Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

Οι Γερμανοί προσπαθούν να διευρύνουν την επιρροή τους στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Sabine Lautenschlaeger01-14january2014
Στην Sabine Lautenschlaeger (φωτογραφία), νέα εκπρόσωπο της Γερμανίας στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αντικαθιστά, στα τέλη του μήνα τον Joerg Asmussen, αναφέρεται ανταπόκριση των Jeff Black (Φραγκφούρτη) και Jim Brunsden (Βρυξέλλες) στο BLOOMBERG 
German Choice for ECB Heralds Shift as Rate Clout Slips») με αφορμή την ακρόασή της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Με την τοποθέτηση, όπως επισημαίνεται, της Sabine Lautenschlaeger, η Γερμανία αναμένεται να διευρύνει την επιρροή της στις ευρωπαϊκές τράπεζες σε βάρος της ακολουθούμενης νομισματικής πολιτικής. Η μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας είναι γνωστή ως μια έμπειρη .....
....ελεγκτής των ισολογισμών των τραπεζών και όχι ως μια ειδήμων περί των οικονομικών. 
Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία, της οποίας οι απόψεις για τα επιτόκια και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης  δεν εισακούγονταν, θα μπορούσε να προωθήσει την ατζέντα της για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος ώστε να αποφευχθεί η ανάδυση μιας νέα κρίσης.
Η Γερμανία διεκδικεί μεγαλύτερο εποπτικό ρόλο για τα κράτη στο πλαίσιο των σχεδίων για την τραπεζική ένωση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την στήριξη της ΕΚΤ, ενώ οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν τον προηγούμενο μήνα σε ένα προσχέδιο για τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος διαχείρισης των προβληματικών τραπεζών, που λαμβάνει υπόψη τα γερμανικά αιτήματα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ελλάδα, η οποία ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το τελικό πλαίσιο της συμφωνίας, εν μέσω των ενστάσεων που διατυπώνονται από το Ευρωκοινοβούλιο ότι το πλαίσιο που έχει υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις είναι δυσλειτουργικό.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η Sabine Lautenschlaeger αναμένεται, κατά την άσκηση των νέων της καθηκόντων, να στρέψει την προσοχή της στον τρόπο που προσμετρούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες του κινδύνους σε σχέση με τους ισολογισμούς τους, διακόπτοντας παράλληλα την προώθηση της ομοιομορφίας στο τραπεζικό σύστημα.
Η Sabine Lautenschlaeger έχει ταχθεί έως τώρα κατά της συνάρτησης της υγείας των τραπεζών από τους δείκτες δανειακής επιβάρυνσης, προτείνοντας στα εποπτικά όργανα να προσμετρούν περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τους κινδύνους οι τράπεζες, αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στα κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου