Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Αγωγές αποζημίωσης δισ. ευρώ κατά UBS ετοιμάζουν οι ελληνικές αρχές.

του Παναγιώτη Στάθη

Αγωγή αποζημίωσης δις ευρώ για "παράνομη τακτική" έναντι του ελληνικού Κράτους που υπέστη τεράστια οικονομική ζημία από τη διευκόλυνση μεγαλοφοροφυγαδων ή προσώπων που συμμετείχαν σε εγκληματικές δραστηριότητες να φυγαδεύσουν τα εκατομμύρια τους στο εξωτερικό, ετοιμάζουν εδώ και καιρό οι Ελληνικές αρχές κατά τραπεζικών κολοσσών που φέρονται να διευκόλυναν με κεντρικές οδηγίες αυτές τις πρακτικές. 


Μετά τις αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε το πρώην διευθυντικός στέλεχος της UBS Bradley Birkenfeld , για τις τεχνικές που χρησιμοποιούσε, η UBS μπαίνει πλέον σε πρώτο πλάνο, όμως ...
.....η έρευνα αφορά και την HSBC, η οποία μαζί με την UBS, έχουν φιλοξενήσει μεγάλα ποσά Ελλήνων που προέρχονται, κατά την εκτίμηση των αρχών, από αδιαφανείς πηγές ή αδήλωτες πηγές. 

Το θέμα είχε αποκαλύψει το capital.gr απο τις 22-12-2015.

Πρωτόγνωρο

Η διαδικασία μπορεί να είναι πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αλλά όχι για ξένες κυβερνήσεις που έχουν πετύχει υψηλές αποζημιώσεις από μεγάλες τράπεζες που αποδεδειγμένα διευκόλυναν το μαύρο χρήμα υπηκόων των χωρών αυτών. Για να προχωρήσει όμως μια τέτοια κίνηση πρέπει να στοιχειοθετηθούν αυτές οι συμπεριφορές. 


Ήδη αποζημιώσεις με αυτό τον τρόπο πήραν χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία καθώς πρόσφατα και η ΗΠΑ που εισέπραξε €163,2 εκατ. και οι απαιτήσεις φτάνουν το 1 δισ. δολάρια. 

Εν προκειμένω και κυρίως για την UBS, οι αποκαλύψεις δείχνουν κατά την αρχική εκτίμηση, πως υπήρξε κεντρική οδός διαφυγής του μαύρου χρήματος. 

Ο Birkenfeld ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης δυόμισι ετών σε αμερικανική φυλακή για τον ρόλο που έπαιξε στο σχέδιο φοροδιαφυγής, μετά την αποφυλάκιση του, το 2012, φαίνεται ότι πήρε 104 εκατ. δολάρια, την μεγαλύτερη πληρωμή που έχει δοθεί μέχρι σήμερα από τις ΗΠΑ ως επιβράβευση σε πληροφοριοδότη. 

Μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πρώην τραπεζίτη, αποτέλεσε, τον Ιούλιο του 2008, τον "πυρήνα" της έκθεσης της επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας με βάση την οποία, το 2009, η UBS κατέληξε σε συμφωνία με τις αμερικανικές εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της οποίας πλήρωσε πρόστιμο 780 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αποφύγει την ποινική δίωξη.

Ο πρώην τραπεζίτης ο οποίος εμφανίζεται, πρόθυμος να βοηθήσει και άλλες κυβερνήσεις που υποπτεύονται πως η UBS μπορεί να τους έχει στερήσει φορολογικά έσοδα έχει δηλώσει πως έλαβε εντολή από τις Ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες για έναν αριθμό λογαριασμών Γάλλων φορολογούμενων, κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. 


Σε δηλώσεις του δε στους Financial Times έχει περιγράψει το πώς οι τραπεζίτες της UBS εργάζονταν για να ενθαρρύνουν τους πελάτες χωρών όπως η Ελλάδα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής μυστικότητας της τράπεζας, που συνήθως περιλαμβάνουν τη δημιουργία εταιριών "βιτρινών", αριθμημένους λογαριασμούς και καταπιστεύματα. 

Έτσι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν πλέον ένα σημαντικό νομικό "οπλοστάσιο" που θα επιτρέψει στη χώρα μας να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις συγκεκριμένες τραπεζικές πρακτικές που όλα αυτά τα χρόνια ζημίωσαν την οικονομία της χώρας μας. 

Πηγή www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου