Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Πλεόνασμα παραδοξολογίας... Τα μαγειρέματα στον Προϋπολογισμό.


Η Ελλάδα, αν και πτωχευμένη, μπορεί να ισχυρίζεται ότι παρουσιάζει στον Προϋπολογισμό της πρωτογενή πλεονάσματα, για τα οποία επιχαίρουν στο οικονομικό επιτελείο, όπως διεφάνη στη χθεσινή συνέντευξη. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σύμφωνα με τα στοιχεία...

....που παρουσίασε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τον Προϋπολογισμό, στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 508.000.000 ευρώ.

Το αστείο είναι ότι το συγκεκριμένο μέγεθος είναι εν πολλοίς πλασματικό, καθώς επιτυγχάνεται επειδή το Δημόσιο δεν εξυπηρετεί μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών του. 

Λόγου χάρη, δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ περικόπτει κατά το δοκούν και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Στην καλή πορεία του Προϋπολογισμού αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος σημείωσε ότι αν τα μεγέθη εξελιχθούν όπως πήγαν στο α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τότε δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό. 

Η παραδοξολογία Στουρνάρα έγκειται στο ότι ο Προϋπολογισμός στο επισκοπούμενο διάστημα παρουσιάζει ήδη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα που πλησιάζει τα 600.000.000 ευρώ...

Με τον ρυθμό κατά τον οποίο συνεχίζεται η υστέρηση εσόδων από έμμεσους φόρους (100.000.000-200.000.000 ευρώ κάθε μήνα) η μαύρη τρύπα του Προϋπολογισμού ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου. 

Ομως ο Στουρνάρας πιστεύει ότι το κενό αυτό μπορεί να καλυφθεί χωρίς προσθετά μέτρα. Απέφυγε μάλιστα να διευκρινίσει το πώς καλύπτεται το κενό αυτό, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε χτες από δημοσιογράφους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας πήγε ακόμα πιο μακριά. Εκτίμησε χθες ότι ο Προϋπολογισμός θα πάει φέτος τόσο καλά, που δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για τα επόμενα δύο χρόνια! 

Η τρόικα με εκθέσεις της ζητά να προσδιοριστούν μετρά τα οποία θα καλύψουν δημοσιονομικό κενό ύψους 4 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται για τη διετία 2014-2015. 

Ο Σταϊκούρας όμως πιστεύει ότι η εκτίμηση αυτή είναι λάθος! Θεωρεί ότι το δημοσιονομικό κενό είναι μόνο 2,5 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι εάν φέτος επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στο Προϋπολογισμό, τότε δεν θα χρειαστούν προσθετά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας. 

Επίσης ο Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο δωδεκαήμερο του Απριλίου δόθηκαν άλλα 200.000.000 ευρώ για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου