Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Πούτιν – Μέρκελ τα είπαν τηλεφωνικά για Ουκρανία – Υπερδνειστερία.

Πούτιν – Μέρκελ τα είπαν τηλεφωνικά για Ουκρανία – Υπερδνειστερία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις ευκαιρίες που υπάρχουν για «αποκατάσταση της σταθερότητας» στην πρώην σοβιετική δημοκρατία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Δευτέρα.
Ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε στην γερμανίδα καγκελάριο ότι η Ουκρανία χρειάζεται να προωθήσει τροποποιήσεις του Συντάγματός της που θα διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά τα ....
...συμφέροντα όλων των περιοχών της και ζήτησε την λήψη μέτρων που θα τερματίζουν τον «αποκλεισμό» μιας απόσχισης της φιλορωσικής περιοχής της Υπερδνειστερίας στον Μόλδοβα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία αποσύρει ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού από μια περιοχή κοντά στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας.
Το υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε ότι αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή Ροστόφ κοντά στην μεθόριο της Ρωσίας με την Ουκρανία έπειτα από στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιήθηκαν για έναν μήνα.
«Το τάγμα (…) ολοκλήρωσε τα χερσαία γυμνάσια σε εκπαιδευτικά πεδία του Κανταμόφσκι, στην περιοχή Ροστόφ και αρχίζει την πορεία του προς την μόνιμη βάση του στην περιοχή Σαμάρα», αναφέρει το υπουργείο, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, την οποία επικαλούνται ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Το υπουργείο Αμυνας δεν διευκρίνισε ωστόσο αν κι άλλα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία θα αποσυρθούν επίσης ή έχουν ήδη αποσυρθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε κατά τις συνομιλίες που είχε την Κυριακή με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η επίτευξη προόδου στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία εξαρτάται από την απόσυρση των στρατευμάτων από τα σύνορα.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη στρατευμάτων κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία εντάσσεται στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων και ότι δεν σχεδιάζει αυτά να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ουκρανία.
Ωστόσο οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν εκφράσει ανησυχίες όσον αφορά τις προθέσεις της Μόσχας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
Εξάλλου λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε δηλώσει ότι μια μείωση στον αριθμό των ρώσων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία αποτελεί μια μικρή ένδειξη ότι αρχίζει να αμβλύνεται η διένεξη γύρω από την Κριμαία.
«Ελπίζω ότι έχουμε ξεπεράσει την χειρότερη κλιμάκωση», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Πολωνίας.
«Μόνον σήμερα υπήρχαν ειδήσεις ότι η μαζική ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική ουκρανική μεθόριο έχει μειωθεί ελαφρώς. Αυτό δείχνει να αποτελεί μια μικρή ένδειξη ότι μειώνεται η ένταση στην κατάσταση», πρόσθεσε.
Η Ευρώπη, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος, πρέπει να εξασφαλίσει ότι δεν θα προσαρτηθούν περαιτέρω τμήματα της Ουκρανίας από την Ρωσία και ότι αυτό θα πρέπει να συνεπάγεται όχι μόνον την απειλή επιβολής κυρώσεων αλλά και την συνέχιση του διαλόγου.
Λίγο νωρίτερα ένας αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας είχε δηλώσει ότι μειώνεται ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών στην μεθόριο με την Ουκρανία, αλλά είχε σημειώσει παράλληλα ότι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί μια προγραμματισμένη περιοδική αντικατάσταση στρατευμένων παρά μια απόσυρση.
Ο υποστράτηγος Ολεξάντρ Ροζμάζνιν είχε σημειώσει επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει έναν αριθμό όσον αφορά τους στρατιώτες που έχουν αποχωρήσει.
«Ο αριθμός των στρατιωτών έχει μειωθεί, αλλά ο ακριβής αριθμός είναι σχεδόν παραπλήσιος. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω έναν αριθμό», απάντησε ο Ροζμάζνιν σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το αν οι στρατιώτες που έχουν εγκαταλείψει την περιοχή των συνόρων μπορεί να ανέρχονται σε έως και 10.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου