Εξυπηρετεί κάποιους να γίνει ο Λίβανος το “μαύρο πρόβατο” της Μέσης Ανατολής;
Ή μήπως αυτοί οι κάποιοι τον μετατρέπουν σιγά-σιγά σε στόχο;
Του Μάριο Αντριάσεβιτς για το South Front
Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"
Μετά την ταξιδιωτική οδηγία της Σαουδικής Αραβίας προς τους πολίτες της που διαμένουν στον Λίβανο, ακολούθησαν προχθές, Τρίτη, το παράδειγμά της το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,συμβουλεύοντας τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα, εκτός εάν είναι άκρως απαραίτητο να παραμείνουν.
Σήμερα,Πέμπτη, το Κουβέιτ και το Κατάρ συμβούλευσαν τους πολίτες τους να κάνουν το ίδιο. Με δήλωση που εξέδωσαν οι πρεσβείες τους, κάλεσαν και οι δύο αυτές χώρες όσους πολίτες τους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στον Λίβανο να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρ’ όλο που και οι πέντε αυτές χώρες εξέδωσαν....
... παρόμοιες ταξιδιωτικές οδηγίες, δεν έκαναν καμία σαφή αναφορά σε κάποια πιθανή απειλή για την ασφάλεια των πολιτών τους.
Ωστόσο, ίσως δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι οι ταξιδιωτικές αυτές οδηγίες εκδόθηκαν μερικές μέρες μετά την ακύρωση της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 4 δισ. δολαρίων από την Σαουδική Αραβία στο στρατό του Λιβάνου και τις δυνάμεις ασφαλείας του. Όλα αυτά, παράλληλα με το γεγονός ότι, σε συγκεκριμένα άτομα φερόμενα ως υψηλόβαθμα στελέχη του λιβανέζικου κινήματος της Χεζμπολάχ, έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Σαουδική Αραβία.
Η τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών χρονολογείται από τότε που..οι Σαουδάραβες επέκριναν την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου να εγκρίνει τις δηλώσεις του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, μέσω των οποίων οι δύο φορείς καταδίκασαν τις επιθέσεις ενός όχλου διαδηλωτών εναντίον των Σαουδικών διπλωματικών αποστολών στο Ιράν τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Γκεμπράν Μπασίλ αρνήθηκε να αποδεχθεί τον χαρακτηρισμό της Χεζμπολάχ ως "τρομοκρατικής οργάνωσης".
Για να έχουμε μια πιο σαφή εικόνα του τι ακριβώς συνέβη τότε, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι όλες εκείνες οι επιθέσεις εναντίον Σαουδαράβων στο Ιράν πυροδοτήθηκαν όταν οι Σαουδάραβες εκτέλεσαν έναν γνωστό Σιίτη κληρικό, αφού του είχαν προηγουμένως απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατική δράση και τον καταδίκασαν.
Το Ριάντ καταδίκασε επίσης την επιρροή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και τις "τρομοκρατικές ενέργειες" της ομάδας σε όλο τον αραβικό κόσμο. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο στρατιωτικός βραχίονας της Χεζμπολάχ δραστηριοποιείται σε μεγάλο βαθμό στην υπόθεση της εξουδετέρωσης του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία. Οι δε επικεφαλής της Χεζμπολάχ έχουν κατηγορήσει την Σαουδική Αραβία ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τις τρομοκρατικές ομάδες που δρουν στην ευρύτερη περιοχή.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές του Λιβάνου, οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ κινούνται ελεύθερα, χωρίς καμία παρέμβαση από τις δυνάμεις ασφαλείας, και σε γενικές γραμμές, λειτουργούν ως κράτος εν κράτει.
Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με τις ταξιδιωτικές οδηγίες που εξέδωσαν οι χώρες τους την Τρίτη, ανέφεραν ότι οι κύριοι λόγοι για τις οδηγίες αυτές είναι αφ’ ενός η μείωση του διπλωματικού προσωπικού τους στον Λίβανο και αφ’ ετέρου το γεγονός ότι ανησυχούν για την ασφάλειά των πολιτών τους οι οποίοι διαμένουν στη χώρα αυτή.
Παράλληλα, στο σημερινό της φύλλο, η λιβανέζικη εφημερίδα Daily Starαναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα, ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Υεμένης Ράντζεχ Μπαντί κατηγόρησε την Χεζμπολάχ για άμεση ανάμειξη στον “αποσιωπημένο πόλεμο, που ίσως φέρει τον μεγαλύτερο όλων”, δηλαδή στην στρατιωτική σύρραξη που μαίνεται εδώ και πολλούς μήνες στην Υεμένη, μεταξύ της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία, η οποία στηρίζει τις κυβερνητικές δυνάμεις, και των ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν:
“Η κυβέρνηση διαθέτει έγγραφες αποδείξεις, αλλά και έμμεσες ενδείξεις, οι οποίες αποδεικνύουν την έκταση της εμπλοκής της Χεζμπολάχ στον πόλεμο που διεξάγεται από τις παραστρατιωτικές δυνάμεις των ανταρτών Χούθι εναντίον του λαού της Υεμένης”, δήλωσε ο Μπαντί στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης, Saba.
Ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη, απομένει να αναρωτηθούμε:
Εξυπηρετεί κάποιους να γίνει ο Λίβανος το “μαύρο πρόβατο” της Μέσης Ανατολής; Ή μήπως αυτοί οι κάποιοι τον μετατρέπουν σιγά σιγά σε στόχο;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου