Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Γιώργος Αποστολάκης: Ο ατακαδόρος, μα υπερ- καταρτισμένος πρόεδρος του δικαστηρίου που καταδίκασε τον λαμογιο- Παπαγεωργόπουλο


Γιώργος Αποστολάκης
ΣΧΟΛΙΟ ΚΕΦΑΛΟΚΛΕΙΔΩΜΑΤΑ : MIA ΦΩΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ  ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ...
Άνετος σε υπερβολικό βαθμό πολλές φορές, χαριτολογώντας σε σημείο παρεξηγήσεως από ορισμένους συνηγόρους, αλλά και σκληρός μέχρι και σε συναδέλφους του, διαχειρίζεται την «εξουσία της έδρας».
Από την πρώτη ημέρα που ο πρόεδρος εφετών κλήθηκε να φέρει σε πέρας τη μεγαλύτερη δίκη των νεότερων χρόνων της Θεσσαλονίκης, εμφανίζει ένα διαφορετικό στιλ από αυτό που είθισται να συναντά κανείς στα δικαστήρια. Χρησιμοποιεί συνεχώς την αργκό -η λέξη «μπάχαλο» για τα οικονομικά του δήμου θα μείνει στην ιστορία της δίκης- δεν διστάζει να συγκρούεται με συνηγόρους υπεράσπισης, ειδικά όταν αμφισβητείται η αντικειμενικότητά του, ενώ φτάνει σε σημείο να λέει και… ανέκδοτα, για να χαλαρώσει τη διαδικασία, γνωρίζοντας καλά πως η στάση του μπορεί να επικριθεί, δεδομένου ότι ορισμένοι κατηγορούμενοι απειλούνται με ποινές που φτάνουν τα ισόβια.
Ο 58χρονος δικαστής, όπως ερμηνεύουν έγκυροι νομικοί, οι οποίοι γνωρίζουν καλά την πολυετή θητεία του, λειτουργεί με τον τρόπο αυτό, καθώς θεωρεί τον εαυτό του απολύτως ασφαλή λόγω της άρτιας νομικής -και όχι μόνο- κατάρτισής του.
Γεννημένος σε ένα χωριό έξω από τα Φάρσαλα, έβαλε τη σφραγίδα του όπου υπηρέτησε. Θεωρείται ότι ο δρόμος για τον Άρειο Πάγο λόγω της νομικής πληρότητάς του είναι βέβαιος και αρκετοί συνάδελφοί του τον κατατάσσουν στους βασικούς διεκδικητές της θέσης του προέδρου. «Έχει άποψη για τα πάντα και η άνεσή του δικαιολογείται από την ασφάλεια που αισθάνεται, όταν δικάζει», υποστήριξε νομικός μιλώντας στη «ΜτΚ». 
Ο κ. Αποστολάκης δεν σταματά να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και δεν είναι τυχαίο πως έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, συνδέοντας Νομική καιΕκκλησία. Ενδεικτικά είναι τα βιβλία του «Ευρετήρια Εκκλησιαστικού Δικαίου», «Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια» και «Το καθεστώς του ιερού χώρου των Αγίων Μετεώρων».
Στη δίκη της υπεξαίρεσης αναζητά κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης, καθώς γνωρίζει πως η καριέρα του θα περιλάβει και τη συγκεκριμένη απόφαση. 
Έχει δείξει πως αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία που έχει η συγκεκριμένη δίκη για τη Θεσσαλονίκη και δεν είναι τυχαία η φράση του ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει υπεξαίρεση μεγαλύτερη των 21 εκατ. ευρώ», εννοώντας τον αντίκτυπο της απόφασης στον κόσμο της πόλης. 
Και αισθάνεται περισσότερο ισχυρός, γνωρίζοντας πως δίπλα του κάθονται δύο επίσης γνωστοί για τη νομική αρτιότητά τους δικαστές, οι εφέτες Ολυμπία Κωτσίδου και Χρήστος Δημητριάδης.
Ανοιχτή σύγκρουση με συναδέλφους του

Από τις πρώτες ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας ο πρωτοεμφανιζόμενος στη Θεσσαλονίκη πρόεδρος εφετών έδειξε ότι δεν θα διστάσει να επικρίνει συναδέλφους του, είτε βρίσκονται στον ίδιο βαθμό είτε είναι και ανώτεροι. Χαρακτηριστική είναι η φράση του στην τέταρτη ημέρα της δίκης, όταν έγινε λόγος για τον έλεγχο των πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων. «Ο Άρειος Πάγος δεν ήλεγχε τίποτε, σας το λέω εγώ. Τώρα άρχισε να γίνεται κάτι», είπε.
Οι βολές όμως δεν σταμάτησαν εκεί και στράφηκαν κυρίως στους ανακριτές που χειρίστηκαν την υπόθεση αλλά και στους δικαστές του συμβουλίου εφετών, οι οποίοι έκριναν την παραπομπή της και συνέταξαν το παραπεμπτικό βούλευμα. 
Η πρώτη αιχμή για την ανάκριση ακούστηκε στην 26η μέρα της δίκης, όταν είπε πως «έγιναν φοβερές παραλείψεις στην ανάκριση». Ακολούθησε ουσιαστικά μία επίθεση, με αφορμή την ευθεία αμφισβήτηση της έκθεσης που συνέταξε η επιθεωρήτρια αναφορικά με το ύψος του ποσού της υπεξαίρεσης.
«Καταντήσαμε να κάνουμε δουλειά που έπρεπε να κάνει ο ανακριτής», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο συμβούλιο εφετών. «Όποιος έγραψε το κατηγορητήριο δεν καταλάβαινε τι έγραφε», είπε και αργότερα συμπλήρωσε απευθυνόμενος στην επιθεωρήτρια:«Κάνατε μεγάλο λάθος, παρασύρατε ή μάλλον άλλοι έχουν την ευθύνη και δεν ντρέπομαι να το πω».

Η συμπεριφορά του αυτή προκάλεσε ποικίλα σχόλια στις τάξεις των συναδέλφων του, όμως πολλοί νομικοί παραδέχτηκαν πως η στάση του απορρέει για ακόμη μία φορά από την ασφάλεια που ο ίδιος αισθάνεται. «Θεωρείται από τους καλύτερους προέδρους εφετών της χώρας», παρατήρησε νομικός.
Το ίδιο αυστηρός όμως ήταν και με μάρτυρες, ειδικά με το βουλευτή της Χρυσής ΑυγήςΑντώνη Γρέγο, που ήταν υπάλληλος στο δήμο. «Πού πήγε το μυαλό σου, είσαι βουλευτής που φωνάζει κατά της διαφθοράς. Ορίστε, πείτε μας», τον προκάλεσε. Για τον ίδιο βουλευτή σχολίασε δηκτικά, βλέποντας τις φωτογραφίες του στο κέντρο διασκέδασης «Boom», ότι«επιβλέπει ως φύλαξ του νόμου και της ηθικής».
Οι ατάκες που έμειναν

Αυτό που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, όπου δικάζεται η υπόθεση της υπεξαίρεσης, είναι η συνεχής χρήση λέξεων της αργκό -κάτι που δεν συνηθίζεται σε δικαστικές αίθουσες. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να χαλαρώσει τους διαδίκους, σε τέτοιο βαθμό όμως που ορισμένες φορές προκαλεί και δυσμενή σχόλια συνηγόρων.
Οι ατάκες του κατά τη διάρκεια της δίκης δεν έχουν ακουστεί άλλες φορές σε δικαστικές αίθουσες. Από το «μπάχαλο» ή και τη «Βαβέλ» για τα οικονομικά του δήμου μέχρι φράσεις όπως «έπαιρνε χύμα χρήματα», «να μη φτιάχνουμε μύθους με άχυρα», «έπαιζε κόλπα με αναλήψεις», «ορμάτε πάνω της σαν τα κοράκια», «το κάνει για ξεκάρφωμα», «τον βγάζει στη σέντρα», «λάδωνε το γραναζάκι του», «τον φυσούσε τον παρά», «σύστημα πρόσφορο για λοβιτούρες», «είστε γάτα», «μην κάνετε την πάπια», «είναι λαμόγιο»,«χάσαμε την μπάλα». Στο ίδιο πνεύμα και οι χαρακτηρισμοί για διάδικους, όπως «ο βασιλιάς των παρκομέτρων» για τον πρώην αντιδήμαρχο Θ. Αθανάσαρο και «ο τετράπαχος Σαξώνης», όταν είδε παλιά φωτογραφία του.
Πάντως έχει γίνει αποδεκτό πως χρησιμοποιεί μία τεχνική, ώστε κανείς να μην μπορεί να εκτιμήσει την εικόνα που έχει σχηματίσει ο δικαστής για την υπόθεση. «Καταφέρνει και αλλάζει την πορεία του καραβιού, ανάλογα με το πού γέρνει», σχολίασε συνήγορος υπεράσπισης. Επίσης όλοι επιβεβαιώνουν ότι ψάχνει σε όλο της το βάθος την υπόθεση, γνωρίζοντας πολύ καλά όλη τη δικογραφία. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος την περασμένη Πέμπτη, «η διαδικασία είναι ανοιχτή μέχρι την τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία αγόρευση».
Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου