Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

ΒΙΝΤΕΟ. Η κατάσταση στην Τουρκία επιβάλλει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ.Τσακαλώτο, ο κ. Λιου επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχει υλοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την αναπτέρωση την εμπιστοσύνης προς αυτήν εκ μέρους των διεθνών εταίρων της.


Ο ίδιος βλέπει τις προβλέψεις προόδου και κατανοεί, όπως είπε, πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 


Οκ. Λιου τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες. Αυτά θα σηματοδοτήσουν «έναν θετικό κύκλο για την οικονομία και ....
....οι ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος», είπε. Όπως τόνισε, «πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας».


Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών κ.Τσακαλώτος, είχε επισημάνει ότι υπήρξε κοινή τους διαπίστωση ότι η συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου «ήταν σημαντικός σταθμός καθώς αποφασίστηκε ότι δεν ήταν βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό είναι που αλλάζει το όλο πλαίσιο αφού από εδώ και πέρα συζητάμε πιο τεχνικές λεπτομέρειες και όχι το αν χρειάζεται η ελάφρυνση του χρέους».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι συζήτησαν και τα θέματα του προγράμματος, τις δυσκολίες και τις ευκαιρίες που έχει η ελληνική οικονομία, τις επιπτώσεις από το Brexit και από τις εξελίξεις στην γειτονική μας χώρα.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συμμετοχή του αμερικανού υπουργού των Οικονομικών στην Σύνοδο G-20 στην Κίνα, σημειώσε ότι ο κ. Λιου θα συναντηθεί με παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωζώνης «ως φίλος της Ελλάδας που θα μπορέσει να ανοίξει τις σημαντικές συζητήσεις οι οποίες χρειάζονται για να παρθούν οι σημαντικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος έως το τέλος του έτους».
 

Στην στήριξη της Ουάσιγκτον προσβλέπει η Αθήνα


Η Αθήνα προσβλέπει στην ισχυρή στήριξη της Ουάσιγκτον ενόψει της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και, ειδικότερα, στην επιρροή της αμερικανικής ηγεσίας προς το ΔΝΤ, προκειμένου η αξιολόγηση να κλείσει γρήγορα και χωρίς να προβληθούν ακραίες απαιτήσεις.

Επιπλέον, η Αθήνα προσδοκά υπερατλαντική στήριξη στο ζήτημα του χρέους και στη διαμόρφωση συγκεκριμένου πλαισίου για την απομείωσή του, με πρώτο στόχο την αναθεώρηση των προβλέψεων για πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο, η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο αποκτά άλλη διάσταση, μετά τη χθεσινή δήλωση του αμερικανού ΥΠΟΙΚ  στους Financial Times.


«Σημαντικότερη από ποτέ» η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους


Υπενθυμίζεται ότι ο Τζακ Λιου, σε συνέντευξη στους FT, εξέφρασε την άποψη ότι τα νέα γεγονότα στην Τουρκία θα διαμορφώσουν θετικότερο κλίμα υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργήσει ως άγκυρα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση του οικονομικού προβλήματος της Ελλάδας, είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ, μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Ο ίδιος, μιλώντας για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, προσπάθησε να ενισχύσει το επιχείρημα ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρώσουν το χρέος, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για να μπει η οικονομία σε σταθερή τροχιά. '
 

Ανησυχίες για φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία


Η άφιξη του Τζ. Λιου στην Αθήνα, «ίσως αποδειχθεί περισσότερο σημαντική από ό,τι αρχικά είχε προγραμματισθεί», σημείωναν χθες διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν ισχυρές ανησυχίες για το πως θα αντιδράσει η τουρκική κυβέρνηση στη νέα περίοδο μετα την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, η οποία χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως «υψηλής οικονομικής - πολιτικής έντασης και κινδύνων». Συγκεκριμμένα, εκφράζονται ανησυχίες για το πως θα αντιδράσει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας απέναντι στην φυγή κεφαλαίων.


Έμφαση στη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας


Στο πλαίσιο αυτό, η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ στην Αθήνα θεωρείται ως εξαιρετικά σημαντική για τις αποφάσεις που θα δρομολογηθούν. «Θα ήλπιζα να αλλάξει το κλίμα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση χρέους, γιατί από μόνο του αυτό είναι σωστό να γίνει και γιατί η Ελλάδα βρίσκεται σε μια γεωπολιτικά σημαντική θέση και είναι καλή στιγμή να ενισχυθεί το οικονομικό της μέλλον», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών στους FT.

Ο κ. Λιου επισήμανε την γεωπολιτική σημασία της χώρας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα είχε καθοριστικό ρόλο στο προσφυγικό, ως σημείο διαμετακόμισης των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη από την Συρία.

Ωστόσο, ο Τζακ Λιου καλεί την Αθήνα να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους. «Πρέπει να φτιάξεις τα θεμέλια για να έχεις μια ισχυρή Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου