Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Σκάνδαλα και θάνατος παίζουν κρυφτό στις Σκουριές (VIDEO)


Σε αυτή τη ζωή δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς με όλα. Ευτυχώς είμαι γρήγορος… Διάβασα στο διαδίκτυο, ότι στην εξόρυξη χρυσού που θα γίνει στις Σκουριές θα χρησιμοποιηθεί μια νέα μέθοδος γνωστή σαν μέθοδος της ακαριαίας τήξης (flash smelting). 

Πληροφορώ τον κάθε ενδιαφερόμενο ότι η μέθοδος αυτή είναι ίσως η πιό παληά και ονομάζεται έτσι, γιατί περιλαμβάνει ακαριαίο ψήσιμο (flash roasting) του μεταλλεύματος ή των συμπυκνωμάτων μεταλλευμάτων. 


Εχει γίνει λιγότερο δημοφιλής σαν επιλογή από άλλες που υπάρχουν εξαιτίας των περιβαντολλογικών ανησυχιών από την εκπομπή διοξειδίου του θείου (είναι τοξικό άεριο) και αερίων του θερμοκηπίου, όπως και από το τρόπο τελικής διάθεσης του τριοξειδίου του αρσενικού απο τα παραγόμενα κατά τη διαδικασία συμπυκνώματα αρσενοπυρίτη.

Ο χειρισμός του τριοξειδίου του αρσενικού απαιτεί ιδιαιτέρα προσοχή γιατί μπορεί να δηλητηριάσει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής στην οποία θα συγκεντρώνεται ενώ τα εκπεμπόμενα πρός τον αέρα μικροσωματίδια είναι τοξικά και καρκινογόνα.

Ενα σημαντικό ερώτημα είναι, αν η κυβέρνηση ΓΑΠ επί υπ. Περιβάλλοντος Παπακωνσταντίνου είχε το επιστημονικό δυναμικό να κάνει έλεγχο της περιβαλλοντολογικής άδειας την οποία εξέδωσε, όπως και αν η σημερινή κυβέρνηση Σαμαρά που έδωσε το τελικό “okey” για να προχωρήσει η εξόρυξη διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό με την απαιτούμενη εμπειρία για να κάνει στο μέλλον μετρήσεις και τακτικό έλεγχο του διαχειρισμού των αποβλήτων στην περιοχή του εργοστασίου, όταν αυτό λειτουργήσει.

Υπάρχουν πολλά είδη κατασκευής εργοστασίων τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εξόρυξη χρυσού. Ολα τα εργοστάσια δεν έχουν τις ίδιες προδιαγραφές και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη επένδυση. Ανάλογα με τις προδιαγραφές, το σχεδιασμό και τη ποιότητα κατασκευής του εργοστασίου μπορεί να προκύψει διαφορετική επιβάρυνση στο περιβάλλον, που συνήθως δρά αθροιστικά στην υπάρχουσα μόλυνση από άλλες πηγές.

Για τη συγκεκριμένη επένδυση φαίνεται να έχει επιβεβαιωθεί η φήμη, ότι η αρχική επένδυση στοίχισε στην Καναδική εταιρεία Eldorado Gold που θα κάνει την εξόρυξη γύρω στα 11 εκ ευρώ ενώ η αξία του μεταλλεύματος που θα εξορυχθεί θα φτάσει στα 25 δις. ευρώ. Αυτό και μόνο προδηλώνει την ύπαρξη απάτης σε βαθμό κακουργήματος, για την οποία πρέπει άμεσα να παρέμβει εισαγγελέας, ο οποίος να ελέγξει το σύνολο της παρούσας κυβέρνησης για την απόφασή της να δώσει άδεια εκμετάλλευσης στη Καναδική εταιρεία. 

Αντί για αυτό, άκουσα ότι καθημερινά προπηλακίζονται από αστυνομικούς κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στην εξόρυξη επειδή θα καταστραφεί ο χώρος και θα επέλθουν ζημιές στην υπάρχουσα απασχόληση, στο περιβάλλον και την υγεία τους. Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ρόλος της δεν είναι να δίνει διαταγές αλλά να εισηγείται λύσεις σύμφωνα με τις επιθυμίες των κατοίκων.

Ο τελικός εμπλουτισμός του χρυσού θα γίνει εκτός Ελλάδας και αυτό είναι πολύ κακό για την χώρα. Η αξία του χρυσού αυξάνει κατά πολύ με το βαθμό καθαρότητάς του. Ο φόρος του χρυσού που θα παράγεται στην Ελλάδα και θα μπαίνει υποτίθεται στα ταμεία του κράτους θα είναι πολύ μικρότερος (10-20 φορές κατά την εκτίμησή μου) απο εκείνον που θα παίρνει μια χώρα στην οποία θα γίνεται ο τελικός εμπλουτισμός του χρυσού. Αυτό είναι εγκληματικό και πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο απο τη δικαιοσύνη.

Η Καναδική εταιρεία ισχυρίζεται ότι θα δώσει μέχρι 4000 θέσεις εργασίας (για κάποια χρόνια εννοείται) στους κατοίκους της περιοχής αλλά έχει λησμονηθεί ότι ήδη έχει κερδίσει απο την χαμηλή τιμή στην οποία αγόρασε τα δικαιώματα στην εξόρυξη αλλά και απο τη πώληση μετοχών της σε υψηλές τιμές στο χρηματιστήριο στο οποίο τις εμπορεύεται.

Οταν γίνεται μια επένδυση πρέπει σαφώς να προστατεύεται το περιβάλλον αλλά και να μη καταστρέφονται υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες χάριν αυτής. Η εξόρυξη χρυσού και χαλκού δεν είναι μια μόνιμη επένδυση και αυτό η κυβέρνηση πρέπει να το θυμάται.
Κλικ στην εικόνα
Η περιβαλοντολλογική επιβάρυνση της περιοχής πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως και η χρήση κυανιούχων σε κάποια φάση της διαδικασίας εξόρυξης. Προσωπικά θεωρώ πολύ επικίνδυνα τα μικροσωματίδια που θα ίπτανται στον αέρα πάνω απο το εργοστάσιο και θα διαχέονται διαρκώς δεκάδες χιλιόμετρα στον χώρο γύρω του, δημιουργώντας έντονα αναπνευστικά προβλήματα, μόνιμες βλάβες στην υγεία και συχνά άσθμα. Αυτά τα σωματίδια είναι τοξικά λόγω του μικρού μεγέθους των και είναι διαφόρων ειδών. Η καταστροφή που θα υπάρξει στον υδροφόρο ορίζοντα θα γίνει με αργότερους ρυθμούς αλλά θα γίνει.

Υπάρχουν πολλά “επαγγελματικά” freeware προγράμματα στο διαδίκτυο, που υπολογίζουν την διάχυση της μόλυνσης για κάθε ρύπο απο μεταλεία, με την απόσταση και το χρόνο, στον αέρα και το υπέδαφος. Κάποτε είχα ασχοληθεί και με αυτό. Ηταν η εποχή του πολέμου στη Σερβία. Πάλι σας άνοιξα τα μάτια… Eχω άδικο; Θυμάμαι ότι είχα υπολογίσει πως η μόλυνση απο τις βόμβες θα έφτανε στο Βόλο ενώ ένας άλλος καθηγητής είχε υπολογίσει ότι η μόλυνση θά έφτανε μέχρι τα σύνορα Ελλάδας-Σερβίας. Εσείς ποιός λέτε να “κέρδισε”; Περιμένω απάντηση…

Εχει γίνει μελέτη εξομοίωσης της διάχυσης της μόλυνσης για τις Σκουριές και για όλα τα μεταλεία που λειτουργούν στην Ελλάδα; Η ΕΕ το ξέρει;

Oχι… Μμμμμ. Ωραίους επιστήμονες έχετε στα ΑΕΙ και στο ΙΓΜΕ. Να τους χαίρεστε και να προσέχετε να μη σας αδυνατίσουν.

Με ποιά λογική δίνονται οι άδειες εξόρυξης, όταν πολλά σημεία στην διαδικασία εξόρυξης είναι ασαφή και δεν επιτρέπουν τον πλήρη και σαφή υπολογισμό των ρύπων;

Η όλη περιοχή με το χρόνο θα μυρίζει σαν ενεργό ηφαίστειο. Ποιός θα μπορεί να ζήσει πλέον στις Σκουριές ή να κάνει τουρισμό εκεί; Ούτε οι γέροι δεν θα μπορούν να μείνουν. H γύρω περιοχή θα ερημώσει αναγκαστικά. Ο κόσμος θα χάσει την περιουσία του και τους κόπους μιας ζωής. Δεν εννοείται τέτοια ανάπτυξη.

Τα εργοστάσια εξόρυξης δεν κατασκευάζονται τόσο κοντά σε κατοικημένες περιοχές και πιστεύω ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να ζητήσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της λειτουργίας της εταιρείας εξόρυξης.

Aυτό που περιμένω να συμβεί στις Σκουριές είναι:

να φέρουν να δουλέψουν εκεί λαθρομετανάστες (εδώ η κυβέρνηση θα λησμονήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των φτηνών ευκαιριακών εργατών) όταν οι ντόποιοι για λόγους υγείας θα φύγουν απο τον τόπο τους,
να δηλητηριαστούν οι υδρότοποι,
να χαλάσουν οι σοδειές και να καταστραφεί η χλωρίδα και η πανίδα σε όλη περιοχή,
τα παιδιά να εμφανίσουν αρρώστειες,
ο φτηνά αγορασμένος Ελληνικός χρυσός να πετάει τα βράδυα πρός το εξωτερικό,
οι κάτοικοι να γίνουν παρατηρητές μιας αφόρητης κατάστασης την οποία το κράτος με βία κάθε είδους και έντασης θα τους επιβάλει
η περιοχή στο τέλος να χάσει το Ελληνικό στοιχείο και να δημιουργηθεί εκεί ένας πυρήνας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ).

Για αυτό το χάος την πλήρη ευθύνη έχει o πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Παπακωνσταντίνου, που υπέγραψε την περιβαλοντολογική μελέτη για το κάτεργο στις Σκουριές και ο σημερινός πρωθυπουργός Σαμαράς που έδωσε την τελική έγκριση για να ξεκινήσει το “έργο”. H πίσω πόρτα στο Μαξίμου φαίνεται ότι είναι ανοιχτή όλο τον εικοσιτετράωρο. Κανένας δεν ακούγεται πλέον παραπονεμένος. Οι συνήθεις ύποπτοι Μπόμπολας και Ψυχάρης έχουν χαθεί…

Συνιστώ σε όσους έχουν “άκρες” στα κόμματα της αντιπολίτευσης να τους προωθήσουν προς ενημέρωση το παρόν άρθρο. Δυστυχώς δεν έχω τον φάκελο της υπόθεσης για να κάνω καλύτερη ανάλυση των προβλημάτων που υπάρχουν. Αν τον ψάξω, προφανώς θα βρώ πολλά περισσότερα προβλήματα και θα υπάρξει καλύτερη τεκμηρίωση.

Στπ παρόν άρθρο, δεν διαφοροποιούμαι από όσα έχουν γράψει άλλοι καθηγητές ΑΕΙ για το μέγεθος του προβλήματος, προσέθεσα μόνο μερικά ακόμη σημαντικά πράγματα και έδωσα κάποιες απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα που δεν είχαν απαντηθεί.

Για όσους με “διαβάζουν”, θα γνωρίζουν ότι πρίν χρόνια σε άλλα ιστολόγια εξέφρασα την άποψη ότι ο τελικός εμπλουτισμός του χρυσού θα πρέπει να γίνει στην Ελλάδα για διάφορους λόγους. Επιμένω και τώρα σε αυτό. Βλέπετε γιατί τότε είχα δίκιο; Εσείς το καταλάβατε τρία χρόνια μετά. Aυτή είναι η διαφορά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου