Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Στόχος η Ρωσική Μαφία, το φυσικό αέριο ή κάτι άλλο;

Η Κύπρος είναι ένας προπομπός αυτών που πρόκειται να συμβούν στην Ελλάδα. Όλοι είναι στο κόλπο.


Έχω μιλήσει πρώτος από χρόνια για την τιτλοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της χώρας μέσω ομολόγων και έχω εξηγήσει επανειλημμένα ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν αναγκαίο να γίνει, αν στα μνημόνια που υπέγραφε η Ελλάδα με τους δανειστές λαμβανόντουσαν μέτρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, κάτι που μέχρι τώρα συνεχίζει να μη γίνεται. 

Αν γινόταν, η Ελλάδα δεν θα πιεζόταν να κάνει τιτλοποιήσεις, τις οποίες στο τέλος θα κάνει. 

Η συνεχής δανειοδότηση μιας χώρας που δεν παράγει τίποτα και η ανάθεση έργου διακυβέρνησης σε μειοδότες πολιτικούς είναι η κλασική μεθοδολογία των οικονομικών δολοφόνων που έχει ακολουθηθεί σε τριτοκοσμικές χώρες, μιά από τις οποίες είναι και η Ελλάδα, με σκοπό την υφαρπαγή του εθνικού τους πλούτου αντί πινακίου φακής.

Η επίσημη αιτία, που συμβαίνουν οι αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα σε όλες της χώρες του Νότου της Ευρωζώνης είναι να βρεθούν οι τράπεζες αυτές σε μια κατάσταση όπου θα μπορεί να γίνει ενοποίηση και όχι να υπάρχει μόνο επίβλεψη τους απο την ΕΚΤ. 


Για το σκοπό αυτό γίνεται υποτίθεται η ανακεφαλαιοποίηση τους, κατά την οποία η κάθε τράπεζα πρέπει να έχει 9% των κεφαλαίων τους σε άμεση ρευστότητα. Αυτό δεν ήταν δυνατό να γίνει στην Ελλάδα όπου οι καταθέσεις είχαν εξανεμισθεί με τη βοήθεια των πολιτικών σε έργα “ανάπτυξης” και σε θαλασσοδάνεια που χάθηκαν σε άγνωστους προορισμούς και ενώ ο έλεγχος των τραπεζών δεν ήταν δυνατός.


Μπροστά σε αυτό το χάλι και για να μη καταλάβει ο λαός ή να μη μάθει πως κάτω απο το χαλί, πολιτικοί, τράπεζες σε Ελλάδα και στην ΕΕ διαχειρίστηκαν τα λεφτά, η Ελλάδα εγγυήθηκε για τα δάνεια που θα έπαιρναν οι τράπεζες προκειμένου να κάνουν την ανακεφαλαιοποίηση τους και η Ελλάδα να μη βρεθεί εκτός ΕΕ.


Η Κύπρος όπως και η Ελλάδα είχε το ίδιο πρόβλημα αλλά με ορισμένες επιπλέον περιπλοκές…

Στη χώρα αυτή είχαν εισέλθει πολλά Ρωσικά κεφάλαια και όχι μόνον…, τα οποία με τη δημιουργία offshore εταιρειών (40,000) διακοινωνόντουσαν ή στη χειρότερη περίπτωση ξεπλένονταν στην ΕΕ. Όταν λοιπόν χρειάστηκε να γίνει η κεφαλαιοποίηση φαίνεται ότι η Κύπρος ήταν ανοιχτή σε πολλά θέματα και για πολλούς λόγους. 


Την όλη κατάσταση την επιβάρυνε το PSI που έγινε στην Ελλάδα, με κεφάλαια που έχασαν οι τράπεζες (και οι καταθέτες…) 

Οι Κυπριακές τράπεζες έχουν θεωρητικά “περιουσία” περίπου 8 φορές το ΑΕΠ (152 δις ευρώ). Έπρεπε να έχουν δηλαδή ρευστότητα 152x9/100=13.68 δις ευρώ. Φαίνεται ότι δεν τα έχουν ενώ μια κεφαλαιοποίηση με δάνειο θα νομιμοποιούσε τη διακίνηση χρημάτων απο τους Ρώσους ολιγάρχες ή απο τη Ρωσική Μαφία (κατά το Speigel απο πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας).


Αναφέρεται ότι οι Κυπριακές εμπορικές τράπεζες έχασαν στο Ελληνικό PSI 29 δις ευρώ ( ήταν κυρίως οι Bank of Cyprus, Marfin Popular Bank, και η Hellenic Bank).


Στο μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Κύπρου και τρόικας (30 Νοεμβρίου 2012) ως βασικός σκοπός αναφέρεται ότι ήταν η αποκατάσταση της ευρωστίας του Κυπριακού τραπεζικού τομέα με κατά βάθος αναδιάρθρωση, με συρρίκνωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,  με ενίσχυση της εποπτείας, με αντιμετώπιση της αναμενόμενης έλλειψης κεφαλαίου και με καλύτερη διαχείριση ρευστότητας. Σε αντίθεση με το Ελληνικό Μνημόνιο, η Κύπρος περιέργως συμφώνησε η αναδιάρθρωση που χρειαζόταν να προηγηθεί κάθε οικονομικής βοήθειας, κάτι που θα δυσκόλευε το όλο εγχείρημα.


Η τελική συμφωνία βοήθειας πρός την Κύπρο από την Τρόικα φαίνεται ότι θα οδηγήσει στη χορήγηση δανείου ύψους 10 – 13 δις ευρώ, υπό τον όρο οι καταθέτες των Κυπριακών τραπεζών να πληρώσουν εφάπαξ ενα ποσό  10% απο τη φορολόγηση των καταθέσεων τους.


Η “ενοχοποίηση” των καταθετών για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο τραπεζικό σύστημα από τη Μέρκελ και όχι των διαχειριστών του προβλήματος, οδηγεί στην εξής ερμηνεία και που βάση έχει να μεταφέρει την παράνοια στο συναισθηματικό τομέα…


Η Γερμανία θέλει να πάρει η Κύπρος πίσω απο τους Ρώσους ολιγάρχες με εταιρείες offshore στη Κύπρο μέρη των κερδών τους απο “εργασίες” τους στην ΕΕ για τις οποίες δεν έχουν φορολογηθεί με παράλληλη ονομαστική καταγραφή τους, κάτι που θα εκτιμήσει και η επίσημη κυβέρνηση Putin. Θα υπάρξει δηλαδή μια νέα λίστα Lagarde.


Απο την άλλη μεριά, με την ευκαιρία της διαμαρτυρίας των Κυπρίων πολιτών, θα ήταν δυνατόν να τιτλοποιηθούν τα Κυπριακά κοιτάσματα και να δοθούν στους καταθέτες ομόλογα έναντι του φόρου που θα πληρώσουν, για να μη δήθεν χάσουν απο το κακό που τους βρήκε... Μετά θα δημιουργηθεί μια τράπεζα απο το πουθενά… που θα αγοράσει αυτά τα ομόλογα με μικρότερο κόστος στα πρότυπα των “κόκκινων” τραπεζών που πρόκειται να στηθούν στην Ελλάδα. Μαθαίνουν γρήγορα.


Θα ήταν πιο συμφερτικό να δοθούν κανονικές μετοχές των τραπεζών στους υποκείμενους στο φόρο αλλά μάλλον σε αυτό δεν θα συμφωνούσαν οι τραπεζίτες. Είναι κατά τη γνώμη μου η καλύτερη λύση. Αλλά θα χάσουν λεφτά οι μέτοχοι απο την αναμενόμενη άνοδο των μετοχών σε περίπτωση συμφωνίας και είναι πολλά τα λεφτά…


Ευτυχέστερη λύση για τους δανειστές είναι η λύση της τιτλοποίησης του φυσικού αερίου με ομόλογα, αφού η επιτυχία της τελικής συμφωνίας θα εξακόντιζε στα ύψη το ευρώ και την αξία των τραπεζικών μετοχών ενώ τα θύματα θα είχαν για λίγο κάτι στα χέρια τους (ομόλογα) να χαρούν για το φόρο που τους έβαλαν… Στη περίπτωση αυτή, θα ήταν επιθυμητό η θετική απόφαση απο τη Βουλή της Κύπρου να προκύψει σήμερα.


Δεν θα ήθελα να φανταστώ αποχώρηση των μεγάλων καταθετών απο τις τράπεζες διότι τότε όλα θα τελειώσουν για την Κύπρο αλλά και για τους ίδιους. Αυτό δεν το περιμένει να συμβεί η Γερμανία. Εδώ το θέμα εξαρτάται απο τό τί ασφαλιστικές δικλείδες θα επιβάλει στη ροή των συναλλαγών η κυβέρνηση της Κύπρου.


Η αποχώρηση απο το ευρώ είναι μια εναλλακτική λύση για τη Κύπρο όσο το Εurogroup επιμένει στην απόφαση αυτή.
 Δεν ξέρω τι “καπνός” θα βγεί αύριο αλλά ακόμη και μια απότομη έντονη εξέλιξη στη Συρία παίζει, όπως και μια συνολική προσφορά για τα κοιτάσματα της Κύπρου. Ξέρουν “όλοι” απο αυτά…

Υπεύθυνοι δεν είναι αυτοί που προτείνουν αλλά αυτοί που αποδέχονται και υπογράφουν

ΥΓ. Μη πιστεύετε ότι διαβάζετε αλλού. Παίζονται πολλά παιγνίδια. Τις επόμενες μέρες το άρθρο θα ανανεωθεί, μπορείτε να ξαναεπισκεφτείτε το ιστολόγιο για να διαβάσετε τη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου