Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Το χρέος προς ΑΕΠ έφθασε στο 286% διεθνώς με υπαιτιότητα των κεντρικών τραπεζών.





Oι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών δημιούργησαν τις συνθήκες για μία καταστροφική κατάρρευση των χρηματιστηρίων.

Στα 212 τρισεκ. δολάρια έχει εκτιναχθεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως με βάση
έκθεση της εταιρίας McKinsey. 

Συγκεκριμένα το παγκόσμιο χρέος δημόσιο και ιδιωτικό αυξήθηκε κατά 57 τρισ. δολ. μεταξύ 2008 και 2ου τριμήνου 2014 ενώ ο παγκόσμιος λόγος χρέους προς ΑΕΠ ανέρχεται στο 286%. 

Η παγκόσμια οικονομία έχει επιδεινωθεί από τα μέσα του 2014, με τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες να επιταχύνουν την ....... χρέους, με τη συνολική αύξηση στο παγκόσμιο χρέος τα τελευταία 8 χρόνια να ανέρχεται σε 70 τρισ. δολ. γεγονός που συνιστά μία αύξηση της τάξης του 50%.

Με 142 τρισ. δολ. χρέους να είναι αρκετά για να καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία το 2008, μόνο ένας σχιζοφρενής θα εφάρμοζε μία «λύση» που αύξησε το παγκόσμιο χρέος στα 212 τρισ. δολ. τα επόμενα 7 χρόνια, σκεπτόμενος ότι αυτό θα έλυνε το πρόβλημα που δημιούργησε το υπερβολικό χρέος.

Αυτά επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα zerohedge, προχωρώντας σε μία ανάλυση των χειρισμών των κεντρικών τραπεζιτών και των πολιτικών που έχουν φέρει την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές στη σημερινή της κατάσταση αναταραχής.

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι εγκλωβισμένοι πολιτικοί ήξεραν ότι η μαζική έκδοση περισσότερου απλήρωτου χρέους δεν θα έλυνε κανένα από τα προβλήματα.

Ο στόχος τους ήταν να κρατήσουν την παγκόσμια οικονομία στην επιφάνεια του νερού και να μην την αφήσουν να βουλιάξει, ώστε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών και οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεν θα αναγκάζονταν να αποδεχθούν τις συνέπειες από τις «εγκληματικές τους» πράξεις και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λεηλατούν τον παγκόσμιο πλούτο ανενόχλητοι.

Η έκδοση χρέους και η χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών λειτούργησε ευεργετικά για την άνοδο των τιμών των μετοχών στα ιστορικά υψηλά του 2015.

Όμως, όταν οι στρόφιγγες της ποσοτικής χαλάρωσης έκλεισαν, οι δείκτες και η κινητικότητα στις αγορές μηδένισε και τώρα σημειώνουν τεράστιες απώλειες.

Αξίζει να επισημανθούν οι εξωφρενικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών και των πολιτικών από το 2008:

* 637 μειώσεις επιτοκίων από την κατάρρευση της Bear Sterns.
* 12,3 τρισ. δολ. αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία 8 χρόνια.
* 8,3 τρισ. δολ. κυβερνητικού χρέους παγκοσμίως αυτή τη στιγμή έχουν απόδοση 0% ή και χαμηλότερη.
* 489 εκατ. άνθρωποι ζουν πλέον σε χώρες με αρνητικά επιτόκια (π.χ. Ιαπωνία, Ευρωζώνη, Ελβετία, Σουηδία, Δανία).
* Στο -0,92% κυμαίνεται η πλέον αρνητική απόδοση στον κόσμο (το 2ετές ελβετικό κρατικό ομόλογο).

Και παρόλ' αυτά, τα τεράστια επίπεδα χρέους και τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν καταφέρει να αναθερμάνουν την αμερικανική, την ευρωπαϊκή ή τις ασιατικές οικονομίες.

Βάσει των CDS, ο φόβος αυξάνεται ραγδαία και οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταρρέουν ταχύτερα απ' ότι το 2008.

Τα CDS συνέχισαν να ανεβαίνουν την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικά εκείνα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ενώ οι κίνδυνοι από την Κίνα και τον ενεργειακό τομέα συζητούνται ευρέως, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορεί να αποδειχθούν ο «κρυφός παίκτης».

Η κατάσταση θυμίζει πολύ το τοπίο στις αρχές του 2008, όταν όλοι σημείωναν ότι θα ήταν αδύνατο να ξεπεράσουν αλώβητες οι εταιρείες του οικονομικού κλάδου τα προβλήματα με το κακό χρέος, καθώς τότε, όπως και τώρα, ο μεγάλος όγκος των χρεοκοπιών δεν είχε ακόμη καταφτάσει.

Τα διεθνή μέσα διαβεβαιώνουν τον κόσμο ότι η πρόσφατη κάμψη στις αγορές της τάξης του 10%-20% είναι μία προσωρινή ανωμαλία και ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία επανάληψη του 2008.

Έχουν δίκιο.

Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική και διαδεδομένη.

Το παγκόσμιο χρέος είναι 50% υψηλότερο, τα επιτόκια είναι μηδενικά ή και χαμηλότερα, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ ο πόλεμος και οι αναταραχές εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη.

Η κατάρρευση στα χρηματιστήρια ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με παρόμοιες καταρρεύσεις στο παρελθόν.

Και όχι μόνον οι κεντρικοί τραπεζίτες δημιούργησαν τις συνθήκες για μία καταστροφική κατάρρευση των χρηματιστηρίων, αλλά έπεισαν και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών να προχωρήσουν σε επαναγορά των μετοχών τους τη στιγμή που οι μετοχές τους βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.

Πηγή:  bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου