Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Η «Ημέρα της Κρίσεως» έφτασε στην Ελλάδα.

Ένας ιπτάμενος σταθμός διοίκησης και ελέγχου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα αεροπλάνο τύπου E-4Β με τα διακριτικά της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, προσγειώθηκε υπό συνθήκες μυστικότητας προ ημερών σε αεροδρόμιο της Κρήτης, κατά πάσα πιθανότητα στην αμερικανική στρατιωτική βάση στην 115 Πτέρυγα Μάχης, σύμφωνα με την ηλεκτρονική εφημερίδα ZARPA.GR των Χανίων. 
Όπως δεν αναμένεται κάποια επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, και παρά την περιοδεία του στην Ευρώπη, τα πράματα είναι πολύ κρισιμότερα με την παρουσία αυτού του αποκαλυπτικού «αεροπλάνου» στην χώρα μας.
Το E-4Β, που είναι γνωστό «Αεροπλάνο της Ημέρας της Κρίσεως»χρησιμοποιείται ως διοικητήριο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή παγκόσμιων φυσικών καταστροφών. Υπάρχουν συνολικά τέσσερα αεροσκάφη που ανήκουν στην 1η Μοίρα Αερομεταφερόμενης Διοίκησης και Ελέγχου, κοντά στην Ομάχα της Νεμπράσκα. Το αεροσκάφος που επιβαίνει ο Αμερικανός Πρόεδρος λαμβάνει πάντα τον κωδικό κλήσης «Air Force One».

Το πλήρωμα, εκτός από τους πιλότους, περιλαμβάνει προσωπικό διοίκησης και ελέγχου, για να εξασφαλιστεί η ομαλή και σταθερή σχέση με την πυρηνική τριάδα και το σύστημα της εθνικής άμυνας και πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών.Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα αεροσκάφος είναι σε ετοιμότητα πέντε λεπτών, ένα δεύτερο σε ετοιμότητα μίας ώρας.

Από τα τέσσερα αεροσκάφη που διαθέτει η 1η Μοίρα, το ένα είναι για την εκπαίδευση του πληρώματος. Οι πτήσεις κατάρτισης πραγματοποιούνται με πολλαπλούς ανεφοδιασμούς εν πτήσει σε μια απόσταση πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων σε μια κατάσταση συνεχούς επικοινωνίας και ελέγχου με άλλα διοικητικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, τα E-4B επισκέπτοναι ως συνήθως διάφορες αμερικανικές βάσεις στο εξωτερικό, ιδίως την ατόλλη Ντιέγκο Γκαρσία, την αεροπορική βάση Ράμσταιν στη Γερμανία, την Οκινάουα στην Ιαπωνία και την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία - οι επισκέψεις αυτών των αεροσκαφών στην Ελλάδα είναι ασυνήθιστες.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα συστήματα ελέγχου και επικοινωνιών του E-4Βμπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ή στην Συρία. Tελευταία φορά που έγινε γνωστή η παρουσία αυτού του αεροπλάνου στην γειτονιά μας, ήταν πέρυσι στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, λίγο πριν την ανακοινωθείσα επίθεση των ΗΠΑ κατά της Συρίας. Ωστόσο, οι εξειδικευμένες συσκευές που διαθέτει για τον έλεγχο των πυρηνικών δυνάμεων, κάνουν αυτό το έργο εξαιρετικά δύσκολο.

Σημειώνται ότι παρόμοια αεροσκάφη διαθέτει και η Ρωσία, ένα Il-96PU για τον Πρόεδρο, ένα IL-80 και ένα IL-82 για τον Υπουργό Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου