Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Στη Βουλή ξανά οι γερμανικές αποζημιώσεις.

Στη Βουλή φέρνει ξανά με σημερινή επίκαιρη ερώτησή του το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ενόψει μάλιστα και της πρόσφατης επίσημης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γερμανίας κ.κ. Βενιζέλου και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τομεάρχης Οικονομικών και βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς.  

Ως γνωστόν μετά από σειρά επικαίρων ερωτήσεων, ομιλιών, παρεμβάσεων αλλά και γραπτών ερωτήσεων ο Νότης Μαριάς έχει θέσει στη Βουλή επανειλημμένα το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων και προτάσεων του Νότη Μαριά η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπως επίσης και στην ανάθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους της σύνταξης γνωμοδότησης για τις αξιώσεις του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Επισημαίνεται ότι έχουν παρέλθει 10 μήνες από........τις 5/4/13 όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος απαντώντας στην από 12/3/2013 υπ΄αριθ.8379/718 γραπτή ερώτηση του Νότη Μαριά τον ενημέρωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.

Μάλιστα στην εν λόγω υπ΄αριθ.21/122/ΑΣ 14136 απάντηση του ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η Ελλάδα συνεκτιμώντας  διαφόρους παραμέτρους και λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις εγείρει τακτικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων Ελλάδας και Ο.Δ. Γερμανίας.

Ενόψει όλων των παραπάνω αλλά και με αφορμή τη συνάντηση Βενιζέλου - Σταϊνμάγερ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014 ο Νότης Μαριάς κατέθεσε τη σημερινή επίκαιρη ερώτησή του που θα συζητηθεί την προσεχή Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014 με την οποία ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο εάν έθεσε στον κ. Σταϊνμάγερ το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και τι απάντηση πήρε καθώς επίσης και τι προτίθεται να πράξει ο κ. Βενιζέλος για την άμεση είσπραξη των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Το πήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του Νότη Μαριά έχει ως εξής:

«Κύριε υπουργέ, μετά από την σχετική από 12/3/2013 υπ΄αριθ.8379/718 γραπτή ερώτηση που υπέβαλα στον προκάτοχό σας αναφορικά με το ζήτημα των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου έλαβα την υπ΄αριθ. 21/122/ΑΣ 14136 απάντηση του Τμήματος Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του υπουργείου Εξωτερικών σύμφωνα με την οποία:

1. Η Ελλάδα συνεκτιμώντας διαφόρους παραμέτρους και λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε συγκυρίες στις διμερείς και διεθνείς σχέσεις εγείρει τακτικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο πλαίσιο διμερών συναντήσεων μεταξύ ανωτάτων στελεχών των εκάστοτε κυβερνήσεων και υπηρεσιακών επαφών μεταξύ  των αρμοδίων υπουργείων Ελλάδας και Ο.Δ. Γερμανίας.

2. Ανοικτό και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων παραμένει το θέμα του κατοχικού δανείου το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής.

3. Το υπουργείο Εξωτερικών απέστειλε την Έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου και την υποβολή της σχετικής γνωμοδότησης.

Στις 9 Ιανουαρίου 2014 συναντηθήκατε επισήμως στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ο.Δ. Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Έθεσε επισήμως ή ανεπισήμως τα θέματα των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου στον υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο πλαίσιο της παραπάνω συνάντησή τους, αν ναι ποια απάντηση πήρε. Εάν δεν τα έθεσε για ποιους λόγους παρέλειψε να το πράξει.

2. Καθώς παρείλθαν δέκα μήνες από την ως άνω απάντηση του προκατόχου σας σε σχέση με το ρόλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο υπό κρίση ζήτημα, τελικά έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία, αξιολόγηση, στοιχειοθέτηση από πλευράς του ΝΣΚ των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου αναφορικά με τις Πολεμικές Επανορθώσεις και το Κατοχικό Δάνειο, αν ναι του έχει υποβληθεί η σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ και σε ποιες πολιτικές, θεσμικές και νομικές ενέργειες προτίθεται να προβεί για τα εν λόγω θέματα και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου