσεις για την μέτρηση ικανότητας παραγωγής των κοιτασμάτων της χώρας σε φ.αέριο και πετρέλαιο. Θυμίζουμε την επίσκεψη της H.Clinton το 2011 ,μαζί με τον ειδικό σύμβουλο ενέργειας για την Ευρασία Richard Morningstar, με δηλώσεις μάλιστα πολύ έντονες τότε (σ.σ. " Η περιοχή του Ν.Α. Αιγαίου και η κατάσταση εκεί, θεωρείται ως εθνικής σημασίας θέμα, για τις ΗΠΑ" ).

Θυμίζουμε πως τότε η πρόταση ήταν πως ποσοστό 60% θα πήγαινε στην Noble Energy υπό την προϋπόθεση πως τα κοιτάσματα θα μοιράζονταν μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος

"Washington’s motive for pushing Greece to join forces with Turkey on oil and gas is to force a formula to divide resulting oil and gas revenues. According to his report, Washington proposes that Greece get 20% of revenues, Turkey another 20% and the US-backed Noble Energy Company of Houston Texas, the company successfully drilling in the Israeli and Greek offshore waters, would get the lion’s share of 60%. - "

Όπως είναι κατανοητό λοιπόν , το όλο θέμα ΑΟΖ, ενέργειας και στο ποιοι θα έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο απολαβών, είναι εμφανές πως έχει καταλήξει σε μια κατάσταση που ελάχιστα κέρδη θα αποφέρει στην Ελλάδα και στην Τουρκία , ακόμα και σε συνδυασμό μιας διαχείρισης αγωγών/δικτύου διανομής-τροφοδοσίας. Αν προσθέσουμε, δε, και το γεγονός πως όλες οι υπηρεσίες και επιτροπές σχετικά με τα πετρελαιοπαράγωγα θα ανήκουν στην Ε.Ε. βάση μνημονίου, νομίζουμε πως δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο από εμάς.

Πηγές:
http://stockzoa.com/ticker/nbl/
http://www.fool.com/
http://www.ipsnews.net/
http://www.boilingfrogspost.com

Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Αλέξανδρος Νίκλαν



Πηγή: http://www.logiosermis.net/2013/12/noble-energy.html#ixzz2ozVJkQz1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου