Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Citi: Καταστροφή για την ΕΕ πιθανά αντίποινα της Ρωσίας.

Η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Κριμαία ξεπερνά τα όρια περιφερειακής διένεξης και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, υπερβαίνοντας σε κρισιμότητα τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008 εκτιμά η Citi. Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι αν και θεωρείται απίθανη η  επέμβαση του ΝΑΤΟ ή της Δύσης την παρούσα στιγμή, οι εξελίξεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μία σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές.
 
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα τελευταία γεγονότα έχουν φέρει στο φως τις διαφορετικές απόψεις, που ενστερνίζονται ΗΠΑ, Ρωσία και Ευρώπη, ξυπνώντας όλο και περισσότερο μνήμες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. 

Παράλληλα, τονίζουν ότι ........οι αγορές υποτιμούν τον κίνδυνο, καθώς δεν εκτιμούν το μέγεθος των συνεπειών που θα είχε για το εμπόριο και την οικονομία το ενδεχόμενο να ξεπεραστούν οι γεωπολιτικές “κόκκινες γραμμές”.
 
Οι εξελίξεις στην Κριμαία αυξάνουν τις πιέσεις προς τη νέα, μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, δυσχεραίνοντας ή ακόμη και καθυστερώντας τις προσπάθειες για διασφάλιση οικονομικής βοήθειας ( με δεδομένη την επικείμενη επίσκεψη του ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα). 

Επιπλέον, θέτει εν αμφιβόλω ακόμη και την προγραμματισμένη για τις 25 Μαίου εκλογική διαδικασία, αναζωπυρώνει τον κίνδυνο διαδηλώσεων και διαμαρτυριών, ενώ πιθανώς να θέτει σε κίνδυνο και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
 
Η Citi επισημαίνει ακόμη ότι ο νέος αυξημένος κίνδυνος να επεκταθεί η ρωσική στρατιωτική επέμβαση πέρα από την Κριμαία στην ανατολική Ουκρανία ενισχύει τις πιθανότητες διάσπασης της χώρας. Οι αναλυτές τονίζουν ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να αλλάξει το καθεστώς της Κριμαίας, αναφέροντας ως παραδείγματα στην Ευρώπη τα τελευταία τριάντα χρόνια, την Κύπρο, το Κόσοβο, τη νότια Οσετία και την Αμπχαζία.
 
Σε διεθές επίπεδο, οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ/Ευρώπης επιδεινώνουν περαιτέρω τις σχέσεις των δύο "στρατοπέδων", αλλά και αυξάνουν το ενδεχόμενο επιπλοκών στις εμπορικές σχέσεις τους (συμπεριλαμβανομένης της απειλής κυρώσεων), καθώς και της αποδυνάμωσης της συνεργασίας τους  για την αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών, όπως της Συρίας και του Ιράν.
 
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι παρά τις απειλές είναι μάλλον απίθανο στην παρούσα φάση να υπάρξει στρατιωτική απάντηση μεγάλης κλίμακας από την πλευρά της Δύση στη ρωσική εισβολή, καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί το άρθρο 5 το οποίο προβλέπει το ενδεχόμενο προστασίας των μελών του. Ωστόσο, συνορεύει με μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις σε εδάφη τρίτων χωρών, όπως για παράδειγμα στο Αφγανιστάν.
 
Αναφέρουν επίσης ότι με δεδομένο ότι η γεωπολιτική ένταση θα μπορούσε να διαρκέσει για μία εκτεταμένη περίοδο και στην περίπτωση που η Ρωσία επεκταθεί στην ανατολική Κριμαία, η αδύναμη για την ώρα επιθυμία της Δύσης για αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα μπορούσε να αυξηθεί.
 
Το ενδεχόμενο εμπορικού εμπάργκο κατά της Ρωσίας απειλή για  την ανάκαμψη στην Ευρώζωνη
 
Στο οικονομικό πεδίο, η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ τα ρωσικά αποθέματα καλύπτουν πάνω από το 50% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία. 

Εάν διαταραχθεί αυτή η διακίνηση είτε λόγω ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία είτε λόγω απόφασης της Ρωσίας να σταματήσει τις εξαγωγές στην Ευρώπη, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στις εισαγωγές των κρατών της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου