Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Με “μαστίγιο” ο Ομπάμα, αλλά προτιμά ειρηνική λύση…

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα τηρεί σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, αλλά και οι δύο είναι απόλυτοι ότι ο μόνος δρόμος είναι ο ειρηνικός διάλογος. 
Ο κ. Ομπάμα είπε πριν από λίγο ότι από την ΕΕ μέχρι τον Καναδά και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο,επικρατεί  η συναίνεση ότι οι ρωσικές ενέργειες έχουν παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.
Πρόσθεσε λοτι ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν “έχει ένα διαφορετικό κύκλο δικηγόρων γύρω του, με διαφορετικές ερμηνείες”, αλλά όλα αυτά δεν ξεγελούν κανένα.” 
Τόνισε ακόμα ο Αμερικανός Πρόεδρος, ότι η....
... Ουκρανία έχει προγραμματίσει εκλογές τον Μάιο, είπε ότι η διεθνής κοινότητα “θα πρέπει να επενδύσει ώστε αυτές οι εκλογές να είναι νόμιμες και ισχυρές.
Υπάρχει, σημείωσε ο κ. Ομπάμα, ακόμη μια ευκαιρία για τη Ρωσία για να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα, και να επιλύσει οποιαδήποτε ζητήματα προέκυψαν για τους Ρώσους πολίτες, που ζουν στην Κριμαία και αλλού στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα, βρίσκεται σε δύσκολη θέση αφού οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του δεν φαίνεται να ακολουθούν τις δικές του επιλογές. Το πιό σημαντικό σημείο των δηλώσεων του αφορά τον διάλογο, και την απόφασή του να εμπλέξει τη διεθνή κοινότητα και την ίδια τη Ρωσία.
Είπε ότι με εντολή του έφτασε στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, για να εκφράσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στο λαό της Ουκρανίας. Μαζί του, όπως είπε, μεταφέρει εγγυήσεις ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Οι εγγυήσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι δόσεις δανείων προς τη Ρωσία.
Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας πήρε μία ανάσα, έκανε μία στάση και είναι σε φάση προβληματισμού για το τί συνέβη. Τοποθετήθηκε στη θέση όσων υποστηρίζουν ότι ήταν μία έξυπνη κίνηση από την πλευρά του κ. Πούτιν, εννοεί την στιγμή που επέλεξε για την εισβολή στην Κριμαία. Τόνισε ότι «αν μη τι άλλο αυτό θα ωθήσει χώρες πιο μακριά από τη Ρωσία» και πρόσθεσε:
«Η πορεία της ιστορίας είναι για τους ανθρώπους, που επιθυμούν να είναι ελεύθεροι, ώστε να παίρνουν τις δικές του αποφάσεις για το δικό τους μέλλον. Στεκόμαστε στο πλευρό της ιστορίας, ένα γεγονός το οποίο πιστεύουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο».
Χθες ο πρόεδρος Ομπάμα συμμετείχε σε σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, την στρατιωτική ηγεσία και τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας. Συμφωνα με επίσημη ενημέρωση συζήτησαν τρόπους με τους οποίους Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να “απομονώσουν περαιτέρω” τη Ρωσία.
Επεσαν διάφορες προτάσεις στο τραπέζι, αλλά αποκλείστηκε κάθε σκέψη για αμερικανική στρατιωτική ανάμειξη στην κρίση της Ουκρανίας. Τα περισσότερα αντίποινα που συζητήθηκαν θεωρούνται ανώδυνα για τον κ. Πούτιν, αλλά.είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα δέχθηκε εισήγηση για να παγώσουν λογαριασμοί ανώτερων αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Κίεβο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, την ώρα που αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα προσφέρει οικονομική και τεχνική βοήθεια στην Ουκρανία με στόχο να υποστηρίξει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, καθώς αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία.
Με την ευκαιρία της συμβολικής αυτής επίσκεψης μερικών ωρών του Κέρι στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν οικονομική βοήθεια στο Κίεβο.
Υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει ένα δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων —υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων— για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια. Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.
Εξάλλου ο αξιωματούχος αυτός σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.
“ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ”
Ο Λευκός Οίκος δεσμεύθηκε σήμερα να συνεισφέρει ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα έχει «επαρκή χρηματοδότηση» ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα, ενώ πρόσθεσε ότι θα προσφέρει συμβουλές στο Κίεβο για να ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία που έχουν τυχόν διασπαθιστεί.
Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν εκλογικούς παρατηρητές στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι μια αμερικανική ομάδα θα μεταβεί στη χώρα αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να εντοπίσουν και να διεκδικήσουν κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία.
Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επίσης «τεχνικές συμβουλές» στην ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τα δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια.
«Παράλληλα ο ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν υποστήριξη και χρηματοδότηση ώστε να βοηθήσουν τις ουκρανικές επιχειρήσεις να βρουν νέες αγορές, να προσαρμοστούν στις εμπορικές πιέσεις και να προαγάγουν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, βοηθώντας τις να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εισαγόμενο φυσικό αέριο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.
«Θέλουμε να αγκαλιάσουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός. «Ένα μέρος αυτού θα γίνει μέσω ενός πακέτου (βοήθειας) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ένα μέρος θα είναι μέσω διμερούς βοήθειας, αλλά σε συνεργασία με τους εταίρους μας ώστε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να στείλει τεχνικούς συμβούλους για να βοηθήσουν την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις της με το ΔΝΤ.
Ο αμερικανός αξιωματούχος επεσήμανε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να αλλάξει τακτική και να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία. Επιπλέον επανέλαβε το μήνυμα της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η Μόσχα θα πρέπει «να ζητήσει από τα στρατεύματά της να επιστρέψουν στους στρατώνες» και να «διαπραγματευτεί» με την ουκρανική κυβέρνηση.
Ο ίδιος κατήγγειλε «την ισχυροποίηση (της παρουσίας) των Ρώσων στην Κριμαία» και εξέφρασε την «πραγματική ανησυχία» των ΗΠΑ σχετικά με «άλλα σχέδια» που θα μπορούσαν «να έχουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία». «Αν η Ρωσία δεν επιλέξει την αποκλιμάκωση (…) τότε το μήνυμα από την (αμερικανική) κυβέρνηση είναι ότι είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε πιο σκληρά μέτρα», προειδοποίησε, όπως «κυρώσεις» εναντίον φυσικών προσώπων.
Εξάλλου διευκρίνισε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Μόσχας ενδέχεται να αποφασιστούν «πολύ σύντομα», ενώ πρόσθεσε ότι είναι θέμα «ημερών και όχι εβδομάδων».
Για τις δηλώσεις του κ. Ομπάμα, το Πρακτορείο Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσαν:
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα ότι οι δηλώσεις του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Κριμαίας “δεν ξεγελούν κανέναν” και προειδοποίησε ότι η Μόσχα, με την επέμβασή της στην Ουκρανία, κινδυνεύει να αποδυναμώσει τη θέση της στην περιοχή.
Ο Ομπάμα είπε ότι έχει λάβει γνώση των “πληροφοριών” σύμφωνα με τις οποίες ο Πούτιν, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα, εξετάζει διάφορες επιλογές που έχει για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους τους “οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο”.
“Ξέρω ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει προφανώς (. . .) μια διαφορετική ερμηνεία, όμως κατά την άποψή μου (οι ισχυρισμοί του) δεν πείθουν κανέναν”, υπογράμμισε.
“Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία. Εμείς καταδικάσαμε την επέμβασή στην Κριμαία. Και κάνουμε έκκληση για αποκλιμάκωση και για την ανάπτυξη, αμέσως, διεθνών παρατηρητών”, πρόσθεσε ο Ομπάμα, απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που δέχεται επικρίσεις από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές για τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στις εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι “είναι σημαντικό το Κογκρέσο να είναι αλληλέγγυο” με την εκτελεστική εξουσία. “Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει το Κογκρέσο για να μας βοηθήσει, να βοηθήσει να χρηματοδοτηθεί η οικονομική βοήθεια που μπορεί να σταθεροποιήσει την ουκρανική οικονομία, να βοηθήσει ώστε να διεξαχθούν σύντομα ελεύθερες εκλογές και έτσι να μειωθούν οι εντάσεις”, σημείωσε.
“Υπάρχουν ορισμένες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος Πούτιν χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει όσα συνέβησαν. 
Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει ότι ακόμη και αν η Ρωσία έχει νόμιμα συμφέροντα σε μια γειτονική χώρα, αυτό δεν της δίνει το δικαίωμα να προσφεύγει στη βία για να ασκήσει την επιρροή της σε αυτή τη χώρα”, προειδοποίησε. 
Ο Ομπάμα αποκάλυψε επίσης ότι σήμερα το πρωί συγκάλεσε και πάλι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, για να συζητήσουν το θέμα της Ουκρανίας.
ΠΗΓΗ: Ενημέρωση Λευκού Οίκου, MEGA CHANNEL, REUTERS, AFP, ANA-MPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου