Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Στόχος της Τουρκίας πλέον είναι τα Δωδεκάνησα.

Οι Τούρκοι «εξαφανίζουν» Καστελόριζο απαιτώντας ΑΟΖ έως την Κρήτη και την Κύπρο,  είχαμε αναφέρει ότι οι Τούρκοι συνεχίζοντας την «οδό» της συνεχούς προκλητικότητας , του εκφοβισμού και των παράλογων απαιτήσεων , διεκδικούν ΑΟΖ από την Ελλάδα μεταξύ των περιοχών Κρήτης και Κύπρου.
Όπως γίνεται αντιληπτό το Καστελόριζο « εξαφανίζεται» ως δια μαγείας από την περιοχή,  και απλά για την Τουρκία» δεν υπάρχει», διότι έτσι διευκολύνονται καλύτερα τα σχέδια τους.
Το προκλητικότατο δημοσίευμα ανέφερε επίσης  ότι η Ανατολική μεσόγειο Θάλασσα είναι μια «ημίκλειστη θάλασσα» με  υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη, με πολλούς περιορισμούς, οι οποίοι κανονικά θα πρέπει να .......καθορίζονται από όλα τα παράκτια κράτη της περιοχής( συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας), βάση συμφωνίας και με βάση τις αρχές της ισότητας.
Μάλιστα αναφέρεται και ο Τούρκος επιστήμονας  Δρ . jixad  Yayci, ο οποίος τονίζει  ότι  η Ανατολική Μεσόγειος ιστορικά, στρατηγικά και οικονομικά διαθέτει μια σημασία η οποία  προσδιορίζεται με βάση την Κύπρο .
 Τα παρόχθια κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας δικαιούνται να συμμετέχουν στην κατανομή των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας . Το διεθνές νομικό πλαίσιο προσδιορίζει ότι η Τουρκία , η Αίγυπτος, η κατεχόμενη Κύπρος   και όχι η Συρία, η Λιβύη, το Ισραήλ, θα πρέπει να έχουν αμοιβαία ΑΟΖ με το Λίβανο.
Οι συμφωνίες για την  θαλάσσια δικαιοδοσία επιμερισμού θα πρέπει να αναθεωρηθούν , τονίζει ο Τούρκος  Δόκτωρ  . Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία, αποκτά νέα διεθνή δικαιώματα και νόμιμα συμφέροντα στις ανατολικές περιοχές της Μεσογείου, με θαλάσσια δικαιοδοσία σύμφωνα με τον χάρτη .
Προχθές σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, ήρθε και η πλήρης επιβεβαίωση του προ μηνών άρθρου μας, όταν   η  Άγκυρα απαίτησε και επέτυχε την εξαίρεση των Δωδεκανήσων από τις περιπολίες της νατοϊκής μοίρας, με το πάγιο επιχείρημα της «αποστρατιωτικοποιημένης» ζώνης.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα διήμερα μπαράζ παραβάσεων (χθες μόνο πραγματοποιήθηκαν στο ΒΑ και ΝΑ Αιγαίο 13 παραβάσεις από συνολικά 21 τουρκικά πολεμικά και ελικόπτερα), αλλά και η NAVTEX του σταθμού Αττάλειας (υπ’ αριθμόν 118/16), με την οποία χθες δεσμεύθηκε για περίπου έξι ώρες σχεδόν ολόκληρη η περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και το Καστελλόριζο.
Άσχετα από την πρακτική σημασία της , η συγκεκριμένη NAVTEX εντάσσεται στην πάγια τακτική της Άγκυρας, η οποία θεωρεί ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα και σε κάθε περίπτωση η τουρκική παρεμβάλλεται μεταξύ του συγκεκριμένου νησιού και της Ρόδου.
Σκοπός της Τουρκίας είναι υπό το βάρος συνεχών προκλητικών επεισοδίων και προκλήσεων ακόμη και με πολεμικό επεισόδιο τύπου Ίμια, να «πειστεί» η ελληνική κυβέρνηση και να συναινέσει στην διχοτόμηση του Αιγαίο για την συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.
Σε άλλο άρθρο μας από το pentapostagma.gr, με τίτλο: Το αμερικανικό σχέδιο διαμοιρασμού των ελληνικών κοιτασμάτων από το 2012!, είχαμε αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον πλέον εν έτει 2016  δεν προτείνει,  αλλά έχει «αποφασίσει» ότι η Ελλάδα θα λάβει  το 20% των εσόδων, η Τουρκία το υπόλοιπο  20% και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ εταιρεία κολοσσός Noble Energy Company από το Χιούστον του Τέξας, θα λάβει  την μερίδα του λέοντος του, ΔΗΛΑΔΗ το   60 % τω ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων .
Τώρα όμως  λένε οι Αμερικανοί, υπάρχει  ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι το οποίο διαδραματίζεται στην περιοχή του Αιγαίου  .
Για  την αποφυγή κάποιου «ατυχήματος» από τουρκικής πλευρά λόγω «μεγάλων ορέξεων» της Άγκυρας , η αμερικανική ηγεσία θα φροντίσει για την  «στρατιωτική ισορροπία» στην περιοχή.
Η «διασφάλιση» λοιπόν  μιας ήρεμης κατάστασης «κλειδώνει»  τα αμερικανικά συμφέροντα και  παράλληλα αποτρέπει την  «εμπλοκή» των Ρώσων στην περιοχή της Α.Μεσογείου. Ίσως για αυτό να  έχουμε εκλογές ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Τουρκία! 
Τα γεγονότα άλλωστε τρέχουν γύρω μας  και θα έρθουν και άλλα, λίαν συντόμως . 
Με λίγα λόγια οι Τούρκοι είναι ‘αχόρταγοι» και επιζητούν μεγαλύτερο μερίδιο στην περιοχή «παίζοντας» ταυτόχρονα με τα «νεύρα» της Ουάσιγκτον  και της Μόσχας για το Αιγαίο και  την Βόρειο Συρία, ταυτόχρονα . Ο Ερντογάν έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο των ΗΠΑ , λόγω της ατίθασης και προκλητικής εξωτερικής πολιτικής του, ας το κρατήσουμε αυτό.
Όπως και να έχει σε αυτές τις περιπτώσεις  οι «μεγάλες δυνάμεις» έχουν τα δικά τους σχέδια τα οποία και θα εφαρμόσουν στην περιοχή «οπωσδήποτε».

πηγή: http://www.pentapostagma.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου