Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ!

ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΣΙΠΡΑ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ

Ο Αλ. Τσίπρας με τη συναίνεση Κυρ. Μητσοτάκη και των άλλωνεθελόδουλων αρχηγών των μνημονιακών κομμάτων, απεδέχθη πλήρως στην υπό εξέλιξη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. Τουρκίας και παρά τα κορκοδείλια δάκρυα εσωτερικής κατανάλωσης, ως τετελεσμένο το κλείσιμο των συνόρων στηνΕιδομένη.
Ο Αλ. Τσίπρας, αντί ευθύς εξαρχής, ακόμα και από την προηγούμενη Σύνοδο της Ε.Ε., να θέσει το ζήτημα των ανοικτών συνόρων, ως ύψιστο εθνικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό θέμα, απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με veto για όλες τις....
.. εφεξής κρίσιμες αποφάσεις της Ε.Ε, κάτι που είχε προτείνει η ΛΑ.Ε., επέλεξε την πολιτική της σιωπήςκαι της υποταγής στη Μέρκελ και τον Ολάντ, ελπίζοντας, ίσως, ότι θα μπορούσε να εισπράξει κάποια χαλάρωση των μνημονιακών μέτρων. Παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται ότι αυτή η μακάβρια ανταλλαγή θα λειτουργήσει στη πράξη, αν λάβουμε υπόψη τις σκληρές θέσεις, τουλάχιστον, του Δ.Ν.Τ. στο ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Παρατηρητές των ευρωπαϊκών πραγμάτων έλεγαν ότι ο Αλ. Τσίπρας, από απρόβλεπτος παίκτης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι έχει εξελιχθεί σε δορυφόρο των ευρωσοσιαλιστών και σε πειθήνιο πολιτικό κανίςτου Γερμανο – γαλλικού άξονα και της αυλής των Μέρκελ –Ολάντ.
Οι ίδιοι παρατηρητές τόνιζαν ότι αφού η Ε.Ε. έκλεισε τα σύνορα στην Ειδομένη και σφράγισε τηΒαλκανική δίοδο και τη Μεσογειακή διαδρομή, εξασφαλίζοντας προς τούτο τηνεγκληματική συναίνεση του Τσίπρα και των άλλων μνημονιακών αρχηγών στην Ελλάδα, πέτυχε το “ακατόρθωτο”: να μετατρέψει παράνομα και σε κατάφωρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο, το προσφυγικό ζήτημα από ευρωπαϊκό και παγκόσμιο, σε Ανατολικό ζήτημακαι σε ελληνοτουρκική τραγική υπόθεση. Μια ελληνοτουρκική υπόθεση, η οποία θα έχει ως συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στις δύο χώρες και η οποία μπορεί να προκαλέσει μείζονα ελληνοτουρκική διένεξη και κρίση.
Η Ελλάδα με αυτές τις εξελίξεις στεγανοποιείται συνοριακά έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης και παραμένει εντός της Ε.Ε., κυρίως για να εφαρμόζει η χώρα μας μνημόνια προκειμένου να αποπληρώνει τους πιστωτές της!
Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. δεν αποκλείεται, αφού με τη βούλα Τσίπρα μετέτρεψαν την Ελλάδα σε μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων, να προσφέρουν ως αντίτιμο κάποια χρηματικά ψίχουλα στη χώρα μας, όπως τα τριάντα αργύρια της προδοσίας.
ΝΙΚΟΣ ΑΡΤΙΝΟΣ
Στη συνέχεια και για την ενημέρωσή σας, παραθέτουμε αυτούσιο και χωρίς σχολιασμό ρεπορτάζ από ιστοσελίδες για τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες:
ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
«Κλείδωσε» στις Βρυξέλλες μετά από σκληρό αλισβερίσι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τοΠροσφυγικό. Οι «28» και ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσαν το τελικό «πράσινο φως» στη συμφωνία – με ημερομηνία έναρξης ισχύος την 20ή Μαρτίου για τις επαναπροωθήσεις.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέστρεψε στο Συμβούλιο για την τελική επισφράγιση της συμφωνίας αφότου οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν το αναθεωρημένο σχέδιο με το οποίο ήλθε ενώπιόν τους οΝτόναλντ Τουσκ μετά την πολύωρη διαπραγμάτευση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες.
Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας ορίζεται η 20ή Μαρτίου, οπότε αρχίζει η εφαρμογή τωνεπαναπροωθήσεων όλων των προσφύγων και μεταναστών που θα φθάνουν από την ημέρα αυτή στηνΕλλάδα.
Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε επί της διαδικασίας επαναπροώθησης ότι οι επιστροφές (όσων φθάνουν στην Ελλάδα μετά την Κυριακή) θα αρχίσουν ένα δεκαπενθήμερα αργότερα, στις 4 Απριλίου.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Το αναθεωρημένο προσχέδιο που κατέθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ – και το οποίο εγκρίθηκεχωρίς αλλαγές, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή – εμπεριέχει προτάσεις συμβιβασμού για τατέσσερα αμφιλεγόμενα σημεία:
– Σε σχέση με τις ενστάσεις της Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχεισυμβιβασμός που ικανοποιεί σύμφωνα με την ίδια πηγή τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία, για το άνοιγμα τουΚεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), το οποίο δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ – δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.
«Το Κεφάλαιο 33 δεν ανήκει σε αυτά που έχει μπλοκάρει η Κύπρος. Νίκη για τον Νίκο Αναστασιάδη» αναφέρει σε tweet o Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times.
– Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20ή Μαρτίου.
– Σε σχέση με τη νομιμότητα του εν λόγω σχεδίου επισημαίνεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με τοδιεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται δηλαδή την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.
– Σε σχέση με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, στην τελική συμφωνία προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά, αλλά σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα τρία δισ. μέσα στην εβδομάδα για ταχύτερη εκταμίευση.
Οι «28» ήλθαν απέναντι στον Τούρκο πρωθυπουργό με κείμενο κοινών θέσεων-πακέτοανταλλαγμάτων στο οποίο κατέληξαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής χωρίς να δοθεί επίσημη συνέντευξη Τύπου.
Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο «28» για να υπάρξει «συμφωνία για τη συμφωνία» πήραν τη σκυτάλη οι πρόεδροι ΕΕ και ΚομισιόνΝτόναλντ Τουσκ καιΖαν-Κλοντ Γιούνκερ, μεταφέροντας τις ευρωπαϊκές θέσεις στον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι συνομιλίες διακόπτονταν ανά διαστήματα για να λάβουν χώρα διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και για να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ακολούθησε η συνεδρίαση των «28» και η έγκριση του αναθεωρημένου σχεδίου για να επιστρέψει ο Νταβούτογλουστο Συμβούλιο για την τελική επικύρωση.
Την είδηση της έγκρισης της συμφωνίας από τους «28» είχε δώσει μέσω Twitter ο Φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα λίγη ώρα αφότου είχαν έλθει οι πρώτες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες ότι ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αποδέχεται το τελευταίο κείμενο συμφωνίας με τον οποίο προσήλθε οΝτόναλντ Τουσκ ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών καλώντας στην υιοθέτησή του.
Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει καταδείξει επίσης πωςαποδέχεται το σχέδιο συμφωνίας. «Θα τα καταφέρουμε σήμερα» ήταν η δήλωση που είχε κάνει και ο επικεφαλής Γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σηματοδοτώντας τημεταστροφή του κλίματος.
Η τουρκική πλευρά είχε ζητήσει κατά πληροφορίες ισχυρότερη γλώσσα για τα ενταξιακά κεφάλαια χωρίς επίσης να συμφωνεί στον νομικό ορισμό για την προστασία των προσφύγων που θέλει η ΕΕ. Η Αθήνα, επίσης κατά πληροφορίες, αντέδρασε σε αναφορά στο προσχέδιο κοινής δήλωσης ότι όσοι βρίσκονται στα νησιά πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.
Η ΕΕ προσφέρει οικονομικές και πολιτικές παραχωρήσεις έναντι της συνεργασίας της Τουρκίας για τη μείωση των προσφυγικών ροών, ωστόσο το «πακέτο» της προσφοράς είχεμετριαστεί και διεθνείς ανταποκριτές στις Βρυξέλλες αμφέβαλλαν κατά πόσο θα υπήρχε τελικώς συμφωνία.
Η τουρκική πλευρά είχε διαμηνύσει ότι επιμένει στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή διαπραγμάτευση και αφήνει ανοικτό το εάν θα συμφωνήσει με όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής θέσης.
Από κυπριακής πλευράς ξεκαθαρίστηκε στις Βρυξέλλες ότι εναπόκειται στην Τουρκία και μόνον το άνοιγμα κεφαλαίων μέσω της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίωνστα κυπριακά πλοία καιαεροπλάνα.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσειβέτο είχε δηλώσει την Πέμπτη πως «αν χρειαστεί, ναι».
«Ελπίζουμε σε κοινό έδαφος» ήταν η δήλωση με την οποία προσήλθε από πλευράς του την Παρασκευή ο Νταβούτογλου στην συνάντηση με τους Ντόναλντ ΤουσκΖαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρωθυπουργό της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου της ΕΕ Μαρκ Ρούτε. Οι συνομιλίες διακόπτονταν ανά διαστήματα για να λάβουν χώρα διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, καθώς και για να ενημερωθούν σχετικά με την πορεία τους οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου