Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

“Εντυπωσιακό το πόσοι Έλληνες έχουν ακόμα τα λεφτά τους στις τράπεζες...


Το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι πως θα αντιδράσουν οι καταθέτες στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, πρωτίστως στις χώρες που ήδη βρίσκονται σε καθεστώς στήριξής τους από τους εταίρους τους και κυρίως στην Ισπανία, τη χώρα με τον – κατά τεκμήριο – μεγαλύτερο τραπεζικό τομέα σε σχέση με τις υπόλοιπες του ... Μνημονίου.

Την εκτίμηση αυτή προβάλλει σε άρθρο του στo Forbes o Oικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου και συνεργάτης του περιοδικού για μακροοικονομικά ευρωπαϊκά θέματα Karl Whelan.Ο επιφανής οικονομολόγος δεν διστάζει να προβλέψει πως παρά το ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ήδη ... μοιράζουν υποσχέσεις ότι το σενάριο της Κύπρου, δηλαδή το “κούρεμα” στις τραπεζικές καταθέσεις, δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε καμία άλλη χώρα, λίγοι είναι πια αυτοί που τους πιστεύουν, αφού πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που πριν από έναν χρόνο απέκλειαν το ενδεχόμενο να επωμιστούν ζημιές οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, κι όμως αυτό συνέβη.

Ενώ μόλις προ δύο ημερών ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου απέρριπτε την ιδέα του ..«κουρέματος» των κυπριακών καταθέσεων δηλώνοντας ότι «πραγματικά και κατηγορηματικά –και αυτό δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά και τον κόσμο και την ευρωζώνη, πραγματικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ηλίθια ιδέα», αλλά τελικά αυτή η ... ηλίθια ιδέα εφαρμόζεται !

Το άρθρο του κυρίου Whelan στο Forbes τιτλοφορείται: “Μια ιδιοφυής ιδέα, ή το τέλος του ευρώ;” και επί της ουσίας ο συντάκτης του επιχειρηματολογεί για ποιους λόγους η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο ΔΕΝ είναι τελικά καλή ιδέα... (Διαβάστε εδώ: )

Εστιάζει στην αντίδραση των καταθετών στην Ισπανία αρχής γενομένης από αύριο Δευτέρα, λέγοντας πως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως οι ισπανικές τράπεζες επί της ουσίας «κάθονται πάνω» σε τεράστιες επισφάλειες. Και διερωτάται πως από τη στιγμή που έγινε η αρχή για “κούρεμα” τραπεζικών καταθέσεων, πώς θα πεισθούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να αφήσουν τα χρήματά τους στις τράπεζες! 
Για την ακρίβεια γράφει πως “αυτή η απόφαση μπορεί να πυροδοτήσει μια μαζική φυγή καταθέσεων σε όλη την ευρωζώνη και ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε θα θέσει εν αμφιβόλω την ύπαρξη του ευρώ ως κοινού νομίσματος”.

Δεν διστάζει μάλιστα να αναφερθεί και στην Ελλάδα γράφοντας: “Προσωπικά, με εκπλήσσει το πόσοι άνθρωποι έχουν διατηρήσει τα χρήματά τους σε καταθέσεις στην Ελλάδα. Μπορείτε να ρωτήσετε γιατί ο κόσμος εξακολουθούσε να έχει τα χρήματά του σε κυπριακές καταθέσεις αυτή την εβδομάδα, παρά τα πρωτοσέλιδα που έλεγαν ότι αυτή η έκτακτη εισφορά ήταν μια από τις επιλογές που εξετάζονται...”

Ως προς την ίδια την απόφαση των Ευρωπαίων για την “διάσωση” της Κύπρου, ο κ. Whelan είναι σαφής. Εκτιμά πως η απόφαση αυτή “είναι πιθανό να μεγιστοποιήσει τις ανησυχίες αλλού στην Ευρωζώνη”. Και καταλήγει: 

“Ακόμα και αν περάσει η επόμενη εβδομάδα χωρίς πανικό, έχω το προαίσθημα ότι αυτή η απόφαση είναι κακή. Μακροπρόθεσμα, αμφιβάλω αν η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και η συνέχιση της ύπαρξης του ευρώ είναι εφικτή με ένα πολιτικό πλαίσιο που δεν προστατεύει τις καταθέσεις των κοινών καταθετών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου